Quantcast
Митовете и легендите на ГЕРБ-ерите за забогатяването им се изтъркаха | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Митовете и легендите на ГЕРБ-ерите за забогатяването им се изтъркаха

Управляващите ползват кръстниците и роднините си като Deus ex machina в древногръцка трагедия
6 344
 Снимка: Архив
През 2014 г. Владислав Горанов се отказа от мандата си на народен представител с мотив, че заплатата не му стигала да си издържа децата. След това стана финансов министър явно защото така заплатата му е по-висока от депутатската.

Хората във властта пак ни правят на глупаци, когато се наложи да обяснят как са забогатели. Още от времената на бившия депутат от СДС Маргарит Мицев и шегата му, че спестил милиони от закуски, историите, с които политиците обясняват внезапното си забогатяване, гневят и разсмиват едновременно. От версиите за финансовия успех на българските политици почти винаги лъха на Deus ex machinа – мига в древногръцката драма, в който от нищото на сцената се появява някой бог, който решава всички проблеми на главното действащо лице. 

За трите си непълни мандата министрите и депутатите от ГЕРБ понатрупаха доста опит в баламосването на публиката. Още с появата си на политическата сцена преди години Бойко Борисов им разпореди да бъдат открити с медиите и да се появяват пред тях всеки път, когато над името им се появи сянка на съмнение. И се нароиха едни митове и легенди... Колкото по-сериозни са съмненията за почтеността на ръководния кадър на управляващата партия, толкова по-нелепи са обясненията му.

 

Кръстник до кръстник

 

Ето например финансовият министър Владислав Горанов обясни, че от шест години живее, без да плаща наем, в апартамент на кръстника си Иван Сариев. Историята направо разплаква: по време на земетресението в Перник министърът обитавал жилище на висок етаж в София и съпругата и децата му изпитали стрес и уплах. Тогава кръстникът щедро предложил да живее в суперскъпия му апартамент в мегалуксозния комплекс на братя Домусчиеви, уж купен с инвестиционна цел. Наистина, добра "инвестиция", още повече че жилището е купено на много изгодна цена.

Номерът с кръстника обаче е поизтъркан. И Цветан Цветанов преди 8 години се обясняваше с кумове и кръстници. Когато ставаше дума за шестте му апартамента и за начина на придобиването им, той обясни за два от тях: "Човекът, от който съм купил, ние, всъщност сме и приятелски семейства. Дори аз съм кум със съпругата ми на неговата дъщеря на Тодор Бояджиев, за който става въпрос..., а станах и кръстник на детето им наскоро". Кумецът, естествено, му направил отстъпка в цената. И той, както се полага, е състоятелен - фирмата му за 5 г. спечелила обществени поръчки за милиони. 

Горанов сам направи аналогия на своя случай с този на Цветанов. "Разликата е, че при него става дума за собственост, а при мен за ползване", каза той. По тази логика непредубедените схващат, че всичко останало си прилича. Фарс!

Горанов и друг път е впечатлявал с откровения. По време на проверката на полетите на „Авиоотряд 28” през 2013 г. той възкликна, че е срамно мъж на 50 г. да няма спестени 20 000 лв. Поводът бяха данните на различни политици в имотните им декларации. На следващата година премиерът разказа, че Горанов дошъл при него и му казал, че напуска Народното събрание, защото неговите колеги и връстници вече били станали милионери, а той не можел да храни семейството си с депутатската заплата. Година по-късно Горанов се върна отново в политиката като финансов министър - явно вече беше вързал двата края, а публиката на представлението с облекчение въздъхна. 

Впрочем в ГЕРБ се учат от най-добрите. През 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски също разтупка сърцата с позиция до обществото, в която се казваше: "Коя е моята вина? Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е? В тези мои 33 години аз съм два мандата депутат".

 

Незаменими хора

 

Чудни обяснения за влиянието си в Хасково даде преди година и областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев. Депутатът започна да говори по темата след избухването на скандала „Кумгейт”, в който Елена Йончева от БСП изнесе данни как общината в града е овладяна от роднинско-приятелския му кръг. Бившият министър на енергетиката потвърди, че наистина е лобирал за назначаването на част от хората, назовани от Йончева, но не видя нищо нередно в това. Вместо това Добрев даде да се разбере, че става дума за незаменими индивиди, които зарязали печелившия си бизнес, за да се жертват за благото на общината. „Хасково е малък град, всички се познаваме. Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм. Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината само за да може ГЕРБ да изпълни обещанията си”, каза Добрев. Голяма част от хората, описани в кръга около депутата, отказаха да подадат оставки след избухването на „Кумгейт” и да се върнат на високоплатените си позиции, а останаха на работа в общинския съвет. Делян Добрев пък навреме успя да изтегли първоначално хвърлената си оставка и даже Конституционният съд не успя да промени ситуацията. 

Колкото до себе си, младият депутат се ожали: "Живея под наем, а родителите ми са потънали в кредити." Той обясни, че кредитите са взети от институция, в която хора от дрийм тийма имат "малко участие", но така било нормално - всички първо се обръщали за помощ към близките си. И младият зам.-министър Нанков не вижда нищо нередно, че фирмите на бившата му съдружничка успешно усвояват европейски средства, докато той живее на бартер в апартамента на майка й. 

И друг кадър на ГЕРБ го удари на жалби. Бившият депутат Живко Мартинов сподели, че още е член на ГЕРБ и че не му се иска да се откъсне от политиката, въпреки че м.г. лично Борисов обяви, че се разграничава от шефа на формацията си в Добрич и че иска местната структура да прочисти редиците си, започвайки от него. Преди това прокуратурата повдигна обвинения на Мартинов, че от името на премиера е изнудвал производител на колбаси за 4 т суджук и 60 кг филе "Елена" и че е заплашвал хора от града. Мартинов се появи по bTV и се оправда, че от никого не е искал суджук, тъй като самият бил ловец и си го произвеждал сам. И че гощавал съпартийците си със суджук собствено производство, когато му идвали на гости. „На никой не съм слагал в джоба”, каза Мартинов. Той си спомни, че преди скандала често общувал с Борисов, с когото си искали и си правели услуги, а след избухването му контактите им спрели, защото го било срам от премиера. Бившият депутат не поясни от какво го е срам. Мартинов каза още, че никого не е заплашвал и че не е кадрувал в Добрич. В ефира бе показан документ с печата на ГЕРБ и с подписа на Мартинов, който „да послужи пред държавните органи при кандидатстване в държавната администрация”. Бившият лидер на ГЕРБ в Добрич заяви, че от години знае за тази препоръка и че подписът под нея бил фалшив, но не каза защо не е сезирал прокуратурата за документно престъпление.

 

Хем така, хем онака

И Цецка Цачева - неуспял кандидат-президент, бивш председател на Народното събрание, сега министър на правосъдието, се лута между желано и реално. Когато през есента на 2016 г. започваше кандидатпрезидентската си кампания, тя заяви по Нова тв: "Всичко трябва да е прозрачно. Не се срамувам от нищо в моята биография". След това се появиха противоречия.

В крайна сметка обясни, че да стане член на БКП "по онова време било единственият начин да завърши право". Нейна състудентка обаче публикува във "Фейсбук" снимка от бригада заедно с Цачева с уточнението, че всички останали на кадъра са станали юристи и са си намерили добра работа, без да им се е налагало да стават партийни членове. Министърката разби сърцата и с откровението, че съпругът й бил на заплата от 1200 лв. в хранилката на властта РВД. От тазгодишната декларация на госпожата пред антикорупционната комисия с облекчение научаваме, че заплатата му е била повишена почти тройно - доходът му за миналата година е 39 194 лв., и семейството е в добро финансово здраве. 

Още

Колко дълга е каишката на Борисов?
Чудесно е, че следващият парламент ще е нестабилен

07.03.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

8815
МВР и прокуратурата се фукат с бандити на абонамент