Медия без
политическа реклама

Адвокати: Такова право, каквото НС създава, не сме учили!

20 Дек. 2018ИВАН ПЕТРОВ
Снимка: Архив
Според адвокат Емилия Недева депутатите са последователи на Ленин, който казва, че правото е облечена в закон воля на господстващата класа.

70 адвокати от цялата страна написаха възмутено писмо до председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, автор на скандални поправки в антикорупционния закон. 

"Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд, не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в Народното събрание", започва писмото. В него се говори за грубо погазване на гражданските права, създаване на извънредни съдилища и недопустимата намеса на прокуратурата в работата им. Това според адвокатите е знак, че законодателството тръгва в тоталитарна посока.

"Този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели", посочват юристите. 

Те наричат произвол въведените 48-часови тайни арести, въведени с поправки в НК, върху които президентът Румен Радев наложи вето. 

"Недопустима е намесата Ви в работата на съдебната власт, както и намеците, които имат за цел да моделират общественото мнение в негативна посока за работата на върховните съдии, както и да свалят и без това ниското доверие в съдебната власт. Тълкувателните решения на върховните съдилища са подчинени на правото, а не на интереса на управляващите!", обръщат се към Кирилов адвокатите. Те настояват да се спазват демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони. 

"В противен случай ще изпратим копия от дипломите си в НС в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото. Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили!", гласи финалът на писмото. 

 

СЛУГИНАЖ

Известната адвокатка Емилия Недева разгроми законотворците от ГЕРБ във "Фейсбук". "Не мога да търпя. Никой уважаващ себе си правник вече не може. Срещу правото и конституцията се осъществяват поредица от терористични актове чрез законодателните предложения на ГЕРБ", заяви тя. "Те всъщност изнасилват законотворчеството, изнасилват върховенството на правото. Правят го, защото са последователи на Ленин, който казва, че правото е облечена в закон воля на господстващата класа. Е, те самите не са класа в прекия и преносен смисъл на думата, макар да си залепват високопарното определение политическа. Те не са елит, не са политици, а обикновен слугинаж. Те са черноработници на една политическа конюнктура, която утре ще изхвърли първо тях - слугите", написа юристката. Тя призова съдии, адвокати, практикуващи други юридически професии, дори прокурорите, да върнат на България правото й да има право.