Quantcast
Сагата с ремонта на „Графа” тръгва отново | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Сагата с ремонта на „Графа” тръгва отново

Надзорът на обекта призна 31 неработни дни на изпълнителя заради лошо време
1 181
"Джи Пи груп" са поискали 56 дни да се обявят за неработни, а надзорът е признал 31.

Ремонтните работи по ул. „Граф Игнатиев” в София се възобновяват след среща между и.д. зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов, техническия ръководител на обекта и строителния надзор, съобщиха от Столичната община. На срещата е решено, че метеорологичните условия позволяват ремонтът да продължи. Той бе замразен за 48 дни - от 19 декември м.г. поради идването на зимата и падането на температурите. На оперативката вчера е станало ясно, че изпълнителят „Джи пи груп“ е поискал от началото на строителните дейности да бъдат признати като неработни още 50 дни заради неблагоприятно време. Надзорната фирма е признала 31 дни, за които е предоставен протокол от НИМХ, съобщиха от „Московска” 33.

Всичко това означава, че крайният срок за приключване на ремонта вероятно ще се удължи с още поне месец. През ноември м.г. гражданската организация „Спаси София” публикува видео с изявление на кмета Йорданка Фандъкова от началото на строителството. В него тя казва, че проектът за цялостен ремонт на района е разделен на два етапа и че „очаквам първият етап с цялостна реконструкция на "Граф Игнатиев" заедно с участък от ул. "Солунска" да бъде изпълнен най-късно до средата на октомври". Вторият - за ул. "Шишман" и "6-и септември", оставал за 2019 г. „Спаси София” попитаха през ноември къде са парите от глобите за „Джи Пи груп”, след като преди това Фандъкова няколко пъти натърти колко много ще държи на качеството и на сроковете и как изпълнителят ще плати глоба от по 240 000 лв. за всеки просрочен ден. След това обаче от общината официално признаха, че срокът за приключването на ремонта на „Графа” всъщност е март тази година, поради което глоби за забавяне няма.

 

РАПОРТ ДАДЕН

От „Джи Пи груп” са информирали, че от обектите, включени в Зона 2, до момента е изпълнена ул. „Солунска“. Изцяло са подменени подземните комуникации по  „Граф Игнатиев“, завършени са релсовият път и уличното осветление и са положени 50% от настилките по „Графа“ извън трасето на релсовия път.

С възстановяването на строителните дейности започва работа по площадите „Гарибалди“, „Славейков“ и „Св. Седмочисленици“, както и по “Граф Игнатиев“ в участъка между бул. „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. Продължава монтажът на разграничителите на трамвайното трасе и перголите на пл. „Славейков“.  От 12 февруари се предвижда да започне полагане на настилки по ул. „Цар Шишман“ в участъка между „Граф Игнатиев" и „Ген. Паренсов“, където беше поставена временна асфалтова настилка. Преди време от общината поясниха, че единственото, за което досега е подписан приемно-предавателен протокол, е трамвайното трасе, по което вече движението бе възстановено.

Още

Катастрофа с автобус блокира “Цариградско шосе”

28.09.2022

Обновена

2765
Мълния уби трима души в центъра на София

27.09.2022

Обновена

13988
Шофьорът, погубил французин, е карал поршето си със 195 км/ч

27.09.2022

2945