Медия без
политическа реклама

България и Македония може заедно да честват св. св. Кирил и Методий

Ще обединят ли личности като светите братя Кирил и Методий, цар Самуил и Григор Пърличев България и Македония? Това зависи от съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между двете държави. Тя ще представи своя доклад пред правителствата през юни, съобщиха пред „Сега“ от външното министерство (МВнР).

Комисията беше създадена в средата на 2018 г. след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие. За нейни членове бяха подбрани учени и дипломати. 

Те са се разбрали да предложат общо честване на Кирил и Методий, „като бъде подчертан историческият принос на средновековна България за съхранението и развитието на делото на светите братя, както и да бъде посочено, че честването на 24 май като светски празник е българско начинание“. Започнало е и обсъждането върху учебниците по история за началния курс на обучение – V и VІ клас в България и VІ и VІІ отделение в Македония.

От МВнР уточниха, че задачата на комисията не е да преговаря или да постига компромиси. „Една от нейните главни цели е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания с оглед на общата ни история. Друга цел е да бъде направен преглед на учебниците в двете държави и от тях да бъдат премахнати говорът на омразата срещу България и негативните стереотипи към нашата страна“, съобщиха оттам.