facebook
twitter

България

България и Македония може заедно да честват св. св. Кирил и Методий

365
 Снимка: Архив
Идеята е да бъде подчертан историческият принос на средновековна България за съхранението и развитието на делото на светите братя.

Ще обединят ли личности като светите братя Кирил и Методий, цар Самуил и Григор Пърличев България и Македония? Това зависи от съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между двете държави. Тя ще представи своя доклад пред правителствата през юни, съобщиха пред „Сега“ от външното министерство (МВнР).

Комисията беше създадена в средата на 2018 г. след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие. За нейни членове бяха подбрани учени и дипломати. 

Те са се разбрали да предложат общо честване на Кирил и Методий, „като бъде подчертан историческият принос на средновековна България за съхранението и развитието на делото на светите братя, както и да бъде посочено, че честването на 24 май като светски празник е българско начинание“. Започнало е и обсъждането върху учебниците по история за началния курс на обучение – V и VІ клас в България и VІ и VІІ отделение в Македония.

От МВнР уточниха, че задачата на комисията не е да преговаря или да постига компромиси. „Една от нейните главни цели е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания с оглед на общата ни история. Друга цел е да бъде направен преглед на учебниците в двете държави и от тях да бъдат премахнати говорът на омразата срещу България и негативните стереотипи към нашата страна“, съобщиха оттам.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Войната за историята е в ущърб и на България, и на Македония
Кметове от Гърция поискаха отваряне на всички ГКПП с България

07.07.2020

Обновена

13816 49
Близо 6 000 души са заразените с COVID-19 у нас

07.07.2020

Обновена

3137 35

Коментари

Krasimir Ivanov
снимка на Krasimir Ivanov

То както е тръгнало, след време Македония сама ши си празнува. Ний - 4-ти юли - Да живей независимостта!

JR

Тра-ла-ла в кръг. Решенията на комисията ще са ялови като практическо приложение. Смокиново листо за заголените пред сахибите срамотии.

Не е ли “странно“, че Демиургът напълно онемя по преспанското осеверване на вардарци? А Флорианчо, дори след поредното му фотонапомпване в Нашингтон, все още явно не знае къде е Скопие... Фльор не влиза в сметката, тъй като е заета с грациозно синхронно плуване в Брекзитиадата и турнир по скоростно везане на гОблени.

Влез или се регистрирай за да коментираш