Quantcast
Шофьори: В плана "Макрон" има неща, които са в наш интерес | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

39 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шофьори: В плана "Макрон" има неща, които са в наш интерес

Въпреки че гледната точка на шофьорите е слабо застъпена през цялото време, в което се обсъжда пакета „Макрон“, в него има точки, които са в интерес на гилдията. Това коментира пред БНР тази сутрин Господин Иванов от Сдружението на българските професионални шофьори (СБШ). „Да, имаше участие нашия председател и други епизодични моменти, но ако ги сравним с участието другата страна - цялата държава застана зад превозвачите, начело с президента, с премиера и т.н“, коментира той.

В протест, проведен вчера в Брюксел, по време на заседанието на транспортната комисия на Европарламента, участваха няколкостотин души, докарани от автопревозвачите от София с два чартърни полета, 10 тира, както и български евродепутати и транспортния министър Росен Желязков.

Господин Иванов обясни пред БНР защо представители на СБШ не са се включили в протеста в Брюксел: „Някои от точките, които вчера бяха отхвърлени, са в наш интерес. В тях виждахме шанс за по-добро заплащане откъм осигуряване и откъм заплати. Имаше точка, в която ни беше предложено равно заплащане за равен труд - тоест, да ни се плаща почасово, както примерно в Германия, в Австрия, поне по минималните стандарти за тези страни. Това щеше да бъде осигурителен праг. Виждахме повишаване на заплатата. Повтарям, на заплатата, а не на дохода, защото има разлика. Доходът при нас се образува от заплата 560 лв.  плюс командировъчни. Тази пропорция изобщо не ни устройва и искаме уличаване на осигурителните прагове“.

Когато излязат в болничен, шофьорите излизат на база минимален осигурителен доход, а когато се пенсионират получават малка пенсия, обясни още Иванов: „Вчера един колега се оплака по социалните мрежи - 44 години стаж, 207 лв. пенсия. Вие ми кажете нормално ли е 30 - 40 години да живееш в камион и да вземеш 200 лв. или 250 лв. пенсия“?

Шофьорите искат преструктуриране на средствата, защото заплатата е малък процент от доходите им „Никъде в Европа, доколкото знаем, го няма този начин на плащане“. Иванов отчете и огромната разлика в това отношение сред българите, които работят за чуждестранни фирми и тези, които работят в чужбина, но за български превозвачи: „За всяка държава те си имат минимални прагове на осигуряване, които в повечето случаи почват от стотици евро нагоре“.

Иначе шофьорите подкрепят повечето от исканията на превозвачите, допълни Иванов: „Осъзнаваме, че част от мерките са изключително спорни и дискриминационни!“, заяви той и оцени каботажа и връщането на камионите като „изключителен проблем“ за превозвачите: "Затова сме ги подкрепили, да, има неща, които наистина ще им попречат на бизнеса, ще им го усложнят и ще го оскъпят, но имаше неща в пакета, които са и в полза на шофьора“.

Иванов призова фирмите у нас да покажат, че наистина мислят за своите шофьори и да им предложат колективни трудови договори.

На заседанието на транспортната комисия на Европарламента вчера бе прието камионите да се връщат в страната, където е регистрирана фирмата им, веднъж на четири седмици. Не бяха приети обаче правилата за плащане на командировъчни според страната, в която пътува шофьорът, както и изискването тираджиите да не спят в кабините. Това създаде правен прецедент, тъй като не е ясно дали целият пакет законодателни промени може да бъде гласуван в пленарна зала.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба.  

Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер е настоял пред Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

Борисов определя като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европарламента, премиерът Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта и съобщенията Росен Желязков. Той ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни. На нея Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.Поправките в пакета „Мобилност 1“, известен като плана „Макрон“, да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат. Това е поискала и омбудсманът Мая Манолова  в писма до председателите на Европейската комисия и на Европарламента – Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Според Манолова, която търси съдействие по казуса и от Европейския омбудсман Емили О‘Райли, измененията ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства.

Към статията във в. СЕГА