facebook
twitter

Горещи новини

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

Тя определя повдигнатото ѝ обвинение като абсурдно и политическа поръчка
10770
Снимка: Архив

Елена Йончева вече е с обвинение за пране на пари, предава NOVA като се позовава на пресаташето на БСП Жанет Пашалиева. Новината бе потвърдена и от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

През ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на общо шестима народни представители, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки. Йончева сама се отказа от имунитета си.

Според прокуратурата, имунитетът бе поискан, за да се разследва Йончева за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата банка КТБ.

Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутати. Според разследващите, парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид”.

Пред БНР Елена Йончева определи повдигнатото ѝ обвинение като абсурдно и политическа поръчка. „Аз се надявам това дело да стигне по-бързо в съда, за да стане ясна цялата несъстоятелност на обвинението. Специализираната прокуратура в момента се използва за сплашване, за заплаха политическите противници, противниците на ГЕРБ, просто да замълчат". 

На страницата си във Фейсбук тя написа: "Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.
Правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре".

 

Искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“ беше за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК - изпиране на пари в особено големи размери. В него се твърдеше, че "въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък". Още тогава Елена Йончева категорично отрече вина и обяви, че обвинението е заради разкритията й и нейната работа като депутат.

В искането на Цацаров се твърдеше още:

"В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите /„Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, посочиха тогава от обвинението".

184

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ дават 15 млн. долара за арест на Мадуро

26.03.2020

4741 66
Адвокат на Цветан Василев е в ареста с поредно обвинение

18.03.2020

Обновена

4363 6
Адвокати критикуват прокуратурата заради записите с Божков

13.03.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5718 6

Коментари

Страници

Бат Бойко

Ай, почна се новият сезон на кървавите писма.

protor

В кауша!

УмноКрасивЧуств...

Герберунгелите после да не квичат като дойде техния ред? 

Redneg

Ами хайде 8 месеца в следствения, при дружките на бекапе Баневи.

K375

?....

Solace

Нова ТВ много съобщителна нещо. Бъдещата придобивка на Домус ага (което поне за мен отговаря на някои въпроси кой стои зад гелосания)...

revenant

И прокурата на Боко ще го влачи това дело десетина-петнайсе години, като се размърдва медийно по него само около избори, или ако Йончева си отвори устата срещу някой като хасковския наместник на Генерала.

 

 

 

 

volog2

Интересно колко години затвор я заплашват Елена Йовчева за това, че настъпи ГРОБ-строители?

а за убийство на дете - даже на съд не те разкарват вече

Бат Бойко

Ще ти дам по добър пример. Ако откраднеш 10000 лв, ще ги лежиш. 

Ако ограбиш цял народ, като Виденовото правителство, ще станеш герой.

volog2

Прав си. Бокича и Пеевски надуваха балона КТБ, а сега гонят дребните шишумиги облажили се около него, и се бият в гърдите какви борци срещу мустакатия банкер са били.

Nashenec

Поинтересувай се за ролята на Иван Костов, Отворено общество и новият ни голям брат в тези събития. Даже имаше излезли писма от кореспонденцията на американския посланник с фиска. Затова и никой никога не посмя да съди Виденов.

Яна

 

Nashenec

Колега защо създавате проблеми на аватара на ББ. За да се свърши исканото от вас трябва да се чете. Човекът обаче предпочита да прилага вица за "чукча" - да пише. Фактите в случая са без значение. Важно е да се получат едни пари. 

last

    "пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата банка КТБ" ...

Някой разбира ли или знае ли за какво иде реч?

 

Solace

Доколкото помня - обвиняваха Йончева, че получавала пари по сметка, които пари тя трябвало да знае, че са от източване на КТБ и с престъпен произход. Нещо от сорта беше...

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Означава, че е присвоявала пари от КТБ. Най вероятно става дума за средства от резерва на банката, както и за средствата от връщане някои отпуснати заеми. Използвала е тези средства за да прикрие незаконни доходи, свързани с дейността на партията и. Всички знаем, че БСП е с най-голямата членска маса и съответно членски внос,. Има и голям приход от субсидии, но винаги е на заеми от разни банки. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Мида

Лек оффтопик, Волен Сидеров, пред БНР: "ГЕРБ определя всичко в парламента: „От доста време групата на патриотите не решава кворума. Г-н Цветанов си прави кворума с ВОЛЯ и ДПС. Г-н Цветанов – един опитен парламентарен играч, голям политик, за мен сравним с Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди и други титани в световната политическа история – той наистина е много опитен политик и той отдавна не залага кворума в парламента на групата на патриотите“.

Дежурния

Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутати.

Делян Добрев от Хасково?

nikcv

Хахаха гробарската мафия в действие!

paragraph39

МИДА,

/:/ Лек оффтопик, Волен Сидеров, пред БНР: "ГЕРБ определя всичко в парламента: „От доста време групата на патриотите не решава кворума. Г-н Цветанов си прави кворума с ВОЛЯ и ДПС

..........................................................................................................................

Има в Парламента и т.нар. "тематични гласувания"- когато Темата обединява управляващи и Опозиция!

Апропо, ГЕРБ са гласуевали тематично и с БСП- например, по предложенията на "Атака" за "бежанците"-ПРИШЪЛЦИ, за граничната ограда и др.!

Впрочем, НЯМА лошо, ако управляващи и Опозиция гласуват еднакво- ако това е в интерес на Нацията или, най-вече, на Мнозинството от хората в конкретна община/ тогава няма лошо дори и "Атака" и ДПС да гласуват еднакво!/!

Мида

Хубу, де. Но да сравняваш български политик с де Гол, Кенеди, Аденауер??? Впрочем имаше един Фил Кенеди...?

paragraph39

/:/Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутати

.........................................................................................................................

Депутатите трябва да носят наказателна отговорност за "Набедяване"- ако и когато набедяването се докаже в Съд!

Депутатски имунитет за "Набедяване" НЕ трябва да има- защото набедяването НЕ влиза в депутатските задължения и работа на депутатите, нали! КАЗАХ!

paragraph39

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

...

Р а з д е л III
Престъпления против правосъдието

Чл. 286. (1) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода до три години и с обществено порица ние.

(2) За набедяване в тежко престъпление наказанието е лишаване от свобода до пет години и обществено порицание.

(3) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, нака занието е лишаване от свобода: в случаите на ал. 1 - до пет години, а в случаите по ал. 2 - от една до десет години.

Бат Бойко

Е те току що осъди целокупния русофилиат в набедяване и по точно ежедневните им обяснения за милиардите на ББ и ЦЦ ?

Диагностик

Добре постъпи Сер, че навреме се отърва от нея.

Сега - евродепутатка  - през изкривен макарон... 

Желязко Желев

Това което си позволява тази ШАЙКА и в най тъмните години на Т.Живков е било невъзможно.

Това е фашизирано управление и без НС няма да се отървем от него.

Vincent Vega
снимка на Vincent Vega

?

Гласът

Това което си позволява тази ШАЙКА и в най тъмните години на Т.Живков е било невъзможно.

През най-тъмните години на Живков опозиционерка разобличаваща корупцията в  "партията" нямаше да е в парламента а в лагера в Ловеч, и то без да си играят да я съдят. През най-светлите години на Живков щяха да я пратят в психиатрията (пак без да я съдят). 

K375

 Чесане на езици и клатене на коча .......?

fierсe
снимка на fierсe

отдавна се очакваше, много закъсняха!

иначе кой каквото!

московски е с прекратено дело за смъртта на сина му,

с аргумента, че не бил длъжен да знае как се кара моторна шейна?!?

отсега нататък, никой не е длъжен да знае как се кара кола,

сядаш, караш, убиваш и те оправдават! или както казва весето томова,

вземаш моторна резачка и ако заколиш някого с нея си оправдан,

щото не си длъжен да знаеш как се ползва!

май да си проститутка е по-почтено, отколкото да си прокурор!

това и за двата случая!

интересно герб апологетите във форума не мъцват по случая московски!

що така бе, бацета?!??

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Случаят мисковски е само в главите на руските тролове.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×