Quantcast
Барелефът на Джон Ленън в София изчезна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Барелефът на Джон Ленън в София изчезна

Барелефът на Джон Ленън в центъра на София е демонтиран, като до момента никоя институция не е поела отговорност. За това информира програмният директор на радио "Тангра Мега Рок" Васил Върбанов. Барелефът, дело на художника Петьо Маринов, бе монтиран през 2010 г. по повод 30-годишнината от убийството на музиканта.
За случилото се е сезиран кметът на район "Средец" Мария Ачкова, която е заявила, че започва проверка във всички институции, които биха имали отношение към случая. И ще подаде сигнал и в Първо РПУ. 
Барелефът бе заграден в последните месеци, заради протичащите ремонти и именно през това време е свален. За липсата му става ясно след отваряне на ул. "Граф Игнатиев" за движение. От Столичен инспекторат са заявили, че нямат никаква информация по случая. От строителната фирма GP Group пък знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.

От отдел "Връзки с обществеността" на КПКОНПИ, които са сегашните стопани на сградата на бившия нотариат пък са заявили, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват завършека на всички строителни дейности в района, за да започнат цялостна реконструкция на къщата. Изпратен от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена. Пред Васил Върбанов, авторът на барелефа Петьо Маринов е потвърдил, че знае изчезването, но без никакви други подробности.

"В днешния ден, все повече си даваме сметка за смисъла и значението на символите... Вече повече от половин век, в целия свят, Джон Ленън е от големите символи на стремежа към светлина и свобода. Изчезването му от сърцето на София едва ли е случайно! Вижда се, че не е откраднат от вандали. Демонтиран е в периода, в който гражданите нямахме достъп до тази стена. Няма нищо случайно!", коментира Васил Върбанов.

Към статията във в. СЕГА