Медия без
политическа реклама

Защо "Ферари" погълна "Заубер"

Придобитият от "Алфа Ромео" тим ще е удобен сателит на "скудерията" във Формула 1

16 Февр. 2019
ЕПА/БГНЕС
"Алфа Ромео Заубер" вече е само "Алфа Ромео" и ще стане сателит на "Ферари"

От 1 февруари във Формула 1 започна нова ера - не остана нито един отбор, който да е единствено състезателен и да е запазил името си. "Ферари" отдавна е автопроизводител, "Макларън" със своите ограничени серии хиперколи постепенно върви след италианците, а "Уилямс" основа технологичната компания Advanced Engineering още преди 9 години и вече има договори за разработване на трамваи за Лондон и за 4-годишно сътрудничество с Формула Е. Останалите тимове или многократно преминаваха от едни ръце в други и се преименуваха ("Рейсинг Пойнт" го прави вече за 5-и път), или се превърнаха във ферми на гигантите с огромни бюджети (например "Минарди").

"Заубер" оставаше единственият, запазил дейността и названието си от своето създаване. Но 75-годишният швейцарец Петер Заубер се отказа от Гран при и екипът от Хинвил вече се нарича "Алфа Ромео", т.е. погълна го "Ферари".

Швейцарският тим дебютира в F1 през 1993 г. и от първия сезон си сътрудничеше с "Мерцедес", разработвайки съвместно двигатели. Двете компании изградиха тесни връзки още на световния суперкар шампионат (машините даже бяха под бранда на "сребърните стрели") и направиха обща система за подкрепа на млади пилоти (впрочем чрез нея бе лансиран Михаел Шумахер). Но в F1 Петер Заубер отстояваше собственото си име заедно с относителна независимост. В резултат след два средняшки сезона (без подиум и с общо 24 т. в 32 старта) и след удара по репутацията при аварията с Карл Вендлингер в Монако "Мерцедес" отиде при "Макларън".

Но швейцарците бързо намериха нов партньор в лицето на "Ред Бул". Концернът на Дитрих Матешиц купи внушителен пакет акции (около 60%) и наложи свой търговски директор - Фриц Кайзер, но не пипна оригиналното име, добавяйки пред него само своята марка. Повишеният бюджет не помогна на тима да се изкачи по-нагоре от 7-о място при конструкторите (и един подиум на Хайнц-Харалд Френцен) и тогава започна първият етап от сътрудничеството с "Ферари".

С помощта на още един главен спонсор - "Петронас", тимът от Хинвил основа втора фирма, занимаваща се с лицензиране на двигателите на "скудерията" и още куп други италиански авточасти. В екипа от инженери и механици бяха забелязвани и хора в екипи с черни кончета. Но дори и в тази ситуация името си остана "Ред Бул Заубер Петронас", а на пистата до подиум достигна Жан Алези.

Това сътрудничество завърши през 2001-ва. Петер Заубер подписа с тогава неизвестния Кими Райконен. Финландецът помогна да се подобри рекордът на тима по точки в един сезон и класирането при конструкторите (21 т. и 4-то място), но "Заубер Петронас" трябваше да съкрати бюджета и се превърна в център за обучение на младоци - оттам впоследствие тръгна Ник Хайдфелд, там тренираше и протежето на "Ферари" Фелипе Маса.

Въпреки това през 2004-та тимът похарчи много за цялостно обновяване на базата си, включващо нов суперкомпютър и аеродинамичен тунел. Намериха се даже пари за привличане на бившия шампион Жак Вилньов. Това заинтересува БМВ и германският концерн купи почти целия дял на банка Credite Suisse (тя остана като спонсор и миноритарен акционер) и продължи експанзията си в F1 след развалянето на отношенията с "Уилямс". Но и тогава Заубер запази 20% и своето име в названието на тима, както и място в съвета на директорите и длъжността консултант.

Резултатите тръгнаха нагоре (второ място в F1 още през 2007 г.), но след 1 победа и 17 подиума световната криза накара БМВ да се откаже от F1. През 2010 г. Заубер си върна пълния контрол, оригиналното име на отбора и... двигателите "Ферари". Но парите му не бяха вече толкова много и тимът се оплете в някои странни спонсорства (например реклама на "Бъргър Кинг" на колите за два старта през 2010-а), взе и двама мексикански пилоти - първо Серхио Перес, а после Естебан Гутиерес.

След продажбата на 1/3 от акциите на Мониша Калтенборн и повишаването ѝ до изп. шеф на отбора, нещата тръгнаха странно. Тя подписа с четирима "спонсорирани" пилоти, но плати после неустойка на двама от тях. Накрая фирма, свързана с единия (Маркус Ериксон), придоби пълния контрол и направи шеф Фредерик Васер. Той инициира ново сближаване с "Ферари" - сключи договори за подготовка на млади пилоти от академията на "скудерията" и за технологично сътрудничество и спонсорство с "Алфа Ромео". И точно последното заличи независимото име на тима, устояло след три гиганта. Традицията окончателно бе разбита от... "Ферари".

За да е ясно - двете италиански марки са в състава на концерна "Фиат-Крайслер". По-рано ги управляваше (заедно с "Ферари") Серджо Маркионе. Той почина през юли 2018 г., а новото ръководство в лицето на Джон Елкан, Луи Камилери и Майкъл Менли продължи неговата политика. Интересно е да се отбележи, че още през 2018-а, при подписването на спонсорския договор със "Заубер", хора от "Алфа Ромео" говореха за възможна експанзия при благоприятни резултати - постепенно интегриране при разработката на шасито, смяна на името на двигателя и по-сериозно ребрандиране.

Същевременно след края на сезон 2018 свързаният със собствениците Маркус Ериксон отиде в "Индикар", а слуховете за увеличаване на влиянието на хората от "Фиат-Крайслер" се засилиха. И все пак името на Петер Заубер, след всички бурни събития в последните 25 г., изглеждаше така непоклатимо, че новината за смяната му бе сензационна.

А "Алфа Ромео" фактически стана пълноценен втори отбор на "Ферари" - сега техните отношения ще са като тези между "Торо Росо" и "Ред Бул". Подобен бизнес модел позволява по-ефективно да се инвестират средства в разработки по колите. Точно сближаването със "Заубер", а и с "Хаас", бе една от причините за технологичния пробив на "Ферари" през 2018 г. Затова и "Мерцедес" моментално поиска да повтори този модел с "Уилямс" и "Форс Индия", а от "Рено" твърдо настояха подобен род сътрудничество да бъде забранено.

Същността е в облекченото намиране на средства за финансиране на разработки по болида извън основната компания. В случая "Ферари" не трябва да търси нови спонсори или да товари бюджета си. Тимът сателит ще прави разработките уж сам, харчейки парите, превеждани ежегодно от Формула 1 или от спонсорите си (в случая с "Алфа Ромео" това са "Карера", "Кларо" и "Ришар Миле").

Така ще се избегне и замисленото от новото ръководство на F1 въвеждане на таван на бюджетите от 2021 г., защото таванът на "Ферари" ще е на практика двоен, ползвайки бюджета на "Алфа Ромео".

В допълнение към тези причини: милано-торинската марка остро се нуждаеше от рестартиране и популяризиране - продажбите на "Алфа Ромео" за последните 25 г. намаляха три пъти, а делът на нейните коли на европейския пазар се сви до едва 0.44%. След идването си като изп. директор на "Фиат-Крайслер" Серджо Маркионе постави цел 500 000 продадени коли годишно, а през 2016-а те бяха само 66 000. Трябваше нещо да се промени и възможността за влизане в F1 се появи тъкмо навреме...