Медия без
политическа реклама

АРТ ЛУПА

11 Яну. 2019
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ашли Джъд

Ашли Джъд
не успя срещу Уайнстийн в съда. Американските магистрати не дадоха ход на иска й срещу продуцента за сексуален тормоз, но определиха, че тя може да повдигне обвинение за клевета. Актрисата обвинява холивудския продуцент, че е саботирал кариерата й, като я е очернил пред колеги, когато тя е отблъснала сексуалните му домогвания. Като пример тя посочи, че това е причината режисьорът Питър Джаксън да се откаже да я включи във "Властелинът на пръстените". Харви Уайнстийн ще бъде съден в Ню Йорк през май по пет обвинения, включително и изнасилване, припомнят агенциите. Той отрича да е нападал жените и настоява, че всичко е ставало с тяхно съгласие.

 

Фестивал на Елвис в Австралия
ще почете паметта на Краля, макар да са минали над 40 години от смъртта му. Стотици негови фенове се качиха на влакове на централната гара в Сидни, за да отидат на събитието в памет на своя идол. Облечени в колоритни гащеризони, сини велурени обувки и използващи изобилие от лак за коса, приличащите на звездата пееха и танцуваха под звуците на неговите шлагери от 50-те и 60-те години. "Елвис Експрес" и "Синия велурен експрес" ще ги откарат в малкия град Паркс, на 300 км западно от Сидни. Градчето, чийто радиотелескоп изигра ключова роля за приземяването на Луната на Нийл Армстронг през 1969 г., е домакин на петдневния празник от 25 години насам. В последните години във фестивала на Елвис вземат участие около 25 000 души, два пъти повече от местното население.

 

Древна фараонска каменна плоча, 
открадната от храма в Карнак, бе върната в Египет от Великобритания, където е била рекламирана за продажба, съобщи египетското министерство на антиките. "Предметът е видян за последен път в открития музей в храма в Луксор в началото на 90-те години," коментира Шаабан Абдел Гавад, който отговаря за археологическите колекции във ведомството. Артефактът е откраднат от открития музей на храма в Карнак и е бил забелязан на онлайн аукциони. Той е част от декоративна табелка с надпис на фараона Аменхотеп I, от 17-ата династия, управлявала през XVI век преди новата ера. В Кайро все още се води кампания за репатриране на ключови антики, включително и такива, които се излагат в европейски музеи - като например прочутия бюст на кралица Нефертити в Берлин.