facebook
twitter

Икономика

"Булгартрансгаз" ще плати 57.6 млн. лв. за археологически разкопки

В надпреварата за газовата връзка с Гърция остават шест кандидата
826
 Снимка: БГНЕС
Строителството на газовата връзка с Гърция може да започне през май, твърди енергийният министър Теменужка Петкова.

"Булгартрансгаз" ще плати на археолози 48 млн. лв. без ДДС (57.6 млн. лв. с ДДС), за да бъдат направени "спасителни теренни археологически проучвания за строежи към системата за пренос на природен газ". За целта е било подписано рамково споразумение с Националния археологически институт с музей към БАН. Договорът е за четири години, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Споразумението е от края на миналата година, но документите са подписани в края на януари.

При разширяването и поддържането на националната газопреносна мрежа и тази за транзитен пренос компанията възлага различни строителни дейности, свързани с подмяна и ремонт на газопроводи и площадкови обекти, както и с изграждане на нови. За да реализира строежите, е необходимо да се извършат дейности за опазване на културното археологическо наследство. По сключеното рамково споразумение ще се възлагат отделни поръчки с отделни договори за извършване на спасителни теренни археологически проучвания, става ясно от споразумението.

Сред проектите на държавната компания са преносен газопровод до Банско и Разлог, до Панагюрище и Пирдоп, увеличаване капацитета на отклонението "Търговище" и др. В плановете влиза и изграждането на продължението на "Турски поток" през България. В края на миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че след успешен пазарен тест "Булгартрансгаз" ще построи транзитния газопровод от турската граница до границата със Сърбия. По предварителни оценки той ще струва минимум 2.7 милиарда лева.

Междувременно вчера стана ясно, че строителството на газовата връзка с Гърция може да започне през май. Дотогава се очаква да приключат трите обществени поръчки - за доставка на тръби, за инженерен консултант и за строител, съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова, при среща с посланиците на страните от ЕС. Тя прогнозира, че първият газ по тръбата ще може да потече през 2020 година. Срещата с дипломатите е била организирана по инициатива на Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС. Търгът за 145 млн. евро без ДДС привлече общо 11 кандидата. Впоследствие обаче в надпреварата останали само българските "Джи Пи груп", "Трейс груп холд" и "Главболгарстрой", както и гръцките "Терна", "Актор" и "Джей енд Пи - Авакс", писа в. "Капитал". Сега предстои втория етап от оценката на офертите, както и тяхното класиране.

 

ВЪГЛИЩА И АЕЦ

Съдбата на въглищните централи в България, както и развитието на ядрената енергетика обсъждаха вчера Теменужка Петкова и посланиците от ЕС. Министърката е съобщила, че в своя проект на интегриран план "Енергетика - Климат"-България е заложила въглищните централи да работят до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Причината е, че това е местен ресурс, достатъчен за още 60 години, тези централи осигуряват до 60% от електроенергията в страната през зимата, инвестирани са сериозни суми в сероочистващи съоръжения и става въпрос за базови мощности, поясняват от енергийното ведомство. Дипломатите са се интересували и от борсовите цени на тока, както и от проекта за АЕЦ "Белене".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хранилищата за природен газ в Европа "преливат"

03.06.2020

1038
От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

01.06.2020

474 5
И Външно министерство е възмутено от руската изложба

27.05.2020

Обновена

2983 69

Коментари

аванти дилетанти

Тука нещо послъгват. Тръбопроводът трябвало да стане готов за една година. Каква археология ще свършат за това време? Да не се запушва нечия уста с пари?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×