Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бившата директорка на "Автомагистрали" иска прокуратурата да провери записа "АПИгейт"

Десислава Христова обясни, че е напуснала държавното предприятие, за да не я замесват в "измислени скандали за несъществуващо задкулисие"

13 Февр. 2019ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова
Агенция "Пътна структура" често попада в епицентъра на скандали.

Десислава Христова, която доскоро бе един от тримата директори на държавното дружество "Автомагистрали", подаде сигнал до главния прокурор заради случая "АПИгейт". Става дума за записа на телефонен разговор, публикуван от разследващия сайт "БиволЪ", в който се чува как държавни чиновници небрежно обсъждат разни ремонтно-строителни теми, вкл. и паднала стена на тунела "Мало Бучино", и коментират, че трябва да се даде рамо на някой си Иван, с който АПИ и "Автомагистрали" работели много добре. Според "БиволЪ" мъжкият глас от записа е на Михаил Рашков, шеф на дирекция в Пътната агенция. Дни след като сайтът публикува записа и разследване по темата, озаглавено "АПИгейт", Десислава Христова изненадващо и без обяснения напусна "Автомагистрали", а ресорната министърка Петя Аврамова прие оставката без коментар. 

Екипът на "БиволЪ" обяви, че е публикувал само част от телефонния разговор, че съхранява пълния запис и че е готов да го предостави на правораздаващите органи, както и да им съдейства с всички сили, ако у тях се появи "усещане за корупция". Досега реакция нямаше. 

Във вторник бившата директорка на "Автомагистрали" Десислава Христова обяви, че на 11 февруари е подала сигнал до Сотир Цацаров, с който моли прокуратурата да изиска записа от редакцията на "БиволЪ" и да направи проверка "за неговата автентичност и законосъобразност, както и за извършени престъпления от мен, изведени от съдържанието на въпросния запис". В сигнала си Христова посочва, че "БиволЪ" е цитирал само части от записа и че в статията се правят "заключения за евентуална корупция, като навежда изводи, че така се разпределят средствата за строителство, че се нареждат определени хора, които да строят и т.н". "Въз основа на този запис в другите публикации се правят по-обстойни анализи, насочващи към извършени престъпления в тази посока от Десислава Христова (това съм аз)", се казва в сигнала до Цацаров. 

Бившата директорка изпрати "Право на отговор" във връзка с публикацията на в. "Сега" "Нов ало-скандал уволни директорка на "Автомагистрали" от 8 февруари. В него Христова посочва, че няма връзка между публикуването на записа и оттеглянето й от борда на "Автомагистрали". Тя подчертава, че е напуснала предприятието "не от страх или от гузна съвест,", а защото не иска името й "да бъде опетнявано и свързвано с измислени скандали за несъществуващо задкулисие". Освен това дамата изтъква, че не е участвала в извадката от разговор с инж. Рашков от АПИ, публикувана от "БиволЪ", а е имала друг разговор с този човек. И посочва, че няма нищо общо между професионалната й кариера и политическите й пристрастия (тя е активистка на ДПС).   

 

ЗАПИСЪТ

Христова определя записа като "незаконен" и "със съмнителен произход". Тя посочва, че "според версията на "Биволъ" "Разговорът е записан случайно от шофьор, позвънил в Агенция “Пътна инфраструктура” на стационарен номер ... поради грешна манипулация на централата, вместо да се отговори на позвъняването, то е оставено на прослушване“. "Тази техническа възможност за правене на записи, дори няма да я коментирам", пише Христова. Прокуратурата обаче вече се зае с разследване на фактите от записа "Ало, Банов съм", въпреки че не е направен от службите, защото прецени, че това е в обществен интерес. 

 

ПРАВО НА ОТГОВОР

Направената от вашата статия връзка между публикацията на Биволъ и оттеглянето ми от поста на член на съвета на директорите в Автомагистрали няма нищо общо с принципа „Гузен негонен бяга”, защото нямам никаква причина да се чувствам по подобен начин. Категорично заявявам, че не съм участник в така пресъздадения запис, публикуван в сайта на Биволъ. Моето участие е в един друг разговор, нямащ нищо общо с последващите журналистически коментари. Съдържанието и смисълът на проведения от мен и инж. Рашков разговор от 15.01.2019 г. нямат нищо общо с това, което е преразказано и цитирано избирателно от Биволъ, и представено като анализ и целенасочени изводи. То по-скоро може да се нарече съчинение разсъждение. 

В разговора, в който аз участвам, не става и дума за това някой да ремонтира, строи или „копа” някъде и някога, съответно – да се усвояват милиони, или милиарди. Използването на въпросния запис (който е обработен и изрязван според самата публикация в Биволъ) и ваденето от контекста на думи и имена единствено превръщат истината в неистина. В качеството си на член на СД на това дружество съм направила всичко възможно то да работи и да се развива, включително и за доброто му име. В това отношение няма изключения, дори и визирайки незаконния запис със съмнителен произход.

В така съшития преразказ на т. нар. „запис“, който сте заимствали от Биволъ, видимо няма хронологическа връзка на нито един от представените „цитати“  в стил „Да ударим едно рамо на Иван да строи“ – това като  изречение е сглобено само в насочващите изводи и коментари, които се правят. Защото ако липсват своеволните коментари към „записа“, едва ли някой би стигнал до подобно заключение! Да не говорим, че според така представения разговор трябва да имам голям проблем с изразяването, построяването на мисълта си и с употребата на думи и изрази. Видимо същите проблеми ги има и другият участник в „разговора“. Но това е резултатът, когато от нищо искаш да съшиеш нещо, което трябва да пасне на желанието да произведеш скандал в определена посока!

Десислава Христова