Медия без
политическа реклама

Франция се готви за Брекзит без сделка

Тереза Мей започна преговори с партиите, след като оцеля във вота на недоверие

18 Яну. 2019
ЕПА/БГНЕС
Лидерката на Демократическата юнионистка партия Арлийн Фостър и зам.-председателят Найджъл Додс излизат от Даунинг стрийт 10 след политически консултации с премиера Тереза Мей.

Правителството на Франция задейства вчера план, чрез който страната да се подготви за Брекзит без споразумение, обяви премиерът на страната Едуар Филип. Френското правителство е предвидило "законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия", посочи министър-председателят след среща с членове на кабинета.

Планът бе одобрен в парламента. Той предвижда 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален Брекзит без сделка, или т.нар. твърд Брекзит. В идните 3 седмици ще бъдат приети 5 наредби, с които ще позволят изграждане на гранични пунктове и паркинги за камиони на пристанищата. Проучват се и мерки за защита на риболова.

Брекзит без сделка изглежда все по-възможен вариант, става ясно и от дебатите в британския парламент вчера. Премиерът Тереза Мей започна консултации с парламентарните партии, след като оцеля във вот на недоверие в сряда вечер. 306 депутати от общо 650 гласуваха против нея. 325 души я подкрепиха - цялата ѝ партия и съюзниците от Северноирландската юнионистка партия. При започналите дискусии Мей ясно заяви, че няма намерение да остави Великобритания за неопределен срок в митническия съюз на ЕС, което е основно искане на лейбъристите. Лидерът им Джеръми Корбин заяви, че преди разговорите иска да получи уверения, че няма да се стигне до Брекзит без сделка. Либералдемократите поискаха същото.

 

ИСКАНЕ

 

Консервативната депутатка Сара Уоластон ще внесе предложение за провеждане на втори референдум за Брекзит след края на политическите консултации. На 29 януари депутатите ще имат отново дебат за Брекзит, обяви лидерката на торите в долната камара Андреа Лийдсъм. Тогава вероятно ще се гласува и предложението за втори референдум.

Ключови думи:

Брекзит, мей, Франция

Още по темата