Медия без
политическа реклама

Цацаров и МВР проговориха за случая "Гебрев" след 4 години

 Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, а заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предава Агенция „Фокус“. На срещата е била и британският посланик Ема Хопкинс. Българските институции проговарят близо 4 години след инцидента след като за случая информираха разследващи британски и руски сайт и едни от най-авторитетните западни медии.
„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, започна Цацаров. „На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.

 

На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство,

 

като разследването е заложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, каза още Цацаров и посочи, че тази версия е отхвърлена, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Той посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит.

 

„На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява,

 

че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано спораузмение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.

 

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България

 

по време на отравянето на Емилиян Гебрев, казва още главният прокурор.
„След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров.
Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

 

„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана

 

за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

 

Българските и британските власти работят в сътрудничество

 

по случая „Гебрев“. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща с министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предава още Агенция „Фокус“. 
„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.
Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби. „Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.
В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Това пък каза на брифинга в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая „Гебрев“. „Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Както каза и главният прокурор, беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, коментира Маринов. По думите му са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя. 
„В пълен синхрон продължаваме работа за изясняване на всички факти и обстоятелства както по линия на самото отравяне, така и по линия на пребиваване на руския гражданин на територията на страната“, каза още Младен Маринов. 

От години

 

Русия прави опити да ограничи възможностите на България да продава оръжие.

 

Те спекулират с една тема за лицензите.  Те казват, че понеже навремето те са ни дали лицензи за различни видове оръжия, то вие вече нямате право да ги произвеждате и практически искат да изтласкат България от пазара на оръжие. В случая  има опит по някакъв начин да се отнемат тези предприятия от български ръце и да бъдат вкарани в руски ръце. Проблемът е много по-сериозен и опитът за убийство на Гебрев е само върхът на айсберга.” Това пък заяви бившият председател на Народното събрание и посланик Александър Йорданов в ефира на „Здравей, България” по Нова тв като коментар по същия случай.

Парадоксално е, че близо 4 години по-късно ние обръщаме внимание на един проблем от този характер, каза още Йорданов.  "Всъщност става дума за лице, което британските служби са фиксирали, че присъства по време на опита за убийство на семейство Скрипал в Солсбъри заедно с други двама руски граждани, които вече са установени кои са те, защото и двамата са били с фалшиви имена. Третото лице обаче, което е било също с фалшиво име, се оказва, че по време на опита за убийство на Емилиян Гебрев в България. Той идва два пъти в България, като първият път присъствието му съвпада с този опит за престъпление и си заминава не на датата, на която е трябвало да замине – 31 март 2015, а си заминава два дни по-рано. През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата. Този път о същата схема, но не се връща с билета за обратно, а се връща през Сърбия. Всички тези факти показват, че един чужд гражданин с фалшиво име и с паспортна фалшива регистрация присъства на българска територия", обясни той.

Ивайло Калфин пък изрази мнение, че се очаква българските служби да знаят кой и как работи. „Надявам се да има разследване, което да доведе до някакъв резултат. Не мисля, че може да го гледаме за терористична заплаха.Очевидно е, че има злоумишлени действия, които трябва да бъдат пресечени. Аз не вярвам във версията, че една държавна служба, която и да е тя, включително и руската, ще поеме някакви частни поръчки. Ако е намесено руското военно разузнаване, това не е частна поръчка”, каза той.

Относно казаното от Цветан Цветанов, че е възможна намеса на Русия в изборите, Калфин заяви: "На мен ми звучи като търсене на оправдание. Ако има някакви съмнения, че може да има намеса с дезинформация, то трябва да се вземат мерки. Г-н Цветанов не е лошо да помисли какви законодателни мерки трябва да се приемат за спирането на фалшивите новини".