Медия без
политическа реклама

Помпео поиска Москва да освободи арестувания пенсиониран пехотинец

Пол Уилън бе задържан от ФСБ по обвинение за шпионаж

02 Яну. 2019Обновена
EПА/БГНЕС архив

САЩ настояват за обяснения по случая с пенсионирания морски пехотинец, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж и за незабавното му връщане. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в Бразилия, ден след като новият президент Жаир Болсонаро положи клетва, предава БНР. Националното радио съобщава, че в същото време Русия е дала на САЩ консулски достъп до задържания Пол Уилан.

"На 28 декември 2018 г. американският гражданин Пол Уилън бе задържан от служители на Федералната служба за сигурност на Руската федерация по време на шпионска акция в Москва", обяви на 31-ви декември, три дни след ареста пресслужбата на ФСБ. Обвиненията срещу него са по текстовете за шпионаж в Наказателния кодекс, предвиждащи до 20 години затвор.

Гражданинът на САЩ Пол Уилън, задържан в Русия по подозрение в шпионаж, се оказа служител на компания Borg Warner, която се занимава с производство на резервни авточасти, написа дни по-късно вестник „Известия“. Това се съобщавало в информация, публикувана на сайта на самата компания: „Можем да потвърдим, че в момента господин Уилън е директор по глобална сигурност в компанията“. Отбелязва се също, че за ареста в компанията-работодател научили на 31 декември, след като е била разпространена информацията на Федералната служба за сигурност на Русия. По-рано неговият брат Дейвид Уилън съобщи пред Си Ен Ен, че преди това Пол е служил в морската пехота, а сега е в оставка. В Москва е отишъл заради сватбата на свои познати.

В понеделник представител на Държавния департамент обяви, че САЩ са поискали консулски достъп до задържания американец в Москва по подозрение в шпионаж. "Бяхме официално уведомени за ареста от Министерството на външните работи на Руската федерация", потвърди тогава представителят на Държавния департамент.