Quantcast
Цацаров и МВР проговориха за случая "Гебрев" след 4 години | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Цацаров и МВР проговориха за случая "Гебрев" след 4 години

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето
7178
Министерски съвет

 Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, а заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предава Агенция „Фокус“. На срещата е била и британският посланик Ема Хопкинс. Българските институции проговарят близо 4 години след инцидента след като за случая информираха разследващи британски и руски сайт и едни от най-авторитетните западни медии.
„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, започна Цацаров. „На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.

 

На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство,

 

като разследването е заложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, каза още Цацаров и посочи, че тази версия е отхвърлена, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Той посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит.

 

„На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява,

 

че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано спораузмение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.

 

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България

 

по време на отравянето на Емилиян Гебрев, казва още главният прокурор.
„След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров.
Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

 

„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана

 

за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

 

Българските и британските власти работят в сътрудничество

 

по случая „Гебрев“. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща с министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предава още Агенция „Фокус“. 
„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.
Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби. „Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.
В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Това пък каза на брифинга в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая „Гебрев“. „Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Както каза и главният прокурор, беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, коментира Маринов. По думите му са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя. 
„В пълен синхрон продължаваме работа за изясняване на всички факти и обстоятелства както по линия на самото отравяне, така и по линия на пребиваване на руския гражданин на територията на страната“, каза още Младен Маринов. 

От години

 

Русия прави опити да ограничи възможностите на България да продава оръжие.

 

Те спекулират с една тема за лицензите.  Те казват, че понеже навремето те са ни дали лицензи за различни видове оръжия, то вие вече нямате право да ги произвеждате и практически искат да изтласкат България от пазара на оръжие. В случая  има опит по някакъв начин да се отнемат тези предприятия от български ръце и да бъдат вкарани в руски ръце. Проблемът е много по-сериозен и опитът за убийство на Гебрев е само върхът на айсберга.” Това пък заяви бившият председател на Народното събрание и посланик Александър Йорданов в ефира на „Здравей, България” по Нова тв като коментар по същия случай.

Парадоксално е, че близо 4 години по-късно ние обръщаме внимание на един проблем от този характер, каза още Йорданов.  "Всъщност става дума за лице, което британските служби са фиксирали, че присъства по време на опита за убийство на семейство Скрипал в Солсбъри заедно с други двама руски граждани, които вече са установени кои са те, защото и двамата са били с фалшиви имена. Третото лице обаче, което е било също с фалшиво име, се оказва, че по време на опита за убийство на Емилиян Гебрев в България. Той идва два пъти в България, като първият път присъствието му съвпада с този опит за престъпление и си заминава не на датата, на която е трябвало да замине – 31 март 2015, а си заминава два дни по-рано. През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата. Този път о същата схема, но не се връща с билета за обратно, а се връща през Сърбия. Всички тези факти показват, че един чужд гражданин с фалшиво име и с паспортна фалшива регистрация присъства на българска територия", обясни той.

Ивайло Калфин пък изрази мнение, че се очаква българските служби да знаят кой и как работи. „Надявам се да има разследване, което да доведе до някакъв резултат. Не мисля, че може да го гледаме за терористична заплаха.Очевидно е, че има злоумишлени действия, които трябва да бъдат пресечени. Аз не вярвам във версията, че една държавна служба, която и да е тя, включително и руската, ще поеме някакви частни поръчки. Ако е намесено руското военно разузнаване, това не е частна поръчка”, каза той.

Относно казаното от Цветан Цветанов, че е възможна намеса на Русия в изборите, Калфин заяви: "На мен ми звучи като търсене на оправдание. Ако има някакви съмнения, че може да има намеса с дезинформация, то трябва да се вземат мерки. Г-н Цветанов не е лошо да помисли какви законодателни мерки трябва да се приемат за спирането на фалшивите новини". 

74

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руските власти задържаха сподвижници на Навални

21.01.2021

Обновена

5712 255
Австрия удължи пълното затваряне до 7 февруари

18.01.2021

Обновена

1594 14
ЕС и САЩ осъдиха задържането на Навални в Русия

18.01.2021

Обновена

20786 575

Коментари

Страници

pasi

Под вола теле йок!

читатель

Сега и под "вола ще има теле" - според ИК.

Друг е въпросът как "политиците" виждат нещата - или как искат ние да ги виждаме:

 

Бившият председател на Народното събрание и експосланик във Варшава Александър Йорданов взриви социалната мрежа, след като с главни букви призова през профила си във Фейсбук „КРИСИЯ, МИЛО ДЕТЕ ВЪРНИ “НАГРАДАТА“! По този повод "ШОУ" потърси за коментар безспорния музикален спец Здраво Радоев - една от емблемите на българската забавна музика. Наричат го "създателя на Лили Иванова и Богдана Карадочева". Минути след като се разбра, че талантливата малка красавица стана втора на международния конкурс “Детска нова вълна” в Крим, Александър Йорданов написа: „Самото участие (на Крисия ) на музикален фестивал, организиран на територията на окупирания от руските агресори Крим, е позорно петно за България! Искрено вярвам, че когато порасне Крисия ще разбере това и ще върне наградата, която е пропита с кръвта на невинно загинали от руската агресия срещу Украйна деца! Да пееш пред окупаторите е недостойно, антихуманно. КРИСИЯ, МИЛО ДЕТЕ, ВЪРНИ „НАГРАДАТА“!

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/zdravko-radoev-aleksandr-yordanov-e-idiot-dolu-rtsete-ot-krisiya_news357202.html

ЗИЛ131

Нова водеща версич: Новичок е произведен в Дунарит :)))))))))))))

pasi

Боце

Боце руча кашкавал,
Затова се е налял.
Май забравил е за нас,
кат оназ филия с мас.

Боце наш, с вратовръзка,
а Армани-то се пръска.
Бицепси и телеса!
За фризьорките мечта!

Боце туря папийонка.
Среща има, със шпионка.
В Лозенец, на инструктаж!
Той негодник е, но наш!

Penchobre

??

Доц.Трътлев

?

jorro2

Гебрев - национален герой и борец срещу путинизма!

ER
снимка на ER

Избори идват...

УмноКрасивЧуств...

Инструктаж даден!

 

Инструктаж приет, конграчулейшънс ту ми, за тази фотосесия, с която ще заблудя мусколопипачките и 80%.

JR

А с Баньо Културата кога ще се срещне? Преди да руча с ГеПи Груп, или след това?

Флориан зорлем Го набута в шпионска предизборна сага. Дано поне разбере чии шпионове Му гепиха суджука...???

Цирк!

kempes

Дали се е подмил ?

авер4е

Баце немедлено и при Рубин :

- А бе, тука и един българин са тровИли и пак има визи а нЕма инвестиции....

да припомним и как вдовица реве за ...ново сукманче

"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това ако не е партньорство, какво е?"

авакум 78

 

 

 

                   Видяла жабата , че подковават бивола и тя вдигнала крак .Да се разбере кой агент на влияние подхвърли тази версия .

ablepsia

 Това твърдят два сайта за разследваща журналистика – руски и британски.

 

Кой руски сайт го "твърди"? Или само препечатва измишльотините на британските продавачи на бельо "Белингкат"? Или сайтът на "Ехото на Москва", докопкото е руски де?

цензура

Ей ся... на път са да ни направят за кашмер пред цял свят! 

 

Закуски тук, закуски там... мозъчни тръстове с едничката идея да ни принудят да изгоним руски дипломати...

 

Само дето версията на Гебрев леко издиша!

 

Първи опит на Гебрев да придобие "Дунарит" в началото на 2016, а е ял гъби на 20.06.2015... интересно, с какво го стиснаха за гърлото и го накараха да лъже? Къде стъпи накриво дядо?

JR

Охооо! Сашко възкръсна! Няма ли места в Карлуково вече? Човекът е в спешна нужда!

 

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Ох, Цецо Му донесе благата вест, че Го насаждат на тез яйца.

Топят се мечтите за тръба и хъб. 

Пак Цецо донесе вестта за политическото решение за изтребителите.

Но така е с компромисите - и солта, и боя, и третото не е далече вече. 

А Цецо май си е оплел кошничката... ?

 

цензура

цвинокио и да плете, и да не плете... никъв шанс, не му е спуснато свише ?

 

само се поти...

цензура

През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата.

 

И два месеца новичока на врата му е чакал... нещо датите не пасват  ?

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/4832782

авакум 78

 

 

 

                        Тези не разбраха ли , че ''новичока'' им не струва и продължават да го използват . То , де който получи разстройство и хайде ''новичок ''....

генек

Приказки от шипковия храст...

Оня ден един приятел се оплака, че имал разстройство. Може да е минал покрай руски туристи...

Натравянето е солидно - цял ден приказва, ронейки постинги в стила на козяшките тролове...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Adelina Umarska...
снимка на Adelina Umarska-Koleva

БокУ заешкото сърце дали ще получи най-сетне доказателства, за руска намеса? 

 

цензура

Не, тука не става дума само за българските интереси, а и за турските... как виждате ДПС да работи срещу турските интереси в България? 

 

Притиснати са сериозно, ма не вярвам това да мине, още повече, че пеевските медии вече започнаха с подигравките .Друг въпрос е какво ще прави с гумената глава до него... 

dimdum

смях

човек може да се натрови и от суджук

а сашко си е натровен по рождение - нема достатъчно кръв в мозъка щот му е в стомаха

авер4е

Гебрев има ли котки ? И ако да, живи ли са ? Ако са живи, намирисват ли на изгоряло ? 

въпроси, въпроси...

pasi

Грама - Хизбула
Хелоу мистър Президент,
Трябва да се поздравим с успех!

Вече гръмна „Хизбула”
в зле подготвена уста.

Натиск никакъв за „Буда”,
/който тук наричат Юда/,
нямаше от никой наш.
Той самин се сети! Даже
правилно си се насочи
и самичък взе, че скочи!
 

Доказателството-Де Ен-Ка,
с етикет на „Хизбула”?!..
Опозицията реве,
а Европа се тресе!
Немците, в едно с франсета,
хич не вярват на момчето!
Поданици на корона: -
„Вярно казват!” - пазят трона.

Буда в уплах! Вери найс!
Ваш Посланик: Марси Райс

kempes

Гледам календара, вярно бе, вече сме 2019 година, а в статията се коментират събития от 2015 г.

Възниква въпросът, какво са правили институциите тези 4 години.

Айде да не питаме, и без това е ясно.

цензура

Ха ха ха.. четете:

 

На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено. Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "новичок". Изследванията са на независима частна финландска лаборатория и на българската съдебно-медицинска експертиза, стана ясно на срещата.

 

https://www.blitz.bg/kriminalni/tsatsarov-obyavi-s-kakvo-e-bil-otroven-gebrev-na-brifing-sled-sreshchata-mezhdu-borisov-i-poslanika-na-velikobritaniya-snimki_news656582.html

 

Умирам от смях ?

JR

С партенки по дивия Запад...

Я да изследват и д_р физк. Флориан за халюциногени след закуската. След толкова помпане може и да е превъртял...

Цирк!

protor

Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“

Следователно човекът е отровен в пълно съответствие с международното право и няма основания за възобновяване на разследването.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш