Медия без
политическа реклама

Пранди: Жребият за европейското е нито добър, нито лош

Националният отбор по волейбол попадна в група с Италия и Франция

18 Яну. 2019
архив
Силвано Пранди

Селекционерът на националния мъжки отбор по волейбол Силвано Пранди определи жребия за Евро`19 като "нито добър, нито лош". България попадна в гр. А заедно с Франция, Италия, Португалия, Гърция и Румъния. Мачовете ще се играят в Монпелие (Фр). За следващата фаза се класират първите 4 отбора от всяка група.

"Винаги съм смятал, че целта на един жребий е просто да определи групите. За мен не съществува добър или лош жребий, защото всички отбори са с изравнени възможности. Мен ме устройва всеки съперник и не мисля, че е правилно да определяме дадена група като тежка или лека, защото в крайна сметка всички отбори са достатъчно силни. Така или иначе трябва да играеш добре, иначе се прибираш вкъщи", каза пред сайта на волейболната федерация Пранди, който пое отбора в края на 2018-а. Под ръководството на италианеца България взе последния си медал от голямо първенство - бронза на Евро`09 в Турция. 

Попитан докъде може да стигне отборът на шампионата, Пранди отговори: "Аз съм треньор, а не ясновидец. Със сигурност имаме възможност да продължим след групата. Ако играем добре, ще продължим. Всички съперници, които трябва да срещнем, са сложни и трябва да подходим към тях внимателно."

Европейското ще е в 4 държави. Белгия приема мачовете от гр. B, където са още Сърбия, Германия, Словакия, Испания и Австрия. В гр. С домакин е Словения, а там са още Русия, Финландия, Турция, Македония и Беларус. Холандия ще приеме гр. D, в която са също Полша, Чехия, Естония, Черна гора и Украйна. След груповата фаза започват директните елиминации. Там отборите от гр. А ("българската") ще играят с тези от гр. С. Форматът е различен в сравнение с предишното европейско, на което нямаше осминафинали, а само 4 плейофа.

"Постоянно се променя по нещо, но досега не е измислена система, благодарение на която да спечелят всички. И при тази формула ще стигне до края онзи, който е играл най-добре и постоянно. Не трябва да хабим излишна енергия и да оценяваме и критикуваме формулата, а да насочим усилията си да организираме добре нашия отбор и нашата игра", коментира това Пранди.

Още по темата