Медия без
политическа реклама

Галерия "Уфици" иска помощ от Берлин за открадната картина

03 Яну. 2019
Прочутата "Ваза с цветя" на Ян ван Хьойсум.

Галерия "Уфици" във Флоренция апелира в Берлин за помощ, за да получи обратно открадната холандска картина от XVIII век от германско семейство. "Призив към Германия за 2019 г.: Искаме известната "Ваза с цветя" от холандския художник Ян ван Хьойсум, която е била открадната от нацистки войници, да бъде върната в галерия "Уфици", каза германският директор на музея Ейке Шмид. Според Шмид маслената живопис "понастоящем е в германско семейство, което след толкова време все още не е върнало картината в музея въпреки многото искания на италианската държава".

Преди да бъде откраднат по време на Втората световна война, натюрмортът, който е с размери 47х35 см, е бил част от колекция, собственост на друг известен музей във Флоренция - "Палацо Пити". След транспортирането до Германия местонахождението на работата остава неизвестно до 1991 г., когато Германия се обедини, каза Шмид.

Ван Хьойсум е прочут майстор на натюрморти и докато творбата му не бъде върната, "раните от Втората световна война и нацисткия терор няма да бъдат излекувани", твърди директорът на музея. Шмид призова Германия "да премахне давността за произведения, откраднати по време на конфликта, и да гарантира, че те могат да бъдат върнати на законните им собственици".

Междувременно черно-бяло копие на "Ваза с цветя" беше поставено във вторник в галерия "Уфици" с пояснението "откраднато" на английски, немски и италиански език. Кратка бележка разказва на посетителите, че работата е била изнесена от нацистки войници през 1944 г. и сега е част от немска частна колекция.

 

Ключови думи:

Уфици, картина, открадната

Още по темата