Quantcast
Отравянето на Гебрев - репетиция за Скрипал? | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Отравянето на Гебрев - репетиция за Скрипал?

Приликите по двата случая са удивителни - свързва ги тайнствен руски разузнавач и токсични вещества от една и съща група
2 845
 БГНЕС
Емилиян Гебрев

Случай, белязан с четиригодишното мълчание на всички български институции, ненадейно се озова под прожекторите. Благодарение на британския разследващ сайт "Белингкат" (Bellingcat) и международния отзвук след това започна да се разбулва мистерията около инцидента с отравяне през април 2015 г. на собственика на оръжейната фирма "Емко" Емилиян Гебрев. Този случай, при който са пострадали още синът на Гебрев - Христо, и производственият директор на завода му "ЕМКО" Валентин Тахчиев, поразително прилича на отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март м.г. При двата случая не само са открити токсични вещества от една и съща група, но и руски агент с фалшивото име Сергей Федотов, заподозрян за отравянето на Скрипал, е бил в България малко преди отравянето на Гебрев. 

 

Защо управляващите огласиха случая чак сега? 

От 3 години и половина Гебрев разказва в свои интервюта за мистериозното си отравяне в ресторант в известен столичен хотел, след което с двамата си сътрапезници са приети в болница, а той дни наред е в кома. "Имаше опит за физическото ми отстраняване. Става дума за семейството, сина ми и мой служител... Да, имаше разследване на прокуратурата и доколкото знам, и сега има нещо. Те да кажат кой стои зад това, на мен не са казали", каза например преди три седмици Гебрев пред bTV.

От прокуратурата не последва никакъв коментар.

Катализаторът на събитията се оказа сайтът "Белингкат", който в петък свърза двете отравяния. Тази информация беше подета от Си Ен Ен, "Таймс", "Телеграф", "Нюзуик", руския "Инсайдър". Западният интерес накара българските власти да се активизират, да организират среща на всички отговорни лица с премиера Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс, след която подробно осведомиха медиите за своето разследване с цел да опровергаят всякакви твърдения и съмнения, че са бездействали по случая.

 

Какво се е случило през април 2015 г.?

През април 2015 г. на вечеря в ресторант Гебрев изведнъж се почувствал зле и припаднал. Откаран е в болница, където престоява месец. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт. Когато излизат първите резултати от изследванията обаче, специалистите от ВМА се усъмняват, че става дума за тежко отравяне. След като с подобни симптоми постъпват и синът на Гебрев и Тахчиев, вече няма съмнения, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно вещество.

Месец след инцидента в "24 часа" се появява текст без автор, в който се казва: "Отровата е рядка, от типа на бързоразпадащите се. Смята се, че е от арсенала на руските тайни служби. Има логика да са руснаци, защото неотдавна Гебрев реализира крупна сделка за износ на специална продукция за Украйна, коментират оръжейници." 

В крайна сметка отровените оцеляват. Според "Капитал" токсиколозите във ВМА успяват да спасят живота на тримата благодарение на три фактора - комбинация от специфични умения, които са придобити по линия на партньорството в НАТО, изключително качествена техника и късмет.

 

Каква е отровата?

Според "Белингкат" и "Инсайдър" лекарите предположили, че отровата е била приложена или консумирана на 28 април или дните преди тази дата. Те обаче не успяват да я идентифицират и не са сигурни за последиците от приложението ѝ или начина, по който ще окаже влияние върху състоянието на пациента. Тогава според "Капитал" Емилиян Гебрев иска помощ от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Първата е швейцарската Spiez Laboratory (която по-късно ще направи независими тестове по отравянето на Сергей Скрипал). Тя отказва. Втората - Verifin (Верифин) в Хелзинкския университет, извършила задълбочен анализ. Тя не успява да определи точно каква е отровата, но открила следи от два различни органофосфата в урината на Гебрев. Единият от тях бил идентифициран като силен пестицид, докато другият останал неидентифициран със стандартните инструменти за тестване на химическо оръжие.

Прокуратурата твърди, че заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества и не можело да причини тези тежки последици. "Разпитан е дори производителят на руколата", обясни главният прокурор Сотир Цацаров в стремежа си да покаже колко задълбочено е било разследването. Той обаче не каза нищо за кафето и как токсичното вещество е попаднало там, каква е била концентрацията му и дали то е причината за тежкото състояние на пострадалите.

Цацаров твърди, че прокуратурата научава за изследванията във финландската лаборатория едва при разпита на Гебрев след възобновяването на разследването през октомври 2018 г. "Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., на прокурорския екип такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическите оръжия“, обяснява главният прокурор.

Всъщност обяснението за липсата на забранени субстанции е малко по-различно. Субстанции от забранителния списък не са открити, защото Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) реши едва през януари т.г. да добави две групи отровни вещества, включително използваното в Солсбъри съветско бойно отровно вещество "Новичок" към списъка си със забранени вещества. Тоест 4 години след инцидента с Гебрев и година след случая "Скрипал".

Според "Капитал" в доклада на финландската лаборатория се изброяват няколко вещества, които могат да обяснят откритото при лабораторните изследвания на Гебрев. По-голямата част са пестициди, които са забранени за употреба в ЕС, но едно от тях е и в списъка на веществата, които се контролират от конвенцията за химическите оръжия, макар да не е включено в списъка със забранените вещества.  Това е Amiton, който е започнал да се произвежда през 50-те години като инсектицид, но скоро след това заради невропаралитичния му ефект е прехвърлен в категорията на химическите оръжия. Той е от семейството на "Новичок".

 

Как протича разследването? 

Според "Капитал" през май 2015 г. полицаи от първи сектор на СДВР "Престъпления срещу личността" разследват троен опит за убийство - на баща и син Гебреви и на Тахчиев. Любопитното е, че със случая е натоварен сегашният вътрешен министър Младен Маринов, който тогава е шеф на СДВР. 

„Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, каза Маринов вчера.

Според главния прокурор Сотир Цацаров наказателното производство е спряно през април 2015 г., защото извършителят не е разкрит. Делото е възобновено две години и половина по-късно по искане на Гебрев. „На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му, и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено", разказва Цацаров. Веднага бил направен съвместен екип от прокуратура, ДАНС и външното министерство.

Интересното е, че възобновяването става в същия ден, в който британската посланичка у нас Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов. След разговора тя обясни, че му е представила допълнителна информация за разследването по случая "Скрипал". България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал". Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че се нуждае от още доказателства за съпричастността на Русия, за да предприеме такава драстична стъпка.

Цацаров обясни, че след подновяването на разследването са били разпитани 13 свидетели. Не е ясно дали тези хора са били препитани за първи път или още веднъж. Разследването продължава.

 

Кой е тайнственият агент "Сергей Вячеславович Федотов"?

В публикацията на "Белингкат" се твърди, че руски старши офицер от военното разузнаване (ГРУ), който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на бившия руски агент Скрипал с "Новичок" през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени. Руснакът е 45-годишен и е пътувал под името Сергей Вячеславович Федотов. Подобно на другите двама заподозрени по случая "Скрипал" - служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г. "Белингкат" и "Инсайдър" обявиха, че руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които твърдяха, че са били туристи, всъщност са Мишкин и Чепига от ГРУ.

Двете разследващи медии са проследили пътуванията на Федотов от 2010 до март 2018 г. През тези осем години руснакът обикаля из Европа, Азия и Близкия изток, често се появява в горещи точки само няколко дни преди събития, влизащи в новините. В България идва на 24 април 2015 г. с полет от Москва до Бургас. Седмица по-късно, на 30 април, има билет от София за Москва, само че не се качва на самолета. Вместо това късно вечерта на 28 април той се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и купува билет в последната минута за полет до Москва.

На 24 май 2015 г. Федотов се връща в България с директен полет от Москва. Той има резервиран билет за връщане на 28 май, но отново не се появява на борда на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, лети с полет от съседна Сърбия към Москва. По същото време Гебрев отново се почувствал зле и отново бил приет в болница. 

Прокуратурата потвърждава това. Британските власти са поискали от България да провери движението на трима служители на руските тайни служби, замесени по случая "Скрипал". Не е ясно кога точно се е случило това. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, с псевдоним Сергей Федотов, обаче е влизал в България три пъти", разказа Цацаров. В неговия разказ има разминаване само за третото идване на Федотов - според "Белингкат" на 24 май, според прокуратурата - на 23 май 2015 г.

Според "Белингкат" събитията около пътуванията на Федотов до България съвпадат с модела на неговото пътуване до и от Обединеното кралство по време на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Федотов пристига в Лондон с полет от Москва в същия ден, когато кацат другите двама служители на ГРУ, макар и с друг полет. „Планирано“ е да се върне следобед на 4 март  2018 г. - деня, в който баща и дъщеря Скрипал „се разболяха“ в Солсбъри. Както и в България, Федотов пропуска обратния полет и пътува за Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

 

Кой е Емилиян Гебрев и защо е мишена?

Емилиян Гебрев от години е свързан с оръжейната индустрия. По времето на социализма работи в държавния оръжеен износител "Кинтекс". През 1992 г. създава фирма "Емко", която също се занимава с търговия с оръжие и през 2017 г. има оборот от над 200 млн. лв. Името му нашумя през последните години заради опитите му да придобие русенския завод "Дунарит" - една от апетитните останки от империята КТБ. Наскоро Гебрев бе обвинен за пране на пари във връзка с тази покупка, тъй като според прокуратурата той е трябвало да знае, че през 2012 г. собственикът на КТБ Цветан Василев е купил завода с пари от престъпна дейност. Самият Гебрев се описва като странична жертва на скандала между двама съдружници - "един явен и един скрит", а именно собственика на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пред "Белингкат" Гебрев заявява, че няма представа какво би могло да разгневи чуждестранна служба за сигурност достатъчно, за да тръгне срещу него и семейството му. Той обаче има две хипотези. Едната е свързана точно с възможен интерес от Русия към "Дунарит".

Втората е, че атаката е заради сделка на негова компания за износ на специализирано военно оборудване в Украйна, която е в строго съответствие с българските и европейските разпоредби, но би могла да не се хареса на Русия. 

 

Какво каза Кремъл?

Вместо обичайното отричане Кремъл обясни, че не знае доколко изнесеното отговаря на истината. "Не знаем доколко отговаря това на истината, отговаря ли на истината изобщо, не знаем на какво са се опирали съставителите на тази информация, не знаем доколко са компетентни те, кои са те и изобщо дали е истина всичко това. Видяхме съобщенията в тази връзка. Има само един въпрос: Как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега?", каза Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Русия поставя под съмнение достоверността и на новите публикации, че е имало трети замесен в отравянето на Скрипал в Солсбъри.

 

Имало ли е операция на ГРУ в София?

„Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна”, обяви Цветлин Йовчев по bTV. Той е бивш началник на руското направление в контраразузнаването, бивш шеф на ДАНС, бивш вътрешен министър и би трябвало да е експерт по въпроса.

„Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция, при Скрипал можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция”,  смята Йовчев. „Ако се потвърди, говорим за частна поръчка, която е извършило руското разузнаване – това е доста опасно. Може да идва от заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системите за сигурност. Има няколко фактора в подкрепа на тази теза – след случая „Скрипал” той уволни 15 генерали”, допълни той.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Колко му е да натъпчем децата в градините като сардели?
Егото на Радев и Борисов не може да се побере и на три морета

28.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

665 10
Не биваше България да е разхайтена срещу COVID-19

27.10.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5591 36

Коментари

FuFighter

***

генек

Даже цацаратурата даде заден ход, но... "Капитал" - основен източник за "анализа" е наредил друга насока...

Сега и Цвъки ще се изкаже - достатъчно за доказателство...

Излагация!

А обръщането към англи„аните е добра идея - кой по-добре от тях знае с какво са тровили Скрипал? Можеше да поканят специалисти по "Новичок" от Солсбъри, можеше главната сестра на английската армия да извикат...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

mi6osp.

Bellingcat  - разследващите журналисти дали версията за свалянето на индонезийския боинг - с нито едно документално потвърдено твърдение в нея. 

Т.е. само лъжи.

 

Сега надминават себе си.

LAIO

Аз рабирам че не са само лъжи. Едно лице е влизало и излизало от страната по много странен начин, с паспорт от същата серия като изпълнителите в Англия. Това го доказват и властите. Съвпаденията са твърде много.

Съжалявам другари, но и този път "официалнате масковска версия" в стил "аз съм англелче" не върви.

 

letec55

Какво му е странното? Какво като е влизало и излизало? Установено ли е какво е правил докато е бил тук? С кого се е срещал? Какво е говорил? У нас и от  нас ежедневно влизат и излизат стотици и хиляди хора. Със същия "успех" към случая може да бъде пришито всяко едно лице, стояло за  4 -5 дена у нас. 

Жалка работа. Нито мотив, нито някаква конкретика, даваща основание да се свържа тровенето ( тук поне има доказано отровен, докато за Скрипал и това няма - казват, че е отровен). Чисто активно мероприятие с цел да се държи темата "отровителство" в съзнанието на хората. Партньорска услуга от наша страна. Смърдяща и нечистоплътна.

cymen

Аз имам една питанка - има ли досега някой отровен от тази страшна отрова? Егати и бойното вещество, дето всички оживяват. 

САТЪР
снимка на САТЪР

няма и лабораторна мишка доказано уморена.

но стрвх и паника мотото на роБПрес

САТЪР
снимка на САТЪР

и още най лесно с кола и няма присъди даже ❗️ кви отрови кви чадъри??

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Джурналята,

 

Нали уж щяхте да борите фалшивите новини, не да ги произвеждате?

маргаритка2

Цвъкинизми.

 

Отношенията Русия-Турция през 2015.

И тоя да е разчитал да бяга баш пък от там. Не е серизно.

 

Според мен е по-вероятно обратното, че у нас си е подготвял някакви операции в Турция и Сърбия.

 

Всичко това ако изобщо съществува.

 

Но както и да е.

Атентата срещу папата 2.

Станахме нарицателно за държава, която изобщо не е в състояние да си изчисти имиджа, даже с готовност се съгладяеа да я плюят.

 

 

protor

Добре би било и шефовете на ВМЗ да ибягват зелената салата. ПТУР-а, дето гръмна миналата седмица солдатчето в Сирия, май е бил наш.

скът

Абе това да няма нещо общо с факта, че не подкрепихме ингилизите за Скрипал?

маргаритка2

Да, нуративът на Цвъко по бтв-то беше в този смисъл.

 

Да не се цепиме от колектива.

 

Begemot
снимка на Begemot

В мен зреят и узряват някакви съмнения по повод смъртта на синовете на Иван Грозни и как това е организирано от ГРУ с личното участие на Путин,  възможно с използуване на популярната в ония векове отрова Старичок ( секретна разработка на Баба Яга). Трябва да се разследва. Има много съвпадения, много.

Памфуций
снимка на Памфуций

Цвъкинизми.

 

Отношенията Русия-Турция през 2015.

И тоя да е разчитал да бяга баш пък от там. Не е серизно.

Че какво толкова забележително има в отношенията Русия-Турция през пролетта на 2015 , конкретно през април-май  2015, освен първата копка на АЕЦ Аккую и усилената подготовка на Турски поток? Маргариткини работи .....

 

маргаритка2

Добре, добре.… 

Проблемът е чак през ноември, и толкова неочаквано...

 

Да не се повтарям, ама схемата повече прилича на подготовка тук за нещо там.

Всяко ползване на самолет е ясно, че се засича.

сталкер пустиняк

Че то преди известно време бяха натровени двама пловдивчани, яли спанак. После се оказа, че имало примесен татул вътре. Та и те можеха да се обявят за отровени от руснаците, но явно не са имали някакъв бизнес.

Този Федотов направо като Ангелов от МОН и МК. Супер-страшилище излезе - обикаля из Европа и трови. 

Evasion

Пък на тъщата все и се разминава, начи...

GAGAROV

Айде и Алексадров захлеби яко. Ся, може да получи и паунди и долари.?

GAGAROV

Гебрев си е дърто комунистическо ченге. Всеки знае кой имаше възможност по онова време да работи в Кинтекс. След промените е присвоил цялата информация и изградени контакти, принадлежащи на държавата и - ето ти бизнес.

Meto_ot_Interneto

Тъй като не знам кой е Александър Александров, потърсих в Гугъл. Очаквах да намеря някой публицист. журналист, НПО активист, блогър и пр. Намерих двама футболисти, един космонавт и рецепта за шкембе чорба. Знае ли някой какво работи авторът?

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.segabg.com/avtor/aleksandr-aleksandrov

аман бе

От предложеното по-долу от Памфуций най-много върви за шкембе чорбата...

Weed361

Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.  

Според главния прокурор Сотир Цацаров наказателното производство е спряно през април 2015 г., защото извършителят не е разкрит. 

 

Бързо работят! За един ден почват разследване, разбират, че извършителят е неизвестен и го прекратяват.  Хвала на такива „органи“!

Mrx

 Абе сега, който го отровят по света или се опитат да го отровят,ще го свържат със случая "Скрипал". Понеже България не изгони руски дипломати, хоп Гербев е на мушката. 

Тодор1

И как точно го е отровил - моята версия е,че се е внедрил като сервитьор или готвач във въпросният ресторант и е посолил манджите с Новичок.

още мисля как пуснал Новичека в кафе машината.

интересно е да се знае Ноеичека в какво агрегатно състояние е бил досега сме чували за гел,спрей ,тук сигурно е бил бял прашец 

Памфуций
снимка на Памфуций

Нямаме достатъчно информация по случая, че да коментираме конкретно случая. Моето лично впечатление е, ако не самият случай, то публичните изяви по него са повече от съмнителни. Какво наложи медийните изяви по разследване в зародиш, предполагам си знаят управляващите - дали демонстрация пред САЩ, дали отвличане на вътрешно политическото влияние, дали са се почувствали задължени след публикациите в чужди медии или комбинация от всичко . Във всеки случай скалата на нашата медийна изява беше несъразмерна с тази на изнесените факти.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

РЕДАКЦИЯТА  този пасквил що не е в после?

че и хонорар сте дали...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическите оръжия“, обяснява главният прокурор

Тоз матрял и за треторазрядна шпионска комедия не става?  ? ?  ?:

1) Цацаров говори на 11.2.2019 за забранени БОВ, докато по-общата категория е забранени вещества (ЗВ); Цац!

2) включването на групата на новичоците към ЗВ е станало през януари 2019, но все пак отровата у Гебрев е от групата на химическите оръжия според финската лаб.; Цац!

3) всичко туй няма значение, защото:

3.1.) Гебрев и ВМА 3 години не са намерили за целесъобразно да споделят резултатите от финския анализ с Прокуратурата, колко странно едвалинеаманадали; Цац!

3.2.) делото е поето на контрол от световните служби и медии и от западните посланици у република България; Цац и бац!

3.3) република България е най-успешната в ЕС, най-вече с главоломните успехи в борбата с престъпността по всички етажи, в мазето с бурканите зимнина и на тавана с шпионската радиостанция, в асансьора към властта и в асфалтираното стълбище; в кухнята на обществените поръчки и в гостната за еврогости; в семейната многопартийна спалня и в гардероба със скелети; Цац не, ами шат, пат и мат

 

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/02/14/third-suspect-in-skripal-poisoning-identified-as-denis-sergeev-high-ranking-gru-officer/

Влез или се регистрирай за да коментираш