Quantcast
Лозан Панов поиска наказание за шефа на апелативния спецсъд | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Лозан Панов поиска наказание за шефа на апелативния спецсъд

Георги Ушев е накърнил престижа на съдебната власт, твърди председателят на върховния съд
2314
БГНЕС
Георги Ушев

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да накаже дисциплинарно шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев. Това съобщиха от кабинета на Панов. Предложението идва, след като комисия от върховния съд провери движението по делото за ареста на Десислава Иванчева и откри нарушения по него. В доклада на комисията се разказваше как Ушев е ходил при съдията по делото от долната инстанция, за да подсигури по-бързото движение на жалбата на прокуратурата срещу пускането на Иванчева от ареста.

Според Панов Ушев, който от известно време се спряга като кандидатура за следващ главен прокурор, е извършил две дисциплинарни нарушения. Накърнил е престижа на съдебната власт, като извън кръга на своите служебни правомощия е дал устно разпореждане на съдия от долната инстанция да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика. "Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест", твърди председателят на ВКС. Според него с действията си Ушев е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

Второто нарушение според Панов е, че Ушев е образувал делото по протеста на прокуратурата срещу домашния арест на Иванчева в разрез с правилата.

Благодарение на Ушев и на няколко от колегите му в момента Инспекторатът към Висшия съдебен съвет проверява Панов. Тази проверка може да доведе и до отстраняването на върховния съдия, който е основен критик на статуквото в системата.

Ключови думи:

Георги Ушев, Лозан Панов

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

6026
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

15202
И при Спецов НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов