Quantcast
Пишурката, Сталин и тънката хурка | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пишурката, Сталин и тънката хурка

Цяла нощ сънувах някакви стихове, които се разпадаха в мига, в който се събуждах, иначе бяха божествени и се разправяше за това, че прогнозата, която не е базирана на аргументи и факти, е просто бабина деветина. 

Когато се събудих окончателно, в главата ми беше пълна каша, обаче кьорав стих не беше останал, а в съня бях сигурен, че съм съчинил минимум одата на Пишурката за на баба му хурката. 

Кръстьо Пишурка впрочем е нелош поет, но инерцията е страшна работа. Ботев като го напопържал в оная сатира - край! Пишурката от ония години си е нарицателно за стихоплетец, бабино-лелина гордост. Само в Лом и околните села си го тачат, защото Кръстьо Пишурка е учителствал там; сега има село Пишурка, а в Лом правят на негово име фестивал на любителския театър. За всички останали българи - ако въобще са го чували - Пишурката е оня бездарник, дето Ботев го пердаши. В същата сатира Ботев дърпа ушите и на Вазов, и на Славейков (големия), и на Пърличев - на другите някак им се е разминало, обаче Пишурката с това име просто си проси издевателствата. Но в края на краищата Пишурката не е някой самозванец - с удоволствие бих написал одата за на баба му хурката, но както признах, всичко ми отлетя от главата и остана само съмнителната максима, че прогнози без аргументи и факти са просто една бабина деветина.

Деветините сигурно не знаете какво представляват. Това било - като се нареждат снопи на кръст, се поставят два реда по четири снопа и най-отгоре още един, общо девет. 

Но бабините деветини са вид народна драматизация, която се прави на помена на деветия ден след смъртта на починалия. На този помен, за да не се споменава името на мъртвия, бабите почвали да дръндорят всякакви глупости, за да не се насочи разговорът към тежката тема.

Примерно. 

Баба 1: Миче, чу ли, че Катето Захариева щяла да се жени за тоя Сталин Гонзалес?

Баба 2: Тя поне чанти има, не е като Лилянка с турските ментета. Ти, Гиче, знайш ли, че на чантите им викали като у парламента - "реплика" и "дуплика"? 

Баба 3: Хептен взе да ни баламосваш! Как тъй на чантата ша й викат реплика и дуплика! Аз пък чух, че на министърките им викат чанти. 

Баба 1: Ми нали туй ви разправям. Министърките са чанти, пък чантите им - реплики-дуплики. 

Баба 3: Ааааа, разбрах. Значи чантата на чантата е реплика-дуплика. А кой е тоя Сталин Гонзалес? 

Баба 2: Приятел на Хуан Гуайдо, президента на Венецуела. 

Баба 1: Тоя, ако е президент, аз съм Кръстьо Пишурка. 

Баба 3: Ама Щатите въртят света на хурката си! Щом те казват, че Гуайдо е президент, значи е така. Мене питайте за тия работи - аз на Катето Захариева дупето съм й бърсала, когато още не е чувала за реплики на Сталин. Тъй и не ми казахте кой е тоя Сталин Гонзалес...

Баба 1: Нали ти рекохме, ма! Приятел на Гуайдо. Майка му и баща му са били от здравите сили и го кръстили Сталин. Той обаче се ориентирал към другите здрави сили и сега надува гайдата на Гуайдо! 

Баба 3: Ами казвайте ги навреме тия работи, бе! На мен пък хурката ми пробила гайдата и сънувах Троцки с пикел в главата... 

Всички Баби: Ма той умрял, ма! 

...Мен обаче тия бабини деветини няма да ми възвърнат загубените в съня стихове. А загубените стихове са като изпуснатата риба (най-голямата!), като изчезналия кивот, като Светия граал, като петрола на комшията и като легендата за Изгубения акорд. 

Към статията във в. СЕГА
Penchobre

??

Mrx

Деветините сигурно не знаете какво представляват. Това било - като се нареждат снопи на кръст, се поставят два реда по четири снопа и най-отгоре още един, общо девет

 

 Ей затова харесвам форума ( а и другифоруми). Винаги можеш да научиш нещо ново.

 

Баба 2: Приятел на Хуан Гуайдо, президента на Венецуела.

 

81% от Венецуелците не знаят кой етози Хуан Гуайдо.  

Браво на Иван Бакалов, кратко и много добро. 

Penchobre

Все пак, това е Иво Балев. Харесвам и Иван Бакалов, но все пак...

Звън®
снимка на Звън®

Българският идиоматичен израз „Бабини деветини“ означава „празни приказки“ и произходът му не е свързан с подредбата на снопи. Той произлиза от представата, че бабите, по време на деветините от смъртта на някого, от уважение към мъртвия, за да не обсъждат клюки, приказват по случайни теми, свързани с починалия, като умишлено избягват темата за смъртта.

 

Ето едно по-подробно описание на произхода на този популярен израз

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-oznachava-izrazyt-babini-devetini-1371466

 

Деветината е свързана с помена към починалия. Определено време след смъртта на човек неговите близки по традиция уважават паметта му. Това се прави на 3-я ден, на 6-я, на 20-я, на 40-я, на една година, но и на 9-я. Именно поменът на 9-я ден се нарича деветина. На 3-я ден е третина, на 20-я - двайсетина. Отваряме една скоба. Защо точно на 9-я ден?

Още предхристиянската традиция приема, че душата на мъртвеца се отделя от тялото му и ако тленните останки са обект на специално предписана грижа, но чисто физическа, то към душата трябва да се подходи много внимателно, за да не и се случи нещо лошо в отвъдния свят. А по-късно пък в християнската традиция да и се осигури спасение. До 9-я ден народното поверие гласи, че душата остава сама на гроба и роднините трябва да идват там, за да я успокояват.

На 9-я ден ходенето на гробища обаче изисква нещо специално. Всъщност всеки от дните има определен ритуал - прикадяване, преливане, оставяне на конкретни неща на гроба. Всичко това са езически ритуали, които са получили християнска глазура, но и за това вече сме говорили. На 9-я ден традицията повелява да се избягва темата за смъртта, както и всякакви клюки, слухове и друга информация, свързана с починалия. Така се регистрира почит към мъртвеца, но почти не се говори за него. Трябва да се обсъжда възможно най-отвлечената тема, затова близките са принудени да говорят общо взето празни приказки. И понеже бабите са традиционен персонаж в оплакването, ето ви бабините деветини, които показват самия акт на празното, но умишлено празното говорене. Нашите предци чудесно са познавали какво значат бабините деветини и къде е тяхното място в погребалния ритуал.

Когато обаче някой започне да избягва тема или да говори празни приказки в друг аспект, той може да бъде обвинен, че прибягва до бабини деветини не на място. Този вид плямпане сам по себе си е строго гробищен ритуал на избягване на темата. По-късно обаче ироничният нюанс на бабините деветини е привнесен и в ежедневната реч. Всъщност на Балканите е характерна една определена ирония на смъртта, в която нашите съседи сърбите са най-вещи. Този ироничен нюанс се изгубва лека-полека и бабините деветини стават синоним на остарели схващания, каквито всъщност са и самите те. Но така или иначе изразът е свързан с една точно определена практика на гробищно говорене на 9-я ден. При това най-вече от възрастни оплаквачки. Надяваме се, че изяснихме това питане.

 

Блатной

Отново шестица, Ивчо. Не знам как да се свържа с Миряна, затова предай най-искрени добропожелания по случай празника й от граф Минчо.