Quantcast
Край на живописната борова гора край Арапя | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

66 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Край на живописната борова гора край Арапя

Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщи Флагман. В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации. Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж. Работниците и машините са на "Северни води"АД, с адрес в Бургас, жк "Братя Миладинови", бл.38. Възложител е друга бургаска фирма "Арапя Билд" ЕООД, регистрирана на бул."Хр.Ботев" 93.

На камък удари опитът да се разговаря с управител на фирмата-инвеститор, но се оказа, че на този адрес се намира само счетоводната къща, която обслужва едноличното дружество. Ето какво съобщи директорът на РИОСВ-Бургас инж.Тонка Атанасова: "Спазена е цялата процедура за извършване на промяна в ПУП-а. Това не е защитена територия или зона по Натура 2000, имат становище от Агенцията по горите, че земята не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Издадено е решение-преценка от страна на РИОСВ. Няма нарушение на екологичните норми".

В същото време розов пеликан е намерен прострелян по време на традиционното зимно преброяване на водолюбивите птици. Птицата е докарана в спасителния център в Стара Загора от района на Бургас, предаде БГНЕС. "Направихме мамография на тялото на пеликана. Оказа се, че в него има три сачми от въздушна пушка. Засегнати са двете криле, едното е със счупени кости, вътрешността на тялото, където има сачма. За истинските поражения на крилете е ясна ситуацията, но не знаем какво се случва вътре в тялото, тъй като е възможно да е засегнат жизненоважен орган и вследствие на прострелването да има голям кръвоизлив. В момента пеликанът е на медикаментозна терапия, под наблюдение в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“”, обясни д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар от Спасителен център за диви животни - "Зелени Балкани". Крилото на птицата ще бъде оставено да зарасне от само себе си, без хирургическа интервенция. Ветеринарните лекари призовават всеки, който забележи бракониерство да подаде своевременно сигнал, тъй като именно това е една от причините, водещи до застрашаването на защитените видове у нас.

Като цяло ето какво се случва по българското Черноморие, обобщава репортаж на "Дойче веле". Разорана дюна на къмпинг "Смокиня". Строеж на "Градина". Бетон до защитената зона Алепу. Строителство до Иракли. Унищожаването на природата продължава и често напълно законно.  Южното Черноморие, къмпинг "Смокиня". Само малкото останали бунгала и каравани напомнят за някогашната му слава. Къмпингът отдавна се е променил. Само плажът е същият. По-точно: беше същият - до 11 януари, когато и той осъмна променен. Днес на мястото на една от дюните се виждат следи от багер. А дюната... я няма. Благодарение на музиканта и екоактивист Васил Гюров, който получава снимки на разораната дюна от свой приятел, се разчува за случилото се. Той публикува фотографиите в социалните мрежи. Ефектът е мигновен. Прокуратурата и екоинспекцията в Бургас се самосезират. Ден по-късно има арестувани. "Подбудителят е бургаски гражданин, бизнесмен Иван Нончев", казва пред ДВ Ангел Георгиев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас. "Багеристът Манол Пазвантов е бил нает от Иван Нончев, заплатена му е сумата от 1000 лева - няколко дни преди унищожаването на дюната", добавя Георгиев.

 

"В България това е прецедент"

 

На мястото все още има колчета, с които теренът е ограден за заравняване. "Нарушената територия е с площ от 1295 квадратни метра, от тях 1200 са унищожени. Те са от различен характер - подвижни, сиви и бели дюни. В България това е прецедент, нещо такова се случва за първи път в защитена територия", казва инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас. Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев обяснява, че наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 000 лева. "Дюната е върху морски плаж, а двете са изключителна държавна собственост", подчертава Георгиев.

Тази държавна собственост обаче попада в... частния имот на Иван Нончев. Според къмпингуващи, той се оплаквал, че дюната му пречи на гледката. "И аз го чух това, само по себе си е много смешно. Мен обаче повече ме вълнува фактът, че е възможно държавната земя, каквито са дюните, да станат частна собственост", казва музикантът и екоактивист Васил Гюров. При проверка в кадастралната карта се оказва, че парцелът е не само частен, той се води и "земеделска земя".

Зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев потвърждава пред ДВ, че става дума за "орна земя". "Води се земеделска земя, защото няма устройствен статут в случая. Така е дошла от плановете за земеразделяне", посочва той.

 

70% от дюните са в частни имоти

 

Разораната дюна се води "орна земя" от 2000-та година, когато е била реституирана. Не е ясно колко още дюни се водят земеделска земя. Известно е обаче това: днес 3881 декара или 70% от тях са частни. Държавата може да си ги върне като ги отчужди. Разбира се, срещу обезщетение за собствениците. 

"Ако ме питате за личното ми мнение - по-добре е това да се случи. Но разсъждавайки като държавник - става дума за преразпределянето на огромен финансов ресурс. Не мога да преценя дали биха били добре похарчени от държавата", казва зам.-министърът Йовев. За тази цел биха били необходими милиони, дори около един милиард лева. "Мотивираното искане за отчуждаване от заинтересованото ведомство трябва да докаже наличие на финансов ресурс, а такъв бюджет за тази година не е предвиден", казва Йовев. Така опазването на дюните остава в ръцете на собственика. И зависи от съвестта му. Или по-скоро от страха му от контрол от страна на институциите.

Ваканционно селище се строи до черноморския нос Св. Тома и блатото Алепу, за да се укрепи свлачище в имота. То застрашавало пречиствателната станция на близкия ваканционен комплекс. По документи всичко около строителството до т. нар. Шофьорски плаж, е точно. Вилите ще се правят в имот, който по документи не е на първа линия. Заради свличането на земна маса обаче вече се намира на брега на морето. Не е ясно как при това положение за имота важат параметрите на застрояване, приети преди да се превърне в част от плажната ивица. Според природозащитници параметрите на бъдещото строителство не отговорят на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според инвеститора обаче община Созопол, чиито кмет е Панайот Рейзи, е разрешила застрояване с по-високи параметри. На мястото, на което се предвижда да изникнат няколкоетажни вили, е снимана последната сцена от филма "Орекстър без име". Около строежа край легендарната местност Алепу се разшумя миналата седмица, когато в социалните мрежи се появиха снимки как в близост до плажа се излива бетон. Тогава от бургаската екоинспекция обясниха, че всичко е законно и става въпрос за укрепване на свлачище. Дейностите се извършват от строителната компания "Главболгарстрой", която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс "Св. Тома".

 

Затова българите бягат към гръцките плажове

 

С годините незастроените площи по Черноморието стават все по-малко. "Аз ходя на морето заради самото море, не заради заведенията или лукса", казва Васил Гюров. И добавя: "Хубаво е да строим, но всичко да застроим някак си не върви. Хората, които ходят на морето заради природата, постепенно са прогонени и за съжаление поемат към Гърция." Само на 2 км на юг от къмпинг "Смокиня" се намира емблематичният Шофьорски плаж. Тук героите от "Оркестър без име" пееха "Оставаме". Но пейзажът днес е друг. На метри от защитената зона Алепу се строят два курортни комплекса. Основите на друг законен строеж се изливат на къмпинг "Градина". Там върху площ от 5,5 дка ще изникнат магазин, ресторант и паркинг.

Четвърти сигнал на граждани отвежда ДВ на 70 км на север. До един от трите екоплажа в България - Иракли. Въпреки че е събота (екипът на ДВ снима репортажа в събота, 19.01.), там също се строи усилено. Някогашните поляни са заместени от паваж и градини с райграс. Бунгалата на първа линия вече се обзавеждат. От екоинспекцията казват, че всичко това е законно, защото се намира на север от устието на река Вая. Някога тук е имало пионерски лагер. Днес това е частен имот. И не, това не е плаж Иракли. Това е плаж Вая. Иракли вече е на юг от реката.

След раздухването на тези разкрития премиерът Бойко Борисов е наредил на държавния строителен контрол да провери всички изграждащи се в момента проекти по Черноморието и ако се открият нарушения, да бъдат спрени. По разпореждане на Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие утре по обяд, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Заедно с експерти от РДНСК Бургас и на Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас, ДНСК ще провери сигнали за дейностите, които се изпълняват на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“. При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК. От районната дирекция на строителния кантрол обявиха по-рано, че не проверяват строежа край Алепу, защото той е в компетенциите на община Созопол. За проверки на казуса призова природозащтникът Тома Белев в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда Нено Димов.

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА