Медия без
политическа реклама

Русев: "Левски" е под невиждан медиен натиск

"Клубът е подложен на невиждан натиск от страна на медиите." Това обяви мажоритарният собственик на "Левски" Спас Русев в интервю пред Нова телевизия. Той неколкократно направи намеци, че си тръгва от клуба, но така и не го заяви категорично. Както и не обяви в прав текст, че Васил Божков ще поеме "сините", но за сметка на това изтъкна, че именно той е канил хазартния бос да помага при управлението.

Русев създаде и усещане за двувластие в "Левски" със свое признание. Той бе категоричен, че лично е назначил Павел Колев за изп. директор и дори е подписал заповедта. В петък обаче Колев заяви, че е разговарял за поста и е уточнявал подробности именно с Божков.

"Много би ми се искало Васил Божков да е следващият голям акционер. И в интерес на истината смятам, че и той може да го потвърди. От ден първи, откакто съм в "Левски", аз съм го канил и съм го убеждавал той да влезе в клуба. Аз се познавам добре с него и това е един процес, който продължи близо 2,5 години. За да бъде той убеден от самия себе си. Едно решение е съвкупност от много елементи и факти. Надявам се, че той е узрял и ще помогне. Ние сме разговаряли за това какво трябва да се направи, така че клубът да бъде не само финансово стабилен, но и да има надграждане", посочи Спас Русев. Той посочи, че яснота за акциите трябва да има на общото събрание, насрочено за 6 март. 

С някои свои думи собственикът на "Левски" изрази готовност да напусне, ако се намери подходящ приемник: "Ангажиментите ми в последно време не ми дават възможност да отделям необходимото за клуба време. Затова, ако има удачен вариант клубът да бъде поет от човек с визия, стратегия и желание да го развива - да, бих си тръгнал". Накрая обаче, след като бе попитан дали може да се счита за бивш основен акционер, отвърна: "Може да се каже".

Русев отрече две неща - някой да му се е месил и насочвал при решения, свързани с клуба, както и че "Левски" ще фалира. Нещо повече, той заяви, че при напускане ще редуцира двойно обявените от Павел Колев задължения в размер "малко над 30 милиона лева".

"Неизбежно бе да влагам лични средства в клуба. Задълженията се отчитат за даден период от време, в определен период може да са били 30 милиона лева. Ако всички клубове си публикуват отчетите и задълженията, мога да ви кажа, че "Левски" няма да е на първо място като най-задлъжнял клуб. Към момента на датата на прехвърлянето на собствеността задълженията ще бъдат по-малко от половината на това, което се тиражира – между 15-16 милиона, в този кръг", каза той.

Това означава, че Русев на практика е издържал клуба с кредити към свои фирми, а сега предстои да опрости тези вътрешни заеми. "То във футбола друга формула няма", бе неговото обяснение.