Медия без
политическа реклама

Областната управителка на Перник измисли нова физика (видео)

04 Февр. 2019
Фейсбук

Областната управителка на Перник Ирена Соколова (ГЕРБ) направи гаф в своята реч на турнир на младите физици в града.

"Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и за мен беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното  - казва Соколова. - И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако е, освен ядрото, навсякъде заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото, всъщност, ще даде силата на топлината."

Областната управителка на Перник Ирена Соколова говори пред ученици. Безценно!

Posted by Георги Манолов on Sunday, February 3, 2019

 

Видеото с нейното изказване се разпространява във "Фейсбук", като предизвиква доста подигравки към Соколова. Бившата депутатка, която е завършила социална психология и психотерапия, всъщност се опитва да преразкаже популярен мисловен експеримент, чиято цел е да се подчертае важността на налягането за високата температура на слънцето.

Но бърка. Слънцето е изградено основно от водород (73,46%), а не от въглерод (0.29%). Бананите пък основно са изградени от кислород (около 70% в тях е вода), а водородът в тях е едва 9,78%.

А и не водородът е важен в мисловния експеримент, а масата. Слънцето е горещо, благодарение на огромната си маса - 333 000 пъти по-голяма от тази на Земята - която оказва огромно налягане върху ядрото му. Идеята е, че дори и да се замени водородът около Слънцето с банани, или какъвто и да е друг материал, който има същата маса, налягането върху ядрото му ще си остане същото и Слънцето ще продължи да грее и да свети.

Само дето това няма да продължи дълго - много малка част в бананите е водород и звездата бързо ще загуби енергия и ще загасне. Изчислено е и колко банана ще са необходими за осъществяване на този мисловен експеримент: при средно тегло от 125 грама на банан, ще трябват 16 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 броя. Което е невъзможно, а изборът точно на банани е, за да се подчертае шеговитостта и абсурдността на въпросния мисловен експеримент.

 

Ключови думи:

Ирена Соколова, ГЕРБ

ОЩЕ ОТ

Съд разпореди журналистът Димитър Стоянов да бъде освободен

23 Апр. 2024

НАП предупреждава по телефона и мейла, че знае какви доходи имаш

22 Апр. 2024

България и САЩ правят промени в договора за първите 8 F-16

22 Апр. 2024

Фабрикувани са документи със задна дата за сделката с "Боташ"

23 Апр. 2024

Елена Йончева: Делян Пеевски ми се обади лично

23 Апр. 2024

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?