facebook
twitter

Спорт

Кандидатурата за домакинство на Мондиал 2030 е за политически рейтинг

Това намеква специалист по спортен мениджмънт след новите обяснения на властта за кандидатурата
222
 БГНЕС
Спортният министър Красен Кралев инспектира неколкократно частичния ремонт на ст. "Васил Левски" през 2015 г. и съзнава, че Националният стадион се нуждае от значителни подобрения, за да претендира за домакинство на мач от голям форум.

Участието на България в съвместна кандидатура с Гърция, Сърбия и Румъния за домакинство на Мондиал 2030 е по-скоро за повишаване на политическия рейтинг. Такова мнение изрази пред bTV преподавателят по спортен мениджмънт към НСА доц. Иван Сандански. Нещо повече, той намекна, че подобна кандидатура дава възможност за работа със значителни по размер обществени средства.

"Политическите власти използват подобни поводи като легитимен повод за мобилизиране на обществена подкрепа и даване на мандат за действия от страна на обществеността за боравене с публични средства", заяви доцентът.

Председателят на камарата на архитектите в България Борислав Игнатов пък допълни, че едно подобно домакинство би довело до огромни разходи, далеч надхвърлящи изчисленията на правителството, че са нужни по около 100 млн. лв. за четирите стадиона, с които страната ни би участвала. Става въпрос за два съществуващи ("Васил Левски" и "Пловдив", на които трябва да се направи генерален ремонт), един в процес на изграждане (този във Варна, който обаче сега по замисъл е за около 30 000 души, при необходим капацитет от 40 000 места) и един в замисъл (този в София, оприличен от премиера Бойко Борисов като бъдещо "кокетно стадионче").

"100 млн. лв. е минимум за един подобен стадион, но до 2030 г. цените ще са други, като това също трябва да се има предвид. Като цяло считам, че за едно подобно домакинство ще трябват няколко милиарда лева", посочи архитект Игнатов.

Трябва да се отчете още, че сред инвестициите е необходимо да се изградят удобни транспортни връзки между стадионите, повишаване на капацитета на летищата в София, Пловдив и Варна, изграждане на модерни тренировъчни бази (б.р. - поне 10), перфектно състояние на жп превозите, както и още леглова база.

Не са за подценяване и забележките покрай неуспешната кандидатура на София за домакин на няколко от мачовете от Евро 2020. Тогава от УЕФА разкритикуваха страната ни за липсата на закони за черноборсаджийството на билети, на закон за дейността на доброволците, както и за наличието в България на свободни реклами на цигари и алкохол. По тези забележки, направени през 2014-а, до момента не е сторено нищо съществено от властта. Нито пък е построен стадионът, с който тогава кандидатствахме (б.р. - трябваше да е на мястото на ст. "Славия").

Спортният министър Красен Кралев обаче е оптимист, че страната ни ще е на плюс от кандидатстването за Мондиал 2030, дори и при неуспех. "Във всички случаи от тази кампания България ще излезе с една добра спортна инфраструктура, която ще бъде ползвана от всички българи", коментира Кралев пред bTV.

Все още няма коментари

Още

Гарантирано от ГЕРБ: Спортът за учащи е последна грижа

04.03.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

2281 2
Кралев смени цялото ръководство на тотализатора

28.02.2020

3839 12
Бъдещият президент на БФС още се притаява

Влез или се регистрирай за да коментираш

×