facebook
twitter

България

„Ромската интеграция” на Каракачанов опря до Строителни войски и доброволни аборти

Вицепремиерът пусна като бъдеща концепция спорни разширени тезиси на досегашни идеи на ВМРО
1 237
 Илияна Кирилова
Красимир Каракачанов

Разширен вариант на досегашните тезиси на ВМРО по въпроса за интеграцията на ромите. Това представлява Програмата за справяне с циганизацията, която вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов публикува вчера в социалните мрежи. Акцентите са познати и много от тях са спорни - връщане на трудовата повинност, контрол върху раждаемостта, включително чрез платени от държавата доброволни аборти, задължително включване на неграмотните пълнолетни роми в програми за квалификация, строг надзор върху раздаването на социални помощи и др.

Документът е озаглавен Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им. Не стана ясно дали е бил представен и обсъден в Министерския съвет, както Каракачанов твърдеше, че ще направи. Не се разбира и дали вицепремиерът има подкрепата на партньорите си в „Обединени патриоти”.

„Концепцията” започва с констатацията, че досегашният модел на интеграция не е постигнал някакви реални резултати. В същото време неспособността на държавата да се справи с проблема за „характерното поведение на несоциализираните лица, представляващи немалка част от циганския (ромския) етнос, създава риск в близко бъдеще да избухне конфликт” между българи и роми, пише в документа. Вицепремиерът дори иска неправителствените организации, работещи с роми, да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините. "Голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения, и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", мотивира се Каракачанов.

„На сблъсъците в някои населени места не следва да се гледа като на изолирани случаи. Честотата им и обстоятелствата, при които се случват, дават основание да се направи извод, че все по-често ще се проявяват локални конфликти. Това от своя страна създава реална среда за възникване и на конфликт - битов, социален и етнически, в национален мащаб”, предупреждава се в документа.

Решението се вижда в постигането на следните цели: придобиване на образование от всички членове на малцинството; „значително повишаване” на дела на трудово заетите роми; намаляване на извършваните от тях престъпления; ограничаване на раждаемостта, целяща „придобиване на социални облаги”, както и сред малолетни и непълнолетни лица.

За постигането на тези цели се предвиждат редица мерки. На първо място, осигуряване на подробни данни за  броя, състава и териториалното разпределение на ромския етнос. На второ място - задължително придобиване на образование от пълнолетните неграмотни роми; безплатна детска градина от 4-годишна възраст; програми за „възпитаване на положителни навици” в децата; „мерки за въздействие” срещу родители, които пречат на децата си да учат. Трето - задължително включване на трудоспособните роми в квалификационни програми; възвеждане на трудово-образователна повинност и възстановяване на центровете за обучение към ГУСВ; обвързване на социалните плащания с нивото на грамотност.

Спорни са някои от предлаганите здравни мерки. Иска се да бъде ограничена „раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения две и повече деца”, без да се посочва как ще стане това. Друга мярка е „доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца, включително прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет”, т.е. доброволни и платени от хазната аборти.

ЗА ГЕТАТА

"По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място", пише в концепцията на вицепремиера. Като друга мярка той предлага "заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята".

 

ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО

За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябвало да бъде разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата, според Каракачанов. За осъществяване на тези мерки той ще поиска промени в законите чрез депутатите на "Обединени патриоти" за въвеждане на административни наказания "безвъзмезден труд в полза на обществото" и "задържане под стража" в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаването на доброволни отряди по места и др.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Земевладелци: Предложеният нов данък е предизборен популизъм

30.07.2020

378 2
Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

01.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

315 2
В Италия издирват български роми, избягали от карантина

25.06.2020

Обновена

2842 17

Коментари

gowedo

шкембе войводицата флинстоун , ако бе жив ВАНЧЕТО, щеще да ти реже продажната кратуна со тъп трион!!!!

Памфуций
снимка на Памфуций

Спорни са някои от предлаганите здравни мерки. Иска се да бъде ограничена „раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения две и повече деца”, без да се посочва как ще стане това. Друга мярка е „доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца, включително прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет”, т.е. доброволни и платени от хазната аборти.

Както вече казах следващата стъпка е химическа кастрация на циганите със специална диета докато са в Строителни войски. Може да се съчетае с евгенична програма за усилено възпроизводство на блондини (славянски тип) на територията.

ONOGUNDUR

С темата не трябва да се бъзикаме и подиграваме! Лошото е, че в случая тази визия има привкус на демагогия и пропаганда защото изборите наближават, а "патриотягите" са гроги. Бързото разместване на етническите съотношения в България и вече съществуващите напрежения ще завършат с кървава баня, а въпроса е искаме ли го това? Аз - не, но за някой може да е желана далавера.  

dral4i

И? Да стоим и нищо да не правим ли? Ела да видиш хората, които работят на терен с тази сган и пак да си говорим. Разбирам, че вероятността е голяма само да се дрънка преди изборите и нищо да не се осъществи, тоя филм го гледам от няколко години, но ние дето сме на терена сме каилни на всичко.

Влез или се регистрирай за да коментираш