Медия без
политическа реклама

Australian Open ще излъчи новата №1 в женския тенис

Сензацията Циципас стигна до 1/2-финал и заяви: "Това е само началото"

23 Яну. 2019
ЕПА/БГНЕС
Петра Квитова се разправи с Ашли Барти на 1/4-финалите от Australian Open и излезе начело в моментната ранглиста на WTA.

Световната ранглиста по тенис за жени ще има нов водач след края на Откритото първенство на Австралия, като е огромна вероятността това да е състезателка, която никога не е била №1. Настоящата лидерка Симона Халеп (Рум) приключи участие в Мелбърн на 1/8-финалите и вече е изпреварена в моментната класация от Петра Квитова (Чех).

Чехкинята, чието най-добро класиране в ранглистата е второ място, преодоля 1/4-финалите с убедителен успех над последната останала представителка на домакините Ашли Барти - 6:1, 6:4. На 1/2-финалите Квитова ще играе с Даниел Колинс (САЩ), която елиминира Анастасия Павлюченкова (Рус) с 2:6, 7:5, 6:1 и продължи сензационното си представяне при своето дебютно участие в основната схема на Australian Open.

Шанс за първото място в световната ранглиста имат още три тенисистки - Наоми Осака (Яп), Елина Свитолина (Укр) и бившата №1 Каролина Плишкова (Чех). Първите две от тях играят тази нощ помежду си на 1/4-финал, а веднага след това Плишкова се изправя срещу Серена Уилямс (САЩ) в последния мач от V кръг при дамите.

Смяна на върха при мъжете със сигурност няма да има, но не е изключено да се появи чисто нов член на Топ 10. Той може да е най-голямата изненада от началото на турнира - Стефанос Циципас (Гър), който вече е на 1/2-финал. 20-годишният тенисист от Атина, който в предния кръг детронира шампиона от последните два сезона Роджър Федерер (Швейц), се справи и с Роберто Баутиста Агут (Исп) - 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2).

Следващият съперник на Циципас ще бъде носителят на титлата от 2009 г. Рафаел Надал (Исп), който разгроми с 6:3, 6:4, 6:2 Франсис Тиафоу (САЩ), спрял на 1/8-финалите Григор Димитров. Въпреки стряскащия противник гъркът даде да се разбере, че е амбициран за още победи.

"Това е само първата крачка - заяви Циципас, който в началото на сезона обяви, че голямата му цел за 2019 г. е участие в 1/2-финал от Големия шлем. - Радвам се, че постигнах целта си, но това е само началото за нещо по-голямо. Сега съм постигнал минимума, ако мога така да се изразя. Оттук се започва, а след това продължаваш напред."

Още по темата