Медия без
политическа реклама

Бизнесът е против всеки превоз на стоки да се декларира в аванс

Създава се безумна бюрокрация, алармира БСК

10 Дек. 2018МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
В списъка със стоките с висок фискален контрол са включени плодове, зеленчуци, меса, захар, брашно, олио, кафе, ядки, млечни продукти и др.

Новата нормативна приумица на финансовото министерство - предварително да се декларира всеки превоз на храни и други "рискови" за бюджета стоки, ще има значителен негативен ефект върху бизнеса. От него ще пострадат производители, вносители, дистрибутори, търговци на дребно, превозвачи и всички браншове, обслужващи хранителната индустрия в България.
За това предупреждава Българската стопанска камара (БСК) по повод проектопромените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, публикувани за обществено обсъждане. Те предвиждат производители и търговци на стоки, при които криенето и точенето на данъци е най-често - като плодове, зеленчуци, жито, горива и мн. др., поне 7 дни предварително да декларират по електронен път пред НАП всяко пътуване на такива товари в страната или през граница. Промяната засяга над 100 вида стоки "с висок фискален риск" и е насочена срещу измамите с ДДС, обясняват от Министерството на финансите.  НАП ще издава уникален номер за всеки отделен превоз. Предвижда се мярката да влезе в сила от средата на 2019 г.
Създава се поредна административна тежест за бизнеса, която нарушава принципа за свободно движение на стоки и услуги и поставя в по-неблагоприятно положение местните фирми, предупреждават от БСК. Камарата настоява Европейската комисия да бъде попитана дали одобрява подобни рестрикции.
Браншови съюзи от хранителната индустрия предупреждават, че авансовото деклариране ще затрудни производствения процес, особено когато има извънредни доставки на храни в търговската мрежа или на определени суровини за производството им. Това може да доведе до забавяне или неизпълнение на поръчки, до загуба на търговски партньори и клиенти, предупреждават засегнатите сектори. Освен това фирмите за пореден път ще трябва да обновяват своя хардуер и програми и да назначават допълнителен персонал, който да въвежда данните.
"С предлаганите промени се изисква да се декларира намерение, а не извършена сделка. Като се има предвид, че доста често товаренето на стоки се отклонява поради недостиг на даден асортимент или опаковки или пък има грешки в товаренето, то всички продавачи и купувачи стават потенциални нарушители", посочват от БСК. Според проекта ако при проверка на пътя или при разтоварване в търговски обект се установи, че стоката няма идентификационен номер или че е различна по вид и количество от декларираното, тя ще бъде иззета, а на фирмата ще бъде наложена глоба в размер на 40% от стойността на товара, но не по-малко от 5000 лв.
Новата разпоредба няма да важи за доставки в страната с тегло до 300 кг и стойност по фактура до 3000 лв. без ДДС. Тоест дребните фирми ще бъдат пощадени от допълнителната бюрокрация.


СПИСЪК
Списъкът със стоки с висок фискален риск бе въведен през 2014 г. Първоначално обхващаше някои плодове, зеленчуци, меса, захар, брашно, олио - бързооборотни стоки с висок дял на сивия сектор. Впоследствие бяха включени кафе, ядки, маслини, риба и рибни продукти, млечни продукти, колбаси, зехтин и течни горива. В момента в списъка фигурират над 110 вида стоки.