Медия без
политическа реклама

Mercedes CLA получи "умен" асистент и фитнес инструктор

Купето е пораснало на размери, но е загубило едно от задните места в салона

10 Яну. 2019
Mercedes

През миналата година Mercedes-Benz представи новото поколение на хечбека A-Class, след което се появи и версия "седан" на същия модел. Това породи слухове, че от гамата ще отпадне моделът CLA, но те се оказаха безпочвени. Новата генерация на автомобила беше представена официално и тя напълно повтаря стила на предшественика си - купе с 4 врати и снижаващ се в задната част покрив.

Основните разлики спрямо стандартната А-Class са безрамковите прозорци и по-мускулестният външен вид, постигнат от широките калници и релефния капак. Новият CLA изглежда по-солидно и с по-впечатляващи пропорции от предшественика си, а задницата е в стила на луксозния CLS, където допълнителни светлини са поставени на багажника, а мястото за номера е на бронята.

Новият Mercedes CLA има същото междуосие, като при стандартната A-Class - 2729 мм (с 30 мм повече от предишното поколение). Дължината обаче е по-голяма - 4688 мм (+48 мм). Същото се отнася и за широчината - 1830 мм (+53), но пък колата е по-ниска с 2 мм - 1439 мм.

Любопитното е, че коефициентът на аеродинамично съпротивление (Cx) не е променен – 0.23, въпреки че седанът A-Class е по-ефективен в това отношение (с 0.22). Обемът на багажника е намален с 10 литра - до 460, като това се дължи и на факта, че на втория ред има само две места (досега те бяха три).

Интериорът почти напълно повтаря този на новата A-Class с приличащите на турбини вентилационни дефлектори и двата дисплея пред водача. На единия от тях излизат показанията на приборите, а вторият отговаря за новата мултимедийна система MBUX, която дебютира именно при CLA. Тя може да се управлява, без да се налага докосване на екрана, тъй като разпознава жестовете на водача. Системата за гласово управление е усъвършенствана, като разбира повече фрази и може да отговаря дори на по-сложни въпроси. Има и "умна" функция за разпознаване на гласовете, благодарение на която електрониката реагира незабавно на командите на човека.

Mercedes-CLA е оборудван с функцията Interior Assistant, която чрез специални сензори включва допълнително осветление в салона. Тя работи само когато автомобилът не е в движение, за да не отклонява вниманието на водача.

Друга новост е системата ENERGIZING Package Plus, която задейства климатика, масажната функция, подгряването и вентилацията на седалките, както и осветлението в салона. Нейната цел е да помогне на водача да се ободри. Част от този пакет е и виртуален фитнес инструктор Energizing Coach, който определя най-подходящата програма за тренировка, като отчита физическите параметри на шофьора.

За разлика от новата A-Class в Mercedes CLA няма да се предлага полунезависимо задно окачване, а само многоточково. Настройките на шасито са променени, а стабилизаторите за устойчивост са по-големи. Срещу доплащане може да се поставят нагаждащи се амортисьори и адаптивен круиз контрол с функция за самостоятелна смяна на платата.

На първо време моделът ще се предлага само в модификация CLA 250 с 2,0-литров бензинов турбомотор с мощност 225 к.с. и 350 Nm въртящ момент, който се комбинира със 7-степенна преселективна роботизирана скоростна кутия 7G-DCT. Задвижването е към предната ос, но се очаква в гамата да попаднат и версии със система за задвижване на четирите колела 4Matic. Като цяло наборът от двигатели ще повтаря този на A-Class, така че ще има и варианти с механични скорости.

Догодина трябва да се появи и версия, разработена с помощта на спортното подразделение на Mercedes-Benz – AMG. Тя ще получи 2,0-литров бензинов турбомотор с мощност 305 к.с. Комбито обаче отпада като вариант за модела, чието серийно производство стартира през май в завода на марката в Унгария.

 

------

 

Германците готвят топ версия на A-Class

Следващата премиера на Mercedes-Benz най-вероятно ще бъде на топ версията на новата A-Class. Тази година хечбекът ще излезе в две модификации - AMG A45 и A45 S, които ще разчитат на един и същ двигател – 2,0-литров бензинов турбомотор с 4 цилиндъра.

В стандарния си вариант той ще е с мощност 382 к.с., само с 6 повече от сегашното поколение. По-мощната модификация – A45 S, обаче вече ще развива 415 к.с., което си е значително увеличение. И двата автомобила ще имат допълнителен режим "дрифт", както и система за задвижване на четирите колела 4Matic.

Ключови думи:

Mercedes, автомобили