Медия без
политическа реклама

Тюрлюгювеч с новичок и морбили

Млад учен намери в закуската си малко морбили, щам "Ленинград", а в руколата му пък имаше рубеола. 

- Толкова лесно няма да ме изиграете, злодеи! - засмя се злобно ученият.

После хвана с пинсета морбилито, метна го в една алхимическа колба и от морбилито направи новичок. Смеси го с рубеолата, нагря го на газов котлон и получи жива вода с философски камък на дъното. Ученият отиде на площада, където бе стъкмена клада от неправилна научна и художествена литература. За екзекуцията подготвяха млада грешница, дръзнала да оспори Доктрината на правата вяра, според която утробата на жената представлява гараж за временно ползване от Светия дух.

Някакъв луд излезе пред публиката и се развика: нека този, който е безгрешен, пръв хвърли камък! 

Младият учен извади от джоба си философския камък и го хвърли по грешницата, но уцели лудия.

"Тия философски камъни за нищо не стават, много криво бият", установи ученият и си помисли, че ако Давид е трябвало да бие Голиат с такъв камък, сигурно е трябвало, за да улучи Голиат, да се прицели в нещо друго... 

Покрай целенето мисълта му се опита да се вдене във въображаемо иглено ухо, но заседна въображаемо като камилата от библията. 

Ученият спря пред заведение с пуснат телевизор и видя как министър-председателят снася мъдрости в Мюнхен: "Вие виждате как се мъча да прекарам държавата през иглено ухо...", обясняваше премиерчокът, а ученият си помисли, че трябва да представи в Академията на науките своята научна идея: премиерът да бъде изследван, да се кръстосат негови гени с кокошки носачки, за да почнат и пернатите да снасят толкова интензивно и качествено както премиера, когато снася златни мисли.

Младият учен се замисли - ако утробата на жената е гараж на Светия дух, то какво е яйцепроводът на кокошката? Може би нещо като тунела през Кресненското дефиле? Според древните габровски вярвания - когато кокошка мине през тунел, снася яйце, защото си мисли, че е изминала цяла нощ. Боже, какъв хаос е науката в наши дни! Може би трябва да дочакам Големия взрив, след който ще започне истинското Сътворение? Или може би просто трябва да приема, че зачеването е тайнство, а раждането - чудо. И да не се занимавам повече с химери. Науката е химера - нищо и никога не може да бъде установено със сигурност. Всичко е толкова приблизително. Аз ще коригирам Айнщайн - той казва, че всичко е относително, защото е отнесена шматка. Аз казвам: всичко е приблизително. Може би, за да получиш хубав дом, след като си напуснал гаража-утроба, трябва да напишеш есе и да се молиш на Барселонската света Богородица? Или за да живееш в хубав дом, просто трябва да те снесат в хубав дом и няма нужда да пишеш есета, нито да търкаш талони? 

Ученият си закупи талон от "Националната лотария" и започна да изчислява наум вероятността дисидентът Бахари Сахаров да стане истински актьор. 

Може би, ако спечеля, Сахаров изведнъж ще заиграе като никой друг и ще престане да грухти измамнически по телевизията? 

Младият учен затърка талона, видя, че печели голям член, събра прашеца от изтърканото и го шмръкна.