Медия без
политическа реклама

Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че европейските страни не желаят на тяхна територия да бъдат разположени американски ракети, но не смеят да възразят на САЩ, предаде агенция ТАСС.

„Мислите ли, че някоя от европейските страни иска в Европа да се появят американски ракети със среден обсег? Да, никой не иска, но седят и си мълчат”, каза той пред журналисти в южния руски град Сочи,  където се срещна с президента на Беларус Александър Лукашенко. Двамата обсъждат бъдещето на отношенията между двете страни след смяната на президентите. Лукашенко заяви, че суверинитетът на Беларус и Русия не се поставя под съмнение и това стана повод Путин да разсъждава за суверенитетът изобщо.

Той попита реторично къде е суверенитетът на европейските страни. „Явно те смятат, че в крайна сметка са заинтересовани от такава организация (НАТО), в която са вложили част от своя суверенитет”, каза още той.

Путин отбеляза, че понастоящем Европейският парламент приема повече на брой решения, задължителни за всички членове на ЕС, отколкото на времето е приемал Върховният съвет на СССР. „Напълно независими държави просто не съществуват в света”, констатира той.

Той напомни, че страните от Евразийския икономически съюз също са предали част от своя суверенитет на на националните органи на организацията.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи вчера като заплаха за Европа възможното прекратяване на договора между Русия и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Общото становище е, че в следващите шест месеца трябва да се търси активен диалог с Русия с цел връщането й към спазване на договора, каза той  в Брюксел, където участва в заседанието на министрите на отбраната от НАТО.

Отговорът на въпроса, дали трябва да се страхуваме, е да, трябва, каза той.

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът проучва различни варианти как да подходи към нарушенията, които смята, че е извършила Русия на договора за ракетите, но иска да избегне надпревара във въоръжаването.

На 2 февруари САЩ започнаха шестмесечен процес на излизане от договора за ракетите със среден обсег от 1987 г., настоявайки, че Русия нарушава споразумението с нова ракетна система. Москва отрича въоръжението да противоречи на договора и казва, че също ще напусне споразумението.

"Това е много сериозно. Ние няма да бързаме", каза Столтенберг. "Нашият отговор ще бъде единен", отбеляза той и допълни, че НАТО няма никакво намерение да разполага нови ядрени оръжейни системи с наземно базиране в Европа.