Медия без
политическа реклама

Доналд Тръмп: Не ми пука за Европа

Сирия е единствено „пясък и смърт“ и тя отдавна е изгубена, смята президентът на САЩ

03 Яну. 2019
ЕПА/БГНЕС
По време на заседанието на кабинета президентът Доналд Тръмп показа плакат с неговия лик и надпис: "Санкциите идват".

Американският президент Доналд Тръмп  за пореден път разкритикува своите европейски партньори, посочвайки, че те не трябва да „имат по-голяма роля“ в Сирия, Ирак и Афганистан, предадоха агенциите. Тръмп даде за пример Германия, посочвайки, че тя харчи едва 1% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Тръмп посочи още, че не го е грижа, че не е особено одобряван в Европа. „Аз не трябва да бъда популярен в Европа. Искам Европа да плаща. Не ми пука за Европа, аз съм избран от американските данъкоплатци“, заявил Тръмп по време на 95-минутна среща на кабинета в Белия дом.

Президентът на на САЩ защити решението си да изтегли американските войски от Сирия, заявявайки, че Сирия е единствено „пясък и смърт“. „Сирия е загубена отдавна. Беше загубена преди много време. Не говорим за някакво огромно богатство. Говорим за пясък и смърт. Махаме се от Сирия, не искаме Сирия“, заяви американският президент, цитиран от "Дейли телеграф".  В изказването си Доналд Тръмп разкритикува кюрдите в Сирия, които в продължение на дълго време американската армия подкрепяше, включително и с оръжия. Именно кюрдският въпрос доведе до напрежение между стратегическите партньори от Вашингтон и Анкара. Тръмп каза, че кюрдите продават петрол на Иран и не е никак доволен от това. Американската армия има близо 2000 войници на сирийска земя. Тръмп нареди тяхното изтегляне, което ще се случи в „определен период от време“.

Доналд Тръмп съобщи, че е получил "страхотно писмо от Ким Чен-ун" и очаква скоро да се срещне със севернокорейския лидер. Пред репортери в Белия дом Тръмп защити преговорите си с Ким и отбеляза, че никога не е придавал голямо значение на бързината в усилията на Пхенян. В обръщение по националната телевизия във вторник лидерът на Северна Корея каза, че е готов да се срещне отново с американския президент по всяко време, но предупреди, че ще смени курса, ако санкциите и натискът срещу страната му се запазят.

Ключови думи:

Доналд Тръмп

Още по темата