facebook
twitter

Първа страница

ВКС откри куп нарушения по делото за ареста на Иванчева

Шефът на апелативния спецсъд лично придвижил прокурорското възражение срещу освобождаването й
2796
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Апелативният спецсъд и прокуратурата действат в завиден синхрон, когато се решава дали Иванчева и Петрова да излязат от ареста. Не става ясно кой е независимият арбитър.

Апелативният спецсъд е допуснал не едно нарушение при делата за мерките за неотклонение на  Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвинени за подкуп. Те бяха пуснати под домашен арест от спецсъда, но светкавично и безпрецедентно беше внесено прокурорско искане определението да бъде спряно и горната инстанция го спря. Нищо такова не се случи спрямо обвиняемия с тях Петко Дюлгеров - той си отиде вкъщи между делата на двете инстанции. 

Лично председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев е ходил на крака в спецсъда, за да нареди материалите по делото да бъдат пратени без никакво забавяне на подчинените му съдии, както и на следствения арест, от който трябваше да бъдат пуснати Иванчева и Петрова. Така часове след като съдия Иво Хинов нареди двете подсъдими за подкуп да си отидат вкъщи веднага, апелативният спецсъд не позволи това. Седмица по-късно беше отменено и пускането под домашен арест.

Това са изводите от проверката на Върховния касационен съд, наредена от председателя му Лозан Панов. Когато ревизията беше разпоредена преди 10 дни, прокуратурата се опита да я саботира, а спецсъдът възропта пред Висшия съдебен съвет, че Панов има преднамерено отношение. Писмото до съвета беше подписано от 11 апелативни спецсъдии начело с Ушев.

Прокурорското искане да бъде спряно пускането на Иванчева и Петрова под домашен арест е разгледано от апелативния спецсъд в нарушение на закона. Не е даден 7-дневният срок за възражения на подсъдимите, не е образувано дело и не е изчакан протоколът от спецсъда.

В доклада от проверката, който проследява час по час движението на делото, пише, че веднага след като прокуратурата е поискала изпълнението на домашния арест да бъде спряно, "председателят на Апелативният специализиран съд посетил съдия Иво Хинов, като го уведомил за необходимостта особеното искане (за спирането - б. р.) да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне, както и за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпването на документите, изготвени от прокурора".

Върховните съдии припомнят, че НПК не дава възможност да се образува отделно дело по особеното искане за спирането на домашния арест, както са направили апелативните съдии Димчо Георгиев, Веселина Вълева и Даниела Росенова. Освен това тримата са се произнесли, без да имат протокола от първата инстанция, т.е. изобщо не е имало годен съдебен акт, който да бъде контролиран, се разбира още от доклада на тримата върховни съдии. 

 

ПРЕПОРЪКА

Тримата върховни съдии - зам.-шефката на съда Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, приемат, че тези нарушения са инцидентен случай на неправилна практика. Те препоръчват само на съдилищата да се укаже стриктно да спазват нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата, които не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие. От доклада не се разбира дали ще бъде търсена дисциплинарна отговорност за нарушенията или за поведението на председателя на апелативния спецсъд.

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иванчева и Петрова се оплакаха, че не могат да гласуват на изборите

21.05.2019

981 19
Ваклин: Нямам проблем да гледам Иванчева в очите

18.05.2019

759 32
Съдът: Иванчева не е докосвала подкупа, за който е осъдена

15.05.2019

Доротея Дачкова

20388 49

Коментари

Страници

Сократ-май

Става все по-гнусно.

Васик

Всеки истински гербаджия посяга към кобура си, когато чуе мрънкането за закони и човешки права. 

FuFighter

Образувано е дело без да може да се образува такова, а съдиите не са разполагали изобщо с годен акт, по който да се произнесат. Да не говорим за разговорите на председателя на АСнС с докладчика от първата инстанция и двойния стандарт на въззивния съд относно администрирането на книжата по разгледаните от тях, в условията на разделност, два въпроса. А случаят наистина е изолиран. Няма аналог в цялата съдебна практика досега. Тук има престъпление. Не виждам разлика между обвиненията срещу Ченалова за подправения протокол и определението на АСНС, базирано на хвърчащ лист. Естествено, Цацаратурата нищо няма да направи или ще започне една проверчица, за да си ги държи во веки.

 

Случващото се с Иванчева/Петрова е най-големият автогол на спецправосъдието и прокуратурата. И малките деца разбраха, че това е инквизиция и никой накрая няма да се интересува дали са взели или не рушвет, а ще е убеден, че с осъдени несправедливо.

генек

Случващото се - казва колегата. И е прав. Това не е дело, не е правосъдие - това е издевателство, терор. И трябва да се разглежда не от юридическа гледна точка, а от морална. Но - морал в правосъдната система!

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Дежурния

На Лозан Панов май пак му скроиха шапка. Някак странно съвпадащо с проверката му се появи някакъв по всяка вероятност фалшификат, в който се твърди за разговор от сорта на:

"Дюлгеров: Сега. Значи, Ваклин се разбрахме.

Иванчева: С Ваклин на три по седемдесет и пет.

Христова-Петрова: Да."

И други интересни неща обсъждат бившия кмет от ГЕРБ и текущата кметица избрана от Народа, все от готварски книги...

FuFighter

Извадено от контекста може да е всичко. Три детски площадки по 75 кв метра ;)

Дежурния

Правилно, контекстът е важен, но никъде не съм споменал "подкуп" или нещо подобно. Просто бившият кмет от ГЕРБ  и текущите "зелени" кметици обсъждат инвестиции, при това видимо не за пръв път.

Белязани пари намерени в кола също не трябва да се вадят от контекста, иначе човек може да остане с грешна представа за нещата. 👀

Асол
снимка на Асол

Правилно, контекстът е важен, но никъде не съм споменал "подкуп" или нещо подобно. Просто бившият кмет от ГЕРБ  и текущите "зелени" кметици обсъждат инвестиции, при това видимо не за пръв път.

Белязани пари намерени в кола също не трябва да се вадят от контекста, иначе човек може да остане с грешна представа за нещата

А можеше просто да споделиш с колегите, че преписваш директно от един пасквил изписан в "Правен свят" като уж анализ на едни СРС-та. Естествено, пропускаш да дадеш линк към въпросните срс-та, от които е съвсем видно, че не може да се докаже никакво искане за подкуп!

От долу е пълно с коментари на юристи, които се подиграват с "анализа", но и това си решил да не споменеш

Ето, всеки да си прави сам изводите

 

http://legalworld.bg/

 

🚬

Дежурния

Изрично съм посочил, че е възможно да е фалшификат, а от вчера тези материали са достатъчно популярни, при това не само в реферираното издание. 👀

Памфуций
снимка на Памфуций

Изрично съм посочил, че е възможно да е фалшификат, а от вчера тези материали са достатъчно популярни, при това не само в реферираното издание. 👀

И от какъв зор това внасяне на фалшификати, освен за допълнителна обфускация? Ма били популярни в медии тези материали - в кои медии , бре Дежурни 😂

Памфуций
снимка на Памфуций

Случващото се с Иванчева/Петрова е най-големият автогол на спецправосъдието и прокуратурата. И малките деца разбраха, че това е инквизиция и никой накрая няма да се интересува дали са взели или не рушвет, а ще е убеден, че са осъдени несправедливо.

 

👍Именно това обяснявах да Дежурния, но той упорито отказва да приеме, че за да има справедлива присъда, вината трябва да бъде доказана в честен процес, при стриктно съблюдаване на законността и правата на обвиняемия.

Някои хора просто разсъждават с критериите на Вишински и категорично отказват да се откъснат от тях.

Дежурния

👍Именно това обяснявах да Дежурния,

По-скоро обратното, скромната ми персона обясняваше "точно това", че се подготвя почвата всякакъв изход от делото да се използва за определена атака. Колегата по форум е засегнал единия изход, аз бях обсъдил и другия - оправдаване.

Апропо, вчера гледах новини по телевизията и един задържан по нашумяло през последните дни престъпление беше каран с пранги. При това срещу него нямаше произнесена присъда, тоест трябва да се счита за невинен, по развиваните напоследък тези. В Страсбург няма да могат да вдигнат глави от работа по български дела...👀

Памфуций
снимка на Памфуций

По-скоро обратното, скромната ми персона обясняваше "точно това", че се подготвя почвата всякакъв изход от делото да се използва за определена атака. Колегата по форум е засегнал единия изход, аз бях обсъдил и другия - оправдаване.

Апропо, вчера гледах новини по телевизията и един задържан по нашумяло през последните дни престъпление беше каран с пранги. При това срещу него нямаше произнесена присъда, тоест трябва да се счита за невинен, по развиваните напоследък тези. В Страсбург няма да могат да вдигнат глави от работа по български дела...

Ми ако няма честен процес, проведен със съблюдаване на законността, всеки изход от делото е ирелевантен и несправедлив.

За прангите, за кой точно случай иде реч - защото и охранителят , убил детето и майка му, беше каран с пранги на краката, което е естествено предвид профила на обвиняемия и на престъплението.

 

Дежурния

И от какъв зор това внасяне на фалшификати, освен за допълнителна обфускация? Ма били популярни в медии тези материали - в кои медии , бре Дежурни

Възможни фалшификати, това за протокола. Внасянето е за изясняване на популярната теза, че Иванчева е "сготвена" защото е пламенен борец срещу ГЕРБ. Дискусиите с бившия кмет на ГЕРБ, при това видимо провеждани не за първи или втори път, хвърлят някаква малка сянка на съмнение дали тази теза е изцяло издържана и коректна.

Медии (не само онази )

https://www.actualno.com/crime/pojaviha-se-srs-ot-...

https://trud.bg/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%...

Из други медии (Дневник, Медиапул, Сега) това не е отразено, вероятно за да не остават читателите с погрешни впечатления.

Дежурния

За прангите, за кой точно случай иде реч - защото и охранителят , убил детето и майка му, беше каран с пранги на краката, което е естествено предвид профила на обвиняемия и на престъплението.

За убитата военнослужеща, но акцентът беше за концепцията невинност до наличие на произнесена присъда (след това, при осъдителна - до приключване на обжалването и така...) и произтичащата от това неправомерност на белезници, пранги, държане в арест...

Памфуций
снимка на Памфуций

Т.е. поставяш бивш рейнджър, който е признал, че упражнил физическо насилие , което е довело до смъртта на  жена-военослужещ, на една нога с болна жена, обвинена в подкуп, що се отнася до риск за бягство?

Чудя се, кога ще имаме парализиран обвиняем или еднокрак инвалид с пранги ..... За еднокраките, сигурно ще въведат свързани с верига патерици .....

Асол
снимка на Асол

Медии (не само онази )

Тъй като още вчера тръгна въпросният пасквил, си позволявам да отбележа, че първоизточникът е точно "Правен свят". И сайтът епицентър съвсем добросъвестно го беше посочил. Не мога да разбера, защо си мислиш, че това не може да се провери😅

Памфуций
снимка на Памфуций

И от какъв зор това внасяне на фалшификати, освен за допълнителна обфускация? Ма били популярни в медии тези материали - в кои медии , бре Дежурни

 

Възможни фалшификати, това за протокола.

Ъхъ.... Възможно е ти да си масов убиец, който закусва препечени бебета и вечеря сварени старици - това за протокола.

Самите медии , които си изборил , говорят достатъчно, както още уместната забележка на Асол посочи за "Правен свят", откъдето тръгна.

Впрочем съдбата на "Правен свят" е нагледна илюстрация какво се случава с една медия, когато бива поставена под контрола на властта. Това за Ловкия, който непрекъснато хвали свободата на словото у нас.

Дерсу Узала

Да подкрепим жертвите на Инквизицията МУ! 

 

Коледна картичка за Иванчева и Петрова

ИНИЦИАТИВА В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА ЦЕЛИ ДА ВДЪХНЕ КУРАЖ НА ДВЕТЕ ЖЕНИ http://eurocom.bg/news/article/koledna-kartichka-z... В социалните мрежи тръгна инициатива за изпращане на коледни картички до арестуваните за получаване на подкуп временно отстранена кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Целта на инициативата е да се вдъхне куража на двете жени и да бъде „поправено злото, нанесено от Цацаров-щината“. Ето адреса на Десислава Иванчева и Биляна Петрова София, 1309 ул. „Майор Георги Векилски“ 2, ет 2, килия 6. Да подкрепим жертвите на Инквизицията МУ!

Дежурния

Т.е. поставяш бивш рейнджър, който е признал, че упражнил физическо насилие , което е довело до смъртта на  жена-военослужещ, на една нога с болна жена, обвинена в подкуп, що се отнася до риск за бягство?

Чудя се, кога ще имаме парализиран обвиняем или еднокрак инвалид с пранги .....

Пак внушения и изместване на темата. Поставям под съмнение тезата "щом няма присъда, няма нужда от мерки срещу бягство, защото човекът е невинен". В най-тежкия случай бившият рейнджър попада в графата 10 до 20 години, ако е имало кавги и разправии от 1 до 8 години. И пак за протокола, нямам претенции за взетите мерки срещу бягство.

Членовете по които е обвинена Иванчева предвиждат от 10 до 30 години, та рисковете за бягство изобщо не са нулеви.

Danibus

Преди няколко дни писах тук, че по промяна на мярката на Иванчева и Петрова и казуса с т.нар."спиране" на изпълнението за "домашен арест"  се процедира по някакъв "специализиран" НПК. Очаквано, проверката на ВКС е стигнала до същият извод.

p.s. Подозирам, че по същият "специализиран" наказателно-процесуален кодекс, апелативния специализиран съд ще правораздава и по съществото на делото.

Danibus

Впрочем ще ми е любопитно съдържанието на разговора между председателят Ушев и съдия Хинов при въпросното посещение.

Памфуций
снимка на Памфуций

Поставям под съмнение тезата "щом няма присъда, няма нужда от мерки срещу бягство, защото човекът е невинен".

Тва е някаква твоя си теза, която си измисляш и после громиш. Във всеки случай е неуместно да я артикулираш в мнения, които цитират или отговарят на моите, понеже никога не съм писал такова нещо.

Виждам, обаче, че отново извеждаш като единствен аргумент продължителността на предвижданото наказание, според което определяш рисковете за бягство. Направо си готов за дриймтима ....

 

 

 

Асол
снимка на Асол

се процедира по някакъв "специализиран" НПК. Очаквано, проверката на ВКС е стигнала до същият извод.

p.s. Подозирам, че по същият "специализиран" наказателно-процесуален кодекс, апелативния специализиран съд ще правораздава и по съществото на делото.

Или, ако сме брутално откровени - това е някакъв извънреден съд....всеки да се сети на какво прилича

Дежурния

Народен съд? 👀

Асол
снимка на Асол

ЗЗД

Дежурния

ако сме брутално откровени

Ако сме брутално откровени, какви шансове имаше Иванчева да бъде преизбрана за кмет на Младост на местните избори след няколко месеца, без историята с подкупа естествено?

Асол
снимка на Асол

 

Не знаех, че извънредните прокуратура и съдилища са страна в изборния процес. Да не би да сме проспали приемането на некаква гербава конституция!?😅

Дежурния

Въпросът беше, ако я нямаше изцяло случката с подкупа, съответно няма намесени прокуратури, съдилища и прочие, какви бяха шансовете на Иванчева да бъде преизбрана за кмет?

Може и по-просто, ако е толкова трудно за разбиране.

През април 2018, ден преди ареста, какви изглеждаха шансовете на Иванчева да бъде преизбрана за кмет на Младост?

Асол
снимка на Асол

Това какво общо има с газенето на законите? Или се опитваш да внушаваш нещо?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×