Медия без
политическа реклама

България се сдоби с оригинала на ценен портрет на княз Батенберг

Военноисторическият музей се надява да прибави към княжеската колекция реликвите, придобити във Виена

Портретът на княз Батенберг е рисуван през 1881 г. от австрийския художник Карл Дилиц. Батенберг управлява от 1879 до 1886 г.

За 18 хил. евро българската държава се сдоби с уникален портрет на княз Александър I  Батенберг. Картината, чиято естетическа и историческа стойност е неоспорима, е поставена в позлатена дървена рамка, украсена със скиптър и императорско кълбо. Дело е на художника Карл Дилиц от 1881 г. До този момент в музейните ни сбирки се съхраняваше единствено литографското й копие, пристигнало в страната през 1937 г. като дарение на Йохана Хартенау, съпругата на Батенберг. Двамата сключват брак след оттеглянето му от българския престол.

Оригиналният портрет беше разигран на търг от виенската аукционна къща "Доротеум" заедно с княжески регалии и сребърен поднос от обявяването на Батенберг за първия след Освобождението български княз заедно с още знакови за българската история вещи. На сайта на "Доротеум" е посочена друга цена, на която е придобита картината - 22 500 евро. 

Вчера министърът на културата Боил Банов отбеляза със задоволство, че лично е участвал в наддаването. В резултат на търга страната ни се е сдобила и с три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на управлението на Батенберг. За разлика от частните колекционери обаче, държавата не е участвала в надпреварата с подставени лица. За да не скочи обаче цената, сме използвали малка хитрост. След като преди десетина дни в министерството се получил сигнал за търга, от ведомството на Банов пуснали са слух, че участието ни в надпреварата ще е символично, тъй като разполагаме с малко пари. Министърът на културата подчерта обаче, че е съгласувал всичко с финансовия министър Горанов. Двамата взели решението заедно, но разбира се, го запазили в тайна, за да не скочат цените тройно и четворно. Наддаването за портрета на Батенберг тръгнало от 12 хил. евро, а началната цена на овалния сребърен поднос с посвещение в центъра е била между 3 и 4 хил. евро. "Картината, която е един огромен знак на държавността, мисля, че ще бъде гордост за всеки да я види и знае, че България си я притежава, е 18 хил. евро", каза Банов. Според предположенията притежател на разиграните на търг ценни предмети и художествената творба е някой от наследниците на Крум-Асен, сина на Батенберг и съпругата му Йохана Хартенау. Самият Крум-Асен няма собствени деца, но пък осиновява доведения си син от предишния брак на съпругата си Берта.

От Министерството на културата все още не казват коя музейна сбирка ще красят новите за държавата ни придобивки. Министър Банов съобщи, че те ще пристигнат в България в петък. По логиката на музейното фондообразуване колекциите не бива да се разкъсват, каза вчера доц. Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. В него се съхранява и литографското копие с образа на Батенберг. То е по-малко като размер, но пък рамката му е също така богато украсена и позлатена като тази на оригиналния портрет. Литографията е дарена на военноисторическия музей от съпругата на Александър Батенберг, графиня Йохана Хартенау, през 1937 г. заедно с огромна  и изключително ценна колекция от негови вещи. Даренията пристигат в България с два вагона влакова композиция, а музеят става единственият в страната, в които се съхраняват доказани като произход вещи на първия след Освобождението български княз. Сред тях са униформи, ордени, оръжие, мебели, посуда, както и документи. Част от тях са в постоянната ни колекция, отчита директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова. През 1952 г. част от документалния архив на княза влиза във фонда на новосъздадените структури на Народната библиотека. В Националния военноисторически музей се пазят и подобни на закупените на търг подаръчни подноси, създавани по различни поводи. Дарението на Йохана Хартенау и до ден днешен е най-голямото за български музей. Заради благородния си жест тя получава златния знак за дарение на тогавашния Главен военен музей.