Quantcast
Каракачанов поиска България да преговаря с правителството на САЩ за нов тип боен самолет | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

108 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Каракачанов поиска България да преговаря с правителството на САЩ за нов тип боен самолет

Предлагаме да се проведат преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет от България, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. Той предложи на премиера на България да се възложи да създаде организация за преговорите при изготвяне на проекта за международен договор от българска страна. "Задължително в преговорния екип да участват министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите на България", добави Каракачанов.

Според него предложението е било ясно още на 21 декември. "Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор, подчерта министърът на отбраната и отбеляза, че това не е изгодно за нашите ВВС", каза министърът на отбраната. 

Днес в Министерския съвет обсъждат внесеното в края на миналата година предложение за избор на нов изтребител за българската армия. Специално назначена за целта комисия предложи на кабинета да се спре на американския изтребител F-16 пред конкурента му шведския "Грипен". "Комисията си свърши добре работата, благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС", каза началникът на отбраната Андрей Боцев. Той изрази надежда в скоро време да се сключи договорът при най-изгодните условия за държавата. "Надявам се Народното събрание да даде мандат на правителството, за да може да продължи преговорите", каза още Боцев.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Бат Бойко

Очакваме оглушително радиомълчание от президента. Нека цирка започне сега!

JR

Кога те коронясаха, та очакваТЕ? Или сте заедно с другото ти Аз?

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

потника  заложи американските интереси още в служебното правителство

 

Припомняме,

 през 1992 г. радев е завършил и Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база «Максуел», Монтгомъри, Алабама, САЩ./още от тогава датира  принадлежността му към цру, не ли?/

С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета «Герджиков», президентът ?и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност

K375

?

JR

“...цената ще бъде коригирана“...Красьо предлага една красота! Ашколсун, Красьо, машалла! Носи се омайно дрънчене на ибрици и звонк... Гнус!?

AnonimusBG

Голямо клатене и голямо навеждане.

Поне да не бяха обявявали условията на конкурса, а не да се чудят как да ги нагодят след навеждането.

 

JR

След “решението“ сахиб Рубин пак ще изплющи с бича. Превантивно.

Дерсу Узала

Изявление на Белия дом

https://bg.usembassy.gov/bg/white-house-statement-bg/?fbclid=IwAR1UZeVR00STNOBz4De57aO-mGeTIUOn5m4BELe2g6ylxOUuUjFmmhxWAMA#.XDTybShuo5U.facebook“

ПРЕДЛОЖЕНИЕ, НА КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕ..„

Zmeja

Интересно как се печели "конкурс" с:

- неустановена цена (по-висока от оферираната);

- неустановена комплектация (тайна до започване на преговори);

- неустановен срок доставка (по-дълъг от оферирания);

- неустановени условия за плащане (противоречащи на оферираните).

Важното било всичко да е прозрачно! 

Нахалство без граници!

Ай Сик TIR

Важното било всичко да е прозрачно! 

Ми наглостта им е съвсем прозрачна. Лакомията също. Човещинка, дорде не речеш...

Леля_Стойка_III

Имам известен скромен опит с поръчки, знам обаче, че ако дадеш цена над прогнозната те изключват. Същото е със срока и други технически спецификации ...

Seawarrior

Тези преговори ще са голям цирк. Както се изрази преди време премиерът "с голо д^пе, таралеж ще мачкат" преговарящите. Без алтернатива, с ясни, публично оповестени инструкции иди се пазари с американеца. Мариците, реакторите, санирането и винетките ще са ни като добър спомен

ПГеоргиев

Всички тези скандали и "подозрения" за лобизъм можеше да се избегнат по един прост начин.

Политико-военната комисия, която е отворила офертите и е преценила коя оферта отговаря на изискванията ни и коя не, определя допуснатите самолети.

Най-добрите първокласни пилоти от Графа се изпращат в Швеция, в САЩ и в Италия, примерно и правят по 10-20 часа на всеки самолет - F-16, Gripen и Eurofighter. За тези часове им показват всичко което самолетът може и не може да прави.

След това се изготвят подробни докладни записки за впечатленията им, за това става ли или не става самолетът, дали прави всичко, за което са го похвалили в офертата. От практическото ползване и преки впечатления на пилотите по-добра оценка няма.

Накрая ПВГ се събира и казва: тази оферта отговаря на нашите изисквания, очаквания и нужди, а другите не отговарят. Избираме F-ката, Gripen-а или европейския боец. 

Толкоз! Кратко и ясно!

Преди няколко години МВР искаше да закупи вертолет за борба с пожарите. Направи се спецификация, поставиха се нашите изисквания. Най-важното - количеството водана един заход да не е по-малко от 4 тона.

Явиха се италианци и французи, но и дват хеликоптера можеха да носят на външна подвеска по-малко вода. Толкова носи руският Ми-171, но по "обясними" причини те не бяха поканени.

Дали това надделя или други причини, но пожарникарите се отказаха.

Излиза, че полицаите са по-отговорни от военните.

K375

Това г-н Георгиев няма как да се случи по една причина , самальот F -16  блок 70 още няма дори като прототип.

dimdum

не бива да се заблуждаваме: американския натиск не е толкова политически, колкото звънтящ на жълтици. и за тях, и за няколко наши плюнки.

Forza NATO

Не се заблуждавай и ти - американците не са толкова глупави да плащат за нещо, което така и така могат да получат безплатно.

mi6osp.

Този пръв се усети, че самолет нов внос, един-два собственика , не може да мине за нов самолет.

И че за такъв номер се лежи, че даже и се виси.

Zmeja

Проблемът е, че заданието е за самолет, с който да се охранява въздушното пространство на Република България, да служи основно за патрулни цели. Със закупуването на Ф-16 ще ни принудят да участваме в бойни мисии в Близкия изток, не дай си боже и в Черноморския басейн. Става дума за боен самолет!

вила

Боен МНОГОЦЕЛЕВИ самолет със способност да носи ядрено оръжие /посочената модификация/.Туй оръжие не е за Близкия изток.Пак става като по  време на Втората светована война-ний символично сме били на хорото,а те-сринаха половин София и избиха над 3 хил. мирни жители.

Zmeja

Предполагам на немного хора е известно, че конкретния повод да обявим "символична" война на Англия и Америка е настояването на Япония.

вила

Сега пък причината да се хванем на хорото на уса е целта им-раша...Пак сме при булката.

kempes

Защо директно със САЩ ?

Защо не се обяви обществена поръчка, а направо се посочва спечелилия конкурса ???

Нима Русия не е капиталистическа страна, нима там няма пазарна икономика ?!?

Гиди, гиди, гъци, гъци, лизи, лизи.

вила

Предлагаме да се проведат преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет от България

 

Ясно е,че държавата Бъ лгария е купувач,ама  продавач да е държавата САЩ не ого проумявам.Държавата САЩ не произвежда самолети,а ще ни продава?!  Може,може...като посредник с надбавките.Нали баце бойко?

Forza NATO

Понеже има вероятност да си единственият останал неразбрал, пояснявам най-доброжелателно:


Продавач е Локхийд Мартин, но, тъй като иде реч за военна сделка, държавата на продавача /САЩ/ определя условията на сделката. Затова се преговаря с правителството на държавата, което след постигане на договорка ще направи предложение за одобряване на условията от Конгреса.

След като Конгресът потвърди условията, продавачът ще може да продава при така одобрените условия.

 

Stern

И според думите на Каракачанов, първо трябва да подпишем договор за закупуване и чак тогава САЩ ще определят условията и параметрите.

Ако този договор, за който говори, не е някакъв предварителен за намеренията, а обвързващ, то той ми прилича на подписан празен чек.

Forza NATO

Кои думи на Карлсон?

 

В дописката пределно ясно е описано, че първо са преговорите, после е договорът - затова сега се предлага решение за започване на преговори, в хода на които се предполага, че ще се уточнят всички условия.

 

Дали условията вече са изяснени от американска страна и кои точно са те, у нас поне за момента знае може би само Вършецката врачка.

Zmeja

Страхувам се само, дано "братята американци" не намалят цената с няколко милиона, срещу безвъзмездно предоставяне от нашето правителство на още 2-3 бази (едната задължително военноморска) в Източна България.

Forza NATO

Ти, ако си на тяхно място (не), би ли го направил?

ПГеоргиев

Zmej, 

няма изтребител, който да е само за патрулиране и друг, който да е само за бойни действия.

Съвременните (имам предвид модели от 60-те години досега) т.е.студената война и ХХI век са многофункционални самолети. И съветските, и западните модели са способни да изпълняват различни бойни задачи- от стрелба по земни цели и поддръжка на СВ, до прехвати и водене на въздушен бой.

Верно МиГ-23 имаше модификация БН която е изтребител-бомбардировач, и МЛД, която е изтребител-прехващач. Но на всяка модификация може да окачиш и бомби и НУРС-ове, и управляеми ракети за въздушен бой или за земни цели.

Та каквото и да бяхме избрали, пак щяхме да сме включени за участие в различни мисии.

Zmeja

Да, но като предимство на Ф-16 се сочи, че имал зона на действие от незнам колко си километра (мисля 10000). Какво ни топли това, щом го купуваме за патрулиране?

Страници