facebook
twitter

Здраве

Лесното ставане рано сутрин се определя от гените

413
Pixabay

Хората, които с мъка стават рано сутрин, вече имат извинение. Дали човек е ранобуден или "нощна птица" не е въпрос на мързел или дисциплина, а на гени, сочат резултатите от изследване. Оказва се, че над 350 гена са замесени в нашия биологичен часовник.

"Изследването ни потвърждава, че да си ранобуден или "нощна птица" се определя поне отчасти от генетични фактори", казва Майкъл Уийдън от университета в Ексетър, Англия. "Освен че оневинява поспаливите, то хвърля светлина върху механизмите, които регулират биологичния часовник у хората", допълва той.
 
За целите на изследването Уийдън и колегите му анализирали ДНК данни за близо 700 000 души. Данни за хора, които твърдят, че са ранобудни, били сравнени с данни за онези, които уверяват, че са "нощни птици". След това учените анализирали данни за над 85 000 участници, чиито сънни навици били регистрирани с помощта на носен на китката на ръката сензор за проследяване на активността. Били открити нови 327 местоположения на гени, които влияят върху хронотипа - предразположението към ранно или късно лягане, докато досега бяха известни едва 24 подобни гена. Тези гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня.

Учените са открили също така взаимовръзка между генетичното предразположение към късно ставане и повишения риск от шизофрения, депресия и влошено психично здраве. Една от причините може да бъде това, че "нощните птици" трябва да се борят с биологичния си часовник, за да стават рано за училище или работа. Уийдън все пак подчертава, че са нужни допълнителни изследвания, за да се докаже хипотезата.

Все още няма коментари

Още

Държавата забранява пържените храни в детските градини

11.06.2019

1410 33
БАБХ започва проверки по Черноморието

03.06.2019

164 1
Болницата във Враца получи авансова субсидия от здравното министерство

03.06.2019

132

Влез или се регистрирай за да коментираш

×