Медия без
политическа реклама

Победителят в конкурса за нов западен изтребител може да е... руски

България отдавна не е била обект на толкова сериозна геополитическа, военна и бизнес битка, в каквато се оказа с процедурата по избор на нов изтребител. Целият проект по закупуването на 16 нови изтребителя ще струва близо 4 млрд. лв. В момента тече първата фаза - придобиването на първите поне 8 изтребителя за 1.8 млрд. долара. Всичко това, естествено, е луксозно опаковано с аргументите, че България имала жизнена необходимост от нови самолети, че закупуването, и то на западни образци, ще сложи край на зависимостта от трети страни - разбирай от Русия, че държавата ще може сама да си пази небето и дори, недай си боже, да участва и в реални бойни действия по отбрана. Все твърде спорни твърдения, като се има предвид, че съседите ни имат десетки пъти повече самолети.

Няколко дни преди Нова година изглеждаше, че историята върви към своя край, след като бе обявен докладът на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов. Според участвалите в процедурата специалисти на финалната права битката е била между американската "Локхийд Мартин" и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen. Предпочетена е американската оферта и Каракачанов и Караниколов обявиха, че ще предложат на правителството да поиска от парламента да се вземе решение за определянето на преговорен екип, който да изготви проект за "международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет". Кабинетът трябва да се произнесе на 9 януари.

Дотук всичко като че ли е пределно ясно. Но понеже сме в България,

 

не всичко е така, както изглежда

 

Покрай изявите на министрите се разбра, че правителството ще поиска от НС и да му разреши "проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, одобрен от парламента. Не се посочва тези изисквания с кои параметри са свързани - с цена, с начин на плащане, със срокове на доставка, с бройки... И това даде основание за подозрения, че офертата на американците не се вмества в заданието на България и сега специално ще се нагажда, за да стане победител. Което доведе до остра размяна на реплики между двете фирми кандидатки, президента, военния министър и премиера.

Всъщност скандалите и

 

предпоставките за субективизъм и лобизъм са заложени

 

още от самото начало с написването на заданието на поръчката. В него е определена една цена от 1.8 млрд. лв., в която трябва да се вмести закупуването на поне 8 самолета, които да имат пълна съвместимост във въздуха, "многоцелеви способности за различните роли, да имат адекватен радар с режими за работа по въздушни и земни цели, съвременен изчислителен комплекс, интегрирана система за самозащита, система за обмен на тактическа информация, нашлемна система за целеуказване, интеграция на контейнери за наблюдение и целеуказване, интегрирано съвременно високоточно въоръжение, система за планиране и анализ на мисията и симулатори за подготовка на състава". С тази формулировка се отварят огромни възможности за лавиране, увъртане и спекулации. 

И се започва - американците предлагали 8 самолета за много повече от заложените пари, но с въоръжението и оборудването. Шведите давали не 8, а дори 10 самолета, но без въоръжение и част от оборудването, а те пък били неясно скъпи, зависели от лицензи и от трети страни. Самите възложители обясняват ту, че е важна военната и финансова експертиза, ту, че става дума за политика и стратегия. По всичко личи, че изобщо не става въпрос за конкурс с прозрачни правила и параметри, а

 

за фасада, с която се прикриват други цели.  

 

Очевидно е, че ГЕРБ са за американските самолети. Първо, от САЩ, още преди комисията да е стигнала до своето решение, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че България трябва да вземе F-16. После в България дойде зам. държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който директно постави пред премиера Бойко Борисов въпроса за изтребителите. След срещата премиерът в прав текст обяви, че смята, че американските самолети били най-добри. Борисов дори се върна спешно от евро-африканската среща във Виена, за да проведе телефонен разговор с държавния секретар Майк Помпео. След него българското правителство обяви най-общо, че е говорено за енергетика и отбрана. Държавният департамент обаче беше много по-конкретен и от прессъобщението му стана ясно, че двамата са говорили основно за офертата за изтребители и са си давали всевъзможни обещания.

Всичко това се случи, преди да се произнесат двете комисии - експертната и военно-политическата. И никой не се изненада, че накрая тези комисии обявиха, че трябва да се почнат преговори със САЩ.

Това, разбира се, доведе до остра реакция от шведската СААБ, които

 

получиха индиректна подкрепа от президента Румен Радев,

 

който обвини правителството, че изборът на F-16 нанася троен удар върху България и е триумф на лобизма.

Шведите обявиха, че предлаганият от американците самолет е само на хартия, дори заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина, не съществува. Те твърдят и че американската оферта отговаря само на четири от седемте изисквания на България. Американците не можели да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане. 

Американският отговор не закъсня. Те твърдят, че изтребителите F-16 Блок 70 и технологиите в него вече са тествани и дори са в употреба в Югоизточна Азия. "Новият завод в Грийнвил, щата Южна Каролина, САЩ, скоро ще започне производството на F-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България", написа в позиция Lockheed Martin. От този отговор обаче не става ясно кога биха могли да бъдат готови първите бройки. Според договора на Словакия, който вече е сключен, техните първи бройки ще бъдат получени през 2022 г. И договорът на Бахрейн е сключен, т.е. техните самолети също трябва да бъдат произведени преди българските. А според заданието на МО първите бройки у нас трябва да бъдат получени в първите 24 месеца. Не става ясно как това изискване изобщо може да бъде покрито. Или просто то ще е едно от променените?

Американците твърдят, че се търсят възможности за намаляване на разходите за F-16. „Офертата ни включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти,“ твърдят от американската фирма. Очевидно това е опит за удар по шведите, тъй като от МО твърдят, че една от причините да не предпочетат "Грипен" са именно невключено въоръжение и възможни скрити разходи като например за лицензи от трети страни. 

Така или иначе не е ясно как американците ще отговорят на изискванията за срока на доставка, за задължително разсрочено в годините плащане, за цената, която очевидно е по-висока от определената. Показателно е, че веднага след обявяването на избора военният министър Красимир Каракачанов започна да се презастрахова, че

 

всъщност нищо още не е решено

 

"На много от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори с аргумента, че решението се взема от Конгреса на САЩ, и поради факта, че информация се подава след започване на преговори”, обяви той. 

Каракачанов обясни, че проблеми има и в шведската оферта - в нея се предлагала цена само за самолетите, а не за въоръжението, включително ракети, както и за част оборудването. А пък по-голяма част от тях трябвало да се набави от трета страна  - и то точно от САЩ, при това по неизвестна към момента цена.

Целият този хаос логично поставя въпроса

 

защо изобщо се прави конкурс,

 

след като правилата ще се променят в движение? Защо не се проведат директни преговори, вместо да се хвърля прах в очите на публиката с имитация на състезание? Защото утре може нещо друго да не е удобно на офертата и параметрите пак да трябва да се променят.

Или пък може би целта е съвсем различна - да не се купят никакви нови американски или шведски изтребители. Още повече че вече се наливат десетки милиони левове и се сключват нови договори за ремонт и поддръжка на руските самолети и хеликоптери, включително и на 15-те  МиГ-29. Така че няма да е чудно, ако победителят в конкурса за западен изтребител в крайна сметка се окаже руски.