Медия без
политическа реклама

Елена Поптодорова: Има връзка между "скеча" с Банев и изтребителите

 

 Информацията, че Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали създаването на Евразийска народна партия в България, е като затворнически скеч, коментира пред bTV Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, която сега е вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.  Според нея този сюжет има връзка с битката за това кой да достави изтребители на България.

"Аз не мога да си представя, че се тръгва към създаването на такава партия. Това е малко като затворнически скеч, но може би ще има развитие. Очевидно е възможно, но не и с Николай Банев. Аз се трогнах, когато прочетох, че това е било с цел да се контрира Атлантическия клуб и едва ли не да бъде заличен, а на негово място да изгрее тази Евроазийска партия. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти", каза Поптодорова.

Тя призова Гешев да коментира информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора във връзка с неуспешния преврат срещу президента там. "Това е потвърдена информация, а има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок", допълни Поптодорова. 

Тя заяви, че правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа, а в Кремъл няма да останат доволни. "Ако България стане толкова съвместима със съюзниците си в НАТО, това ще развие нова военна промишленост. Ние ставаме част от един НАТО-вски военно-промишлен комплекс. Това ще промени технологичната и военнополитическата ситуация, а това Кремъл не го иска", изтъкна Елена Поптодорова.

 

Източник: Дир.бг