Медия без
политическа реклама

Общински дълг блокира сметките на 330 жители на Неделино

Хората не могат да минат дори технически преглед на колите си, защото платеният данък отива за покриване на задължението

07 Февр. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

Частни съдебни изпълнители са наложили запори на банковите сметки на 330 жители на община Неделино заради задължение на общината към частна фирма, съобщиха регионални медии. В случая има доста странности - част от запорите например са наложени на хора, които нямат задължения към общината. От кметството освен това твърдят, че не са предоставяли информация с имена и адреси на жителите си и не могат да обяснят как частните съдебни изпълнители са се сдобили с тези лични данни. Нелепото е, че цялата беля е станала заради неплатени сметки за канцеларски материали и ВиК услуги.

Ние научихме за запорите от две писма от частен съдебен изпълнител - в едното със 180 лица и фирми, а в другото - със 150 лица и фирми, с предупреждение, че общината няма право да събира местни данъци и такси от тях, иначе носим наказателна отговорност", коментира кметът Боян Кехайов пред "Марица". Задължението към фирмата е било около 100 000 лв., натрупано в периода 2011–2014 г., когато общината се управляваше от Стоян Беширов. С лихвата и глоби за забавени плащания сумата е набъбнала до почти 239 000 лв.

Според кмета, който беше независим кандидат на изборите, събитията са част от вече стартирала нелоялна предизборна кампания, която цели блокирането на работата на местната власт. Той твърди, че фирмата не си е търсила парите от старото ръководство, а предприема действия едва сега, когато сумата се е удвоила, а управниците са се сменили. Кехайов смята също така, че за запориране на сметки са подбирани близки до общинското ръководство хора.

Гражданите, получили запори и платили данъците си по банков път към частния съдебен изпълнител, срещат затруднения, тъй като информацията за плащанията идва със закъснения в администрацията. Така хората не могат да минат задължителния технически преглед на автомобилите си. Проблеми имали и земеделските производители, които не могли да подадат в срок документи пред местната администрация.

Кехайов смята да сигнализира Комисията за защита на личните данни за злоупотреба с данните на жителите, а вчера свика специален общински съвет да успокоява хората - много от тях са били стресирани, тъй като в бележките от частния съдебен изпълнител е посочена цялата сума, дължима от общината. Ще се търси споразумение с фирмата за разсрочване на задълженията.

КОНТЕКСТ

Случващото се е пореден епизод от финансовата криза, в която е затънало Неделино - самата община миналата година също беше с блокирани сметки заради дългове, натрупани при предишното управление на Стоян Беширов. Неделино беше в списъка с общини във фалит, които трябваше да бъдат спасявани с финансова инжекция от МФ срещу изпълнението на оздравителен план. По данни към м.г. задълженията на общината бяха 8 млн. лв. при годишен бюджет от 5.5 млн. Самият Беширов беше разследван за нарушения при провеждането на обществени поръчки и длъжностно присвояване в особено големи размери, а м.г. антикорупционната комисия поиска запор на негово имущество за над 420 хил. лв.

Още по темата