facebook
twitter

България

Допълнителните пари за болниците ще са само за дейност

Те ще са за спешни случаи и за клиники в отдалечени райони
299
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (вдясно) обясни как ще се финансират допълнително общинските болници.

Спешно отпуснатите по нареждане на премиера Бойко Борисов допълнителни пари за общинските болници няма да са държавна субсидия, а ще се дават само за дейност. След години протести миналата седмица общинските клиники се доредиха за вниманието на министър-председателя и след среща с него стана ясно, че ще се отпуснат допълнителни 18 млн. лв. за тях, а здравният министър Кирил Ананиев дори побърза да обещае ръст на заплатите там с 25-40 на сто. Отделно бяха обещани и още пари за държавните областни болници - 12 млн. лв., тъй като и те далеч не са в цветущо състояние.

"Допълнителните средства са разписани в специална методика, по която се финансира дейността на областните и общинските болници за осъществяване на медицинска помощ на пациенти, които са постъпили в техните спешни приемни отделения. Аз смятам, че е важно наистина това уточнение, защото много експерти се произнесоха в посока на това, че имаме пример за неправомерна държавна помощ към търговски дружества. Това категорично не е така”, поясни вчера пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Здравното министерство финансира болниците за дейност - за спешни пациенти, които не се хоспитализират, а само минават прегледи и изследвания в спешните отделения, за дейността на ТЕЛК, има и помощ за болници в труднодостъпни и отдалечени райони, т.е. допълнителните средства ще дойдат от ръст на парите, които се плащат по тези показатели.

"Важно е да се подчертае, че по тази методика се финансират и центровете за психично здраве. Искам да успокоя колегите там, че поетият ангажимент от Министерството на здравеопазването за увеличаване на издръжката на болен с психично заболяване също ще бъде спазен и там ще имаме увеличение на средствата”, допълни Дариткова.

Тя уточни, че средствата няма да бъдат отпуснати на всички общински болници, а само на тези, които се финансират от МЗ за това, че се намират в труднодостъпни и отдалечени региони. „Списъкът се определя чрез Сдружението на общините. Така че тук отговорността е разпределена, тя трябва да се понесе и от това сдружение, да се определи кои са болниците в този списък, той трябва да се актуализира тази година. И в този смисъл болниците наистина да могат да бъдат подкрепени там, където, от една страна, тяхното съществуване е важно за достъпа на населението, от друга страна, където те не могат да се издържат само от оборот на пациенти, финансиран чрез НЗОК”, коментира председателят на здравната комисия. В предни години обаче този списък обхващаше всички или почти всички общински болници.

Не е ясно как ще се получи обявеният ръст на заплатите, при положение че повечето болници имат големи дългове, а общо за общинските клиники просрочените задължения са за над 40 млн. лв. 

 

ОЩЕ ИСКАНИЯ

Фелдшери от цялата страна заплашват с протести, ако до 1 март институциите не уважат искането им за създаване на съсловна организация, гласи отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев от Сдружението на фелдшерите и лекарските асистенти в България. От организацията обясняват, че многократно са сезирали отговорните институции за "принудителното членство на фелдшерите" в създадената със закон Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, чието ръководство не отчита интересите на този тип медицински специалисти.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

"Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени." Бойко Борисов, 7 февруари

Ключови думи:

общински болници
Все още няма коментари

Още

Кабинетът отпусна извънредните 30 млн. лв. за болниците
Борисов нареди общинските болници да се спасят за ден

08.02.2019

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

1263 6
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2612 13

Влез или се регистрирай за да коментираш