facebook
twitter

Чужбина

Турция пак започна масови арести на гюленисти

312
EПА/БГНЕС
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обяви поредната "мащабна операция" срещу привържениците на проповедника Фетуллах Гюлен.

Турската прокуратура издаде заповеди за арест на 1112 души заради подозрения, че са свързани с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята за главен организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., писа британският в. "Гардиън". Това е поредната акция за масови арести на гюленисти. За повечето от тях има съмнения, че са участвали в манипулиране на изпитите за прием в полицейската академия през 2010 г. Според обвинението заподозрените са разполагали с верните отговори на изпитите преди провеждането им. Смята се, че по този начин членове на движението на Гюлен са успели да се инфилтрират в полицията, съдебната власт и други институции. Арестувани са вече над 650 от лицата, за които са издадени заповеди за задържане, като сред тях има 130 служители на активна служба. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви началото на поредната "мащабна операция" срещу гюленистите. "Ще приключим с тях", заяви той. 

 

ПОСЛЕДСТВИЯ

След неуспешния опит за преврат Турция арестува 77 000 души, а други 130 000 бяха уволнени от полицията, съдебната система, научните среди, държавната администрация и други заради съмнения, че са част от т.нар. "паралелна държава", зад която според властта в Анкара стои Фетуллах Гюлен. От години той живее в самоналожено изгнание в САЩ.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС осъди спогодбата между Турция и Либия за Средиземно море

13.12.2019

477 4
Атина събира съюзници в спора с Анкара за морските граници

12.12.2019

361
Тръмп поиска от Русия да не се намесва в изборите в САЩ

12.12.2019

153 3

Коментари

Paco Pacov

Явно вече Ердоган губи позиции и контрол. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×