Медия без
политическа реклама

Путин заплаши Запада с нови оръжия

Ако САЩ разположат още ракети в Европа, Русия ще се прицели в "териториите, където са центровете за вземане на решения"

21 Февр. 2019
https://www.ntv.ru
Малко след речта на президента Владимир Путин руското военно министерство публикува видеозапис от изпитание на руската безпилотна подводница "Посейдон".

Русия няма първа да разположи нови ракети в Европа, но ако САЩ го направят, ще е принудена да създаде и разгърне оръжия, с които да са на прицел и "страните на непосредствена опасност", и "териториите, където са центровете за вземане на решения", заяви руският президент Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание. Той добави, че ако ядрени ракети с малък или среден обсег бъдат разположени в Европа, "а САЩ имат такива планове..., това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути". В такъв случай Москва би била принудена да "предвиди огледални и асиметрични действия". В този случай ракетните системи на Русия ще бъдат насочени не само към въоръжението на САЩ, но и към „центровете, в които се взимат решения за използването на ракетни комплекси“.

"Нека САЩ пресметнат колко далекобойни и бързи са нашите оръжейни системи. Нека първо сметнат това, а после да взимат решения да заплашват нашата страна", каза Путин. САЩ провеждат антируска политика, каза той и отново повдигна въпроса за разполагането на системите за противоракетна отбрана в Румъния и Полша. Руският президент определи като измислени обвиненията на САЩ, според които Русия е нарушила договора за ракетите с малък и среден обсег. „Съюзниците на САЩ грухтят в съзвучие с Вашингтон по този въпрос“, каза руският президент, което предизвика аплодисменти в залата.

Много скоро руската армия ще бъде въоръжена с междуконтинентални ракети „Сармат“, със свръхзвуковия комплекс „Авангард“, с лазерния комплекс „Пересвет“ и с морския комплекс „Посейдон“, обеща Путин. Той спомена и разработването на нова свръхзвукова ракета „Циркон“. Путин не спомена нито веднъж Украйна и Сирия в 90-минутната си реч. Той обаче лансира идеи за благоустрояването на Крим, и за необходимостта от развитие на отношенията с Беларус, Китай, Индия, Япония и страните от Югоизточна Азия. Той изрази надежда за подобряване на отношенията между Русия и ЕС.

ТЕНДЕНЦИИ

Не трябва да повтаряме грешките от последните десетилетия и да чакаме да се върне комунизмът, ние трябва да променим ситуацията към по-добро, не можем да чакаме, заяви Владимир Путин. Той обеща на руснаците по-добри условия на живот "в рамките на тази година". Според него до 2024 г. Русия трябва да постигне положителен нетен ръст на населението след преодоляване на настоящия спад, който е в резултат на огромните жертви през Втората световна война и икономически проблеми след разпадането на СССР.  Путин обещава повече пари за подпомагане на семействата с деца, данъчни облекчения за многодетните семейства. Руският президент обяви, че 19 милиона руснаци живеят в бедност, но припомни, че през 2000 г. броят им е бил 40 милиона души. Темпът на ръст на икономиката на Русия трябва да е над 3%, поиска президентът на Русия. Той съобщи, че за първи път златният и валутният резерв напълно покриват външния дълг. Путин посочи четири приоритета в икономиката: ръст на производителността на труда, увеличаване износа на нехранителни стоки, подобряване на бизнес климата и премахване на икономическите ограничения.

 

Още по темата