facebook
twitter

Култура

Наградата "Хеликон" тази година не се връчи

Паричното й изражение ще отиде за подпомагане на фондация "Йордан Камджалов"
802
Лира
Димитър Шумналиев отбеляза изравняването на силите между фаворитите.

Преди ден в "Хеликон-Витоша" се състоя церемонията по обявяване на годишните номинации за литературната награда "Хеликон", и по присъждане на новата награда. Решението на журито изненада. Призът, който се дава за постижения в новата българска проза вече седемнайсет години, този път остана невръчен. Пластиката на металното орле си остана на масата. От журито обявиха: "Решихме да не връчваме наградата не защото през 2018 г. няма достойни произведения, а защото в процеса на дебатиране не можахме да откроим фаворит. Наградата "Хеликон" е или знак за несъмнен новаторски принос в прозата ни, или е увенчаване, коронясване на произведение, което журито вярва, че влиза с летящ старт в класиката благодарение на дълбочината и епическия си размах... Ние имахме своите фаворити, основани на тези критерии. И обосновахме мотивирано пристрастията си. Работата е там, че не стигнахме до консенсус. Затова съвсем естествено, при това с неочаквано единодушие, дойде решението да бъдат изтъкнати несъмнените качества и на 12-те номинирани книги, но никоя от тях да не бъде наложена над останалите." 
Председателят на журито Димитър Шумналиев обоснова решението на колегите си и направи кратък анализ на ситуацията с литературното съзидание у нас през последната година. Той отбеляза и достойнствата на 12-те номинирани книги: "Всеки от номинираните има собствена планина, върховете са изравнени. Годината доказа, че в нашата литература кипи истинска лабораторна работа, сюжетите стават все по-неочаквани, езикът - все по-активен. Метафорите не са фалшиви, образите - особено съвременните - са все по-реални, тоест продукцията не е само фикция, творческо въображение. Книгите все по-стремглаво се вкопчват в реалността." 
На шега бе изтъкнато, че тази година не бе връчена и Нобеловата награда за литература, но при "Хеликон" решението не е свързано с неприятен скандал, а с принципна мотивация.
Паричното изражение на наградата все пак ще бъде предоставено за целите на изкуството, съобщиха от веригата книжарници. Сумата ще отиде във фондация "Йордан Камджалов" - за подпомагане на млади таланти.
Откъси от дванайсетте номинирани книги на  Емилия Дворянова, Кристин Димитрова, Силвия Томова, Йорданка Белева, Палми Ранчев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Алек Попов, Деница Дилова, Галин Никифоров, Недялко Славов и Соня Тодорова бяха прочетени от актьора Христо Чешмеджиев. Пет от заглавията бяха на изд. "Жанет-45", три - на "Сиела", две на "Обсидиан", и по едно на "Колибри" и "Хермес". Миналогодишният лауреат на наградата Владимир Полеганов също се включи в церемонията, като пожела успех на номинирани и неноминирани. 

Ключови думи:

Награда Хеликон
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тази година ще е богата на политически хватки, битки и... говорене

02.02.2019

Мария Митева

667 1
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2580 29
Почина известният американски режисьор Дон Алън Пенебейкър

04.08.2019

573

Коментари

Angeladt

Всяка година се пропускат няколко значими имена на белетристи, които не само заслужават да бъдат номинирани, но са живи класици. Сред тях е Неда Антонова - нейният роман "Първият след Бога - любовта и смъртта на Васил Левски" беше сред най-четените книги, оглавяваше седмични класации на "Хеликон". Предишните години други нейни исторически романи - "Царица Елеонора Българска" и "Неговата любима" - също не бяха номинирани, а имат няколко преиздания и се радват на голям читателски интерес... Тя е сред най-четените автори на Столичната библиотека за тази година. А сред номинираните от "Хеликон" има имена, които са абсолютно неизвестни...Коя е Деница Дилова?!

ablepsia

Деница Дилова е племенница на писателя Любен Дилов.

 

А за Неда си напълно прав - страхотен човек, великолепен писател!

Но тя е извън всякакви класации - как я виждаш наредена до разни миленрусковци примерно?

Звън®
снимка на Звън®

.

kasad72

Или Георги Господиновци.....Абсолютното клише в съвременната българска проза.

SvSophia
снимка на SvSophia

Неда Антонова има уникални приноси в българския исторически роман от десетилетия - върнете се назад и си спомнете "Не умирай вместо мен", "Ангела" и пр.

Горда съм, че изследването ми за българския женски /не в смисъла на джендърски/ исторически роман от Вела Благоева насам седи в най-големите световни библиотеки и се анотира, реферира, чете - в Иран чак. Това е скромният ми принос към много подминавани стойностни творби на стойностни авторки, не е само Неда Антонова - и Севда Севан ("Родосто, Родосто..." - трилогията, отдадоха дължимото на тази прекрасна книга в Париж, докато беше жива, но не и в България), и Лиляна Михайлова ("Корабът", по-състоятелна в чисто художествено отношение от "Цената на златото" примерно, по нейна повест беше направен филмът "Най-добрият човек, когото познавам", но скромна  учителка от провинцията, а не грантаджийска на ОО...).

SvSophia
снимка на SvSophia

А да, ако номинираната книга на Георги Господинов е "Всичките наши тела", плюенето "по принцип" е неуместно, меко казано.

Както всяко плюене по принцип, когато става дума за конкретна творба на изкуството.

SvSophia
снимка на SvSophia

За мен КНИГАТА - не само на 2018 - е току-що излязлата повест "Преселението".

kasad72

Извинявайте госпожо, натъртвания на госпожо да сетите барем защо има полова диференциация за харесването на тоя графо.......ъъъъ Господинов. Точно тази книжка с какво ви е впечатлила  ми е много интересно. И да ви кажа чел съм я и не само тази но поне две книжчици....Та да чуем конкретно какво харесвате барем да разберем женските възприятия....

SvSophia
снимка на SvSophia

Господине, оценката на произведенията на изкуството се основава на естетически критерии, а не на женски, мъжки, третополови, безполови, страннополови, трансполови или антиполови критерии.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×