facebook
twitter

Култура

"Кръв от къртица" от Здравка Евтимова влезе в USA учебник

1 749

Разказ от популярната ни белетристка Здравка Евтимова влезе в учебник по литература за 8-и клас в САЩ, съобщиха агенциите. Текстът й е попаднал там заедно с разкази на писатели като Едгар По, Айзък Азимов, Рей Бредбъри... Става въпрос за разказа на писателката "Кръв от къртица", който е преведен на английски под заглавието Blood.
В учебника, разделен на 6 части, има 11 разказа. "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова е поместен във втората част, която е със заглавие "Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно". Другият разказ в тази част е "Аутсайдерът" на Хауърд Лъвкрафт.
Целта на учебника е учениците от 8-и клас да обогатят речниковия си запас. Смята се, че изучавайки текстове от световната литература, те придобиват умения да мислят, да се изказват и съчиняват. 
Здравка Евтимова е секретар-ковчежник на Български П.Е.Н. - Център, автор е на много романи и сборници с разкази. Нейни книги са превеждани на много езици по света, като сред тях са английски, китайски, немски, сръбски и други. Тя е лауреат на различни награди за литература, сред които и тази на фонд "13 века България" за нов български роман. Евтимова работи като преводач от английски, има три деца, занимава се вече и с внучета. 
Любимо занимание й е, когато не пише, да градинарства и особено - да ашладисва плодни дръвчета.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Публикуваха трета книга на Здравка Евтимова в Италия
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2066 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1134 2

Коментари

ablepsia

USA учебник

 

В заглавие?! В "културната" ви рубрика?!

Бравос, "български" дописникари и дописникарки!

 

 

 

Честито, Здравче!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×