Медия без
политическа реклама

Гуайдо печели подкрепа и от висши военни във Венецуела

Самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо печели подкрепата и на висши военнослужещи, които досега се кълняха във вярност на Николас Мадуро, предадоха информационните агенции. Полковникът от венецуелската армия Рубен Алберто Пас Хименес във видеозапис, качен в социалните мрежи, заяви, че признава властта на Гуайдо, който има подкрепата на повече от 40 държави. Военнослужещият, който е на активна служба в сухопътните сили на страната, настоява блокираната край границата с Колумбия американска хуманитарна помощ да влезе във Венецуела. Тя беше поискана от Хуан Гуайдо, но президентът Николас Мадуро отказва да я допусне във Венецуела с мотива, че така ще се постави началото на чуждестранна интервенция, за да бъде отстранен от власт. Облечен във военна униформа, полковник Пас Хименес казва, че 90 на сто от армията, използвана от Мадуро, за да запази властта си, е недоволна от политиката му. Той призова и министъра на отбраната Владимир Падрино Лопес "да размисли".

Преди дни дивизионният генерал Франсиско Янес от военновъздушните сили също заяви, че вече не подкрепя Мадуро и призна Гуайдо за законен държавен глава. Примерът му беше последван и от о.з. генерал от армията. Върховното командване на въоръжените сили обаче многократно засвидетелства пълна лоялност към Мадуро.

Междувременно САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Венецуела, в която се призовава да се окаже международна помощ на страната и да се проведат президентски избори. Русия вероятно ще наложи вето на документа. В петък Москва също обяви проекторезолюция, в която се изразява „загриженост от заплахите за употреба на сила срещу териториалния интегритет и политическата независимост на Венецуела". Тя критикува „опитите за намеса в работи, които са изцяло в разпореждане на вътрешната юрисдикция на страната.“ И „подкрепя всички инициативи, чиято цел е венецуелците сами да постигнат политическо решение на настоящата ситуация чрез национален диалог“. Според дипломати ако се стигне до гласуване, руската проекторезолюция също няма да успее да събере необходимата подкрепа.

Държавната петролна компания на Венецуела е поискала клиентите й да депозират приходите от продажби в сметка, открита наскоро в руската Газпромбанк. Това става ясно от документи, до които се е добрала агенция Ройтерс, цитирана от ТАСС. Решението “Петролеос де Венесуела“ взела, след като САЩ наложиха на Каракас финансови санкции на 28 януари, за да попречат на Николас Мадуро да получи достъп до приходите от търговията с петрол. От Газпромбанк обявиха, че компанията наистина има сметки при тях, но те са открити преди години.

 

970812 ТВЕРДЕНИЯ

Депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони твърди, че държавната компания “Петролеос де Венесуела" се е опитала да изнесе държавни средства в България. Той написа това в профила си в Туитър. Според Папарони петролният монополист иска да използва финансова къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. "Вече се свързахме с България!", написа още Папарони и увери, че изнасянето на пари ще бъде преустановено незабавно. В МВнР в София няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, съобщиха от ведомството пред БНР.