Quantcast
ВКС откри куп нарушения по делото за ареста на Иванчева | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

ВКС откри куп нарушения по делото за ареста на Иванчева

Шефът на апелативния спецсъд лично придвижил прокурорското възражение срещу освобождаването й
2 846
 СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Апелативният спецсъд и прокуратурата действат в завиден синхрон, когато се решава дали Иванчева и Петрова да излязат от ареста. Не става ясно кой е независимият арбитър.

Апелативният спецсъд е допуснал не едно нарушение при делата за мерките за неотклонение на  Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвинени за подкуп. Те бяха пуснати под домашен арест от спецсъда, но светкавично и безпрецедентно беше внесено прокурорско искане определението да бъде спряно и горната инстанция го спря. Нищо такова не се случи спрямо обвиняемия с тях Петко Дюлгеров - той си отиде вкъщи между делата на двете инстанции. 

Лично председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев е ходил на крака в спецсъда, за да нареди материалите по делото да бъдат пратени без никакво забавяне на подчинените му съдии, както и на следствения арест, от който трябваше да бъдат пуснати Иванчева и Петрова. Така часове след като съдия Иво Хинов нареди двете подсъдими за подкуп да си отидат вкъщи веднага, апелативният спецсъд не позволи това. Седмица по-късно беше отменено и пускането под домашен арест.

Това са изводите от проверката на Върховния касационен съд, наредена от председателя му Лозан Панов. Когато ревизията беше разпоредена преди 10 дни, прокуратурата се опита да я саботира, а спецсъдът възропта пред Висшия съдебен съвет, че Панов има преднамерено отношение. Писмото до съвета беше подписано от 11 апелативни спецсъдии начело с Ушев.

Прокурорското искане да бъде спряно пускането на Иванчева и Петрова под домашен арест е разгледано от апелативния спецсъд в нарушение на закона. Не е даден 7-дневният срок за възражения на подсъдимите, не е образувано дело и не е изчакан протоколът от спецсъда.

В доклада от проверката, който проследява час по час движението на делото, пише, че веднага след като прокуратурата е поискала изпълнението на домашния арест да бъде спряно, "председателят на Апелативният специализиран съд посетил съдия Иво Хинов, като го уведомил за необходимостта особеното искане (за спирането - б. р.) да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне, както и за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпването на документите, изготвени от прокурора".

Върховните съдии припомнят, че НПК не дава възможност да се образува отделно дело по особеното искане за спирането на домашния арест, както са направили апелативните съдии Димчо Георгиев, Веселина Вълева и Даниела Росенова. Освен това тримата са се произнесли, без да имат протокола от първата инстанция, т.е. изобщо не е имало годен съдебен акт, който да бъде контролиран, се разбира още от доклада на тримата върховни съдии. 

 

ПРЕПОРЪКА

Тримата върховни съдии - зам.-шефката на съда Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, приемат, че тези нарушения са инцидентен случай на неправилна практика. Те препоръчват само на съдилищата да се укаже стриктно да спазват нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата, които не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие. От доклада не се разбира дали ще бъде търсена дисциплинарна отговорност за нарушенията или за поведението на председателя на апелативния спецсъд.

Още

Върховният съд прие, че Марешки е осъден неправилно

12.08.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

9009
ДАНС влезе и в ТЕЦ "Марица Изток" 2

15.10.2021

908
Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

13.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4862