facebook
twitter

Наблюдател

Зрелищните акции на Цветан Цветанов вече струват над 1.6 млн. лв.

Данъкоплатците продължават да плащат обезщетения на обявени за престъпници хора, които след това са напълно оправдани от съда
3 315
 Илияна Кирилова
Цветан Цветанов

Вече шест години Цветан Цветанов не е министър на вътрешните работи. Българите обаче продължават да плащат скъпо и прескъпо за последиците от неговото управление. Миналата седмица Върховният касационен съд потвърди поредно обезщетение заради полицейска акция по негово време, която е завършила с фиаско. 60 хил. лв. ще получи бившият председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, който заедно с още трима души беше арестуван при зрелищната операция "Медузите" през 2010 г. 

От цялото разследване на евентуална неизгодна сделка за покупка на автобуси за община Варна не излезе нищо. Делото бе прекратено, а Гуцанов осъди държавата в Страсбург. Присъдиха му 44 хил. евро обезщетение. В решението на ЕСПЧ бе записано, че маскирани полицаи с автомати са нахлули посред нощ в дома му и са взели на мушка него, съпругата му и двете им невръстни дъщери. Съдът прие, че има нечовешко и унизително третиране и нарушаване на неприкосновеността на жилището и че е нарушена презумпцията за невиновност заради изказвания на Цветанов. 

Друг обвиняем по същото дело - Даниел Славов, също осъди държавата в Страсбург за 40 хил. евро. При него ситуацията бе сходна - нахлуване в къщата, обиски и арести пред очите на малки деца, следствени действия през целия ден. Особеното в неговия случай е, че е арестуван два пъти. Веднъж от групата за задържане и втори път, за да бъде заснето задържането от оператора на МВР. За първия арест маскираните служители нахлуват в дома му в 6 ч. сутринта. Задържат го пред очите на двете му дъщери, които започват да плачат. Извеждат го навън с белезници и го оставят да чака. След около час и половина пристига и операторът. Тогава арестът е повторен. Това повторение се приема от съдиите в Страсбург като "фрапиращо". Акцията в дома му, както и арестът на Гуцанов са направени без предварително разрешение на съда, макар че разследването е от поне пет месеца и полицията и прокуратурата са имали достатъчно време, за да го поискат и получат.

Третият човек, получил обезщетение заради тази акция, е тогавашната счетоводителка на варненското общинско дружество Яна Кръстева. Оплакванията й са сходни, само присъдените пари са по-малко - 3000 евро за неимуществени вреди и 1500 евро за съдебни разноски.

 

И това е само началото

 

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс." "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като на всеки един престъпник, както трябва - долу на земята." Две изказвания от 2010 г. И двете направени от знакови фигури по онова време - бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и тогавашния зам. градски прокурор на София Роман Василев. Декември 2018 г. - съдът присъжда окончателно обезщетение от 100 хил. лв. на "абсолютния престъпник" и някогашен военен министър Николай Цонев. Пак 8 години по-късно лекарят от горнооряховската болница Михаил Милатович е обезщетен с 40 хил. лв. заради "умишлено умъртвеното" бебе, за което говори Цветанов. 

Тези 140 хил. лв. са само част от сметката, която трябва да платят данъкоплатците заради Цветанов и Василев. През почти четирите години, докато бе начело на МВР, Цветанов така и не се научи да внимава какво говори. Вместо това раздаваше присъди от телевизора и обявяваше за виновен почти всеки, арестуван преди два часа. Нищо че арестът е едва началото на едно дело, нищо че то може да бъде прекратено, нищо че има три инстанции, които да се произнесат за вината му. Резултатът е налице. Емблематични акции от негово време като тази срещу лекарите от Горна Оряховица, делото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров също завършиха с осъждане на държавата.

Как реагираха на тези осъждания виновниците за тях? Както се очакваше. През декември бившият прокурор Василев припомни, че още в деня, когато е казал тези думи, се е извинил, поел е цялата отговорност за операцията и се е оттеглил от делото, за да няма съмнения за безпристрастност. Но каза и друго: "Бъдете сигурни,

 

че главата в пясъка няма да си я заравям заради това, което съм казал"

 

Сякаш някой е очаквал нещо различно. Не бива да се забравя, че делото, за което Василев пое изцяло отговорност, завърши с пълен провал за прокуратурата. Цонев бе оправдан на три инстанции с почти идентични мотиви. Вероятно и това не е достатъчно за заравяне на главата в пясъка.

През изминалите няколко години от операцията "бебето във фризера", когато чете СРС-та от парламентарната трибуна, Цветанов многократно е бил питан за това. Веднъж дори се извини на лекарите. Но заяви, че било пресилено да се каже, че ги е изкарал убийци. А веднъж обясни, че изказванията, които докараха на страната множество осъдителни решения в Европейския съд по правата на човек в Страсбург, всъщност не са по негова вина, а отговорен е... пресцентърът на МВР. "Може би не съм отделял необходимото внимание на това, което се прави от пресцентъра, и материала, който излиза в медийното пространство, защото това не е и моя работа като министър на вътрешните работи да наблюдавам какво прави пресцентърът", каза Цветанов през 2016 г. По онова време срещу България имаше вече 7 осъдителни решения.

Обезщетенията са факт и те се изплащат от данъкоплатците. Към 140-те хил. лв. за д-р Милатович и Цонев трябва да се добавят и 19 хил. евро, присъдени на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Той бе задържан заедно с Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Обвиненията срещу тях бяха, че са се опитали да подкупят бившия следовател Петьо Петров, за да "смачка" дело срещу Цонев. Попов бе арестуван в кантора в София. На кадрите от охранителните камери и на записа, разпространен от МВР, се вижда как полицаите го повалят на земята и стъпват по ръцете му, макар че той не се съпротивлява. След това сядат на диванчето в кантората и си правят снимка за спомен. Съдията Сантиров също осъди държавата заради това дело. Той е и човекът с най-голямо обезщетение. На първа инстанция му бяха присъдени 300 хил. лв., а втората ги намали на 200 хил. лв. По неговото дело окончателно решение няма. Затова и сметката засега е неокончателна. А тя сочи, че само едно дело от времето на Цветанов струва около 380 хил. лв.

Така цената за две акции на Цветанов вече надхвърля 500 хил. лв.

 

А по негово време акции имаше и по два пъти на ден.

 

Може би данъкоплатците трябва да благодарят, че не всички арестувани по онова време са решили да съдят. Че тогава джобовете им съвсем щяха да изтънеят. Много обаче го направиха успешно.

Един от тях е Алексей Петров, който през 2010 г. бе обявен за "главата на Октопода" и арестуван, както и много други, по възможно най-показния начин. Заедно с Петров за участие в престъпна група за рекет бяха обвинени Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, бившият прокурор Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. Делото "Октопод" приключи на първа инстанция съвсем наскоро. Решението - невинни. Още преди да се стигне до присъда обаче, Петров, както и други арестувани през 2010 г. осъдиха държавата в Страсбург. Бяха им присъдени над 100 хил. евро. Сред обезщетените бяха Пламен (30 000 евро) и Йордан (50 000 евро) Стоянови, известни като Дамбовците, Антон Петров (5000 евро), съпругата му Красимира (10 000 евро) и Алексей Петров (6000 евро плюс още 3000 евро за съдебни разноски). С тези обезщетения по "Октопод" сметката на Цветанов вече надскача 700 хил. лв. 

Но плащанията няма да спрат дотук. Преди няколко месеца фирмата "Голд Лизинг" осъди прокуратурата да й плати рекордното обезщетение от над 800 хил. лв. Това дружество бе сред претърсените при голямата акция срещу Алексей Петров през 2010 г. Тогава разследващите иззеха цялата документация и компютри от фирмата, занимаваща се с лизинг на коли. Документацията не е върната години наред въпреки настояванията на фирмата, което пък води до тотален срив на бизнеса. Разследващите твърдяха, че дружеството е част от схема за изпиране на пари, а обиските бяха във връзка с разследването за т.нар. Голям Октопод за икономически престъпления, което така и не стигна до съда. Там обаче се оказа искът на фирмата. През юни тази година Софийският апелативен съд постанови прокуратурата да плати на дружеството над 802 хил. лв. обезщетение. Това решение не е окончателно. Поради което не може да се направи и крайна сметка на дължимото за акциите от онова време.

 

Междинната обаче сочи над 1.6 млн. лв.

 

Към тях трябва да се прибавят и 3600 евро, присъдени от Европейския съд по правата на човека на Тони Костадинов, полицай от Бяла Слатина, арестуван в края на 2009 г. при акция "Касоразбивачите". Причината - отново непремерени изказвания на Цветанов. Само ден след арестите на заподозряната за обири група на пресконференция в Пловдив Цветанов заявява: "Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: "Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо". Съдът в Страсбург преценява, че вътрешният министър е нарушил презумпцията за невиновност, тъй като е направил това изказване още преди да има произнасяне дори за мярката за неотклонение на Костадинов, и освен това е създал усещане, че той е сред най-влиятелните членове на престъпната група.

През 2016 г. гражданското сдружение "Боец" подаде до прокуратурата сигнал срещу Цветанов и служителите на МВР, участвали във въпросните акции, заради множеството осъдителни решения срещу държавата в Страсбург. Няколко месеца по-късно прокуратурата излезе с решение по този сигнал - няма данни Цветанов или някой от МВР да е извършил престъпление.

"От извършената задълбочена проверка не се установиха данни за престъпни деяния. Независимо от осъдителните решения по отношение на Република България по повод нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека, сами по себе си и единствено не са основание за заключение, че е извършен конкретен състав на престъпление по НК", отговори прокуратурата. 

 

ИНТЕРВЮ

Цветанов: Може би са допуснати слабости, но жертвите ми благодарят

 

Преди няколко дни Цветанов беше принуден отново да говори за цената, която гражданите плащат заради неговите акции. Интервюира го Мария Цънцарова по bTV.

--------

- Чувствате ли някаква персонална вина за тези присъди?

– За всяка една реализация има координирани действия между институциите, които имат отношение както към реализацията, така и към гледането на мерките за постоянно задържане след това. Да, действително може би са допуснати и слабости, след като са допуснати тези осъдителни присъди. Но мога да заявя категорично днес, че правоохранителната система работеше много ефективно точно в този период, в който съм бил вътрешен министър.

- Давайки зелена светлина да се правят тези разследвания, били ли сте подвеждан в някои от знаковите акции срещу организираната престъпност?

 – Не, не, не. И мога да ви кажа, че и до ден днешен тези хора, които са били жертви на престъпността, ме подкрепят за всичко това, което правя. 

Ще се съгласите, че това е част от задълженията, от рутинната работа – МВР да разкрива престъпления.

– Естествено. И това сме правили.

- Кой измисляше имената на акциите?

 – В някои от случаите и аз съм допринесъл.

- За акция „Медузите” вие ли допринесохте?

–  Не бих могъл точно в детайли сега, трябва много назад да се върна.

- Бихте ли нарекли отново арестуваните тогава „конкретни лица, които са злоупотребявали с парите на българския и европейския данъкоплатец”?

 – Всичко зависи от това какви са доказателствата. Но това, което извлякох като поука, е, че не трябва да се произнасяш толкова категорично, докато съдът не се произнесе на последна инстанция.

- Човекът, когото вие наричахте Големия Дамбовец - Пламен Стоянов, е невинен гражданин като мен и вас.

 – Разбира се, всеки е невинен, след като съдът не е казал обратното.

- Само че неговите деца, за разлика от нашите, са виждали насочени автомати срещу себе си. Като баща как го преценявате това?

– Не участвам в планирането на операциите и когато се предприемат подобни действия, всичко е, за да няма инциденти и да не се допуснат жертви.

- Дължите ли извинение на някого?

 – Дължа извинение на всеки, който под една или друга форма се е почувствал засегнат. И по-добре да се извиниш.

- Как ще ни мотивирате, че не плащаме тези милион и осемстотин хиляди заради вашия висок рейтинг тогава?

- Мога да кажа, че това, което данъкоплатецът е платил в този период, сме защитили националната сигурност и сме създали респект за тези престъпни групи, които сме задържали. Аз разбирам, че журналистическият интерес е силен, но нека все пак да минем и на страната и на жертвите. И тези хора в момента живеят и където ме виждат, ме поздравяват. Аз съм защитавал тях. И съм защитавал България, защитавал съм всички тези, които са плащали данъци. Казвам го това доста развълнуван. Съжалявам.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шпиони срещу шпиони в надпреварата за ваксина срещу коронавирус

19.09.2020

Ню Йорк Таймс

280 1
Кой прецака широката коалиция?

18.09.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

9229
Технологичният изолаторен заместител не е интересен

Коментари

генек

Фактите са познати, но е хубаво да ги види човек подредени и свързани. Свързани със съществото Флориан Вършецки.

Интересни са ми мненията на троловете - почитатели на шайката. Както и мнението на новия Сгуги...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

wreckage
снимка на wreckage

тва, че цецо е бил признат за човек, е ено од най-драстичните административни недоглеждания на соца.

 

Хуманизъм, хуманизъм, ама треа сепак и да се следи дали кандидатстващото за паспорт лице обективно принадлежи към вида хомо сапиенс сапиенс и ако при проверката се окаже, че не само не принадлежи, ами даже нема нищо опщо с тоа животински вит, то на съответното лице следва да бъде издаден некъф друг документ за самоличност, примерно интизапен билет. Или гаранционна карта с инструкция за ползване.

Седем с един...

wreckage, ветеринарите издават паспорти на животинки, непринадлежащи към вида Homo sapiens  и подвид sapiens, но принадлежащи към семейство Hominidae ...И хубаво, че са без снимки, щото паспортът на тоя няма да може да се затваря...ще пречи постоянно растящият му нос...Друг въпрос е, дали споменатият индивид принадлежи дори към това семейство?

mi6osp.

Вестник СЕГА

Зрелищните акции на Цветан Цветанов вече струват над 1.6 млн. лв.

 

ни струват, Сега. На нас ни струват.

 

Цветанов поне ще удвои този резултат.

 Борисов  му води- реакторите от Белене са 1.2 млн, загубите от потоците -много повече, да не говорим колко струва проваленото бъдеще на България.

LEFT

...Мога да кажа, че това което данокоплатецът е платил в този период, сме защитили националната сигурност и сме създали респект...." някой разбира ли какво иска да каже ЦВ.Цв?! Аз - не.

независим експерт

Това е на герберски, много модерен език напоследък. Най-интересно е как преводачите го превеждат. Вероятно буквално, щото за да превеждаш по смисъл - липсва едно важно нещо ?

Biberkov

Хехе, това е един омагьосан кръг.

Ако тръгнеш срещу големите тарикати, и си решил да мачкаш с държавната машина, не трябва да забравяш че част от машината се управлява от тарикатите на тарикатите.

Така че в крайна сметка доказателства и каквото там, нямат никакви значение.

И след това тарикатите съдят държавата в Страсбург и  изглежда че ти си глупака.

И след това всеки може да се упражнява в ирония и сарказъм.

mi6osp.

Хъм, а истината е прозаична : дай на глупак власт и му гледай сеира.

Памфуций
снимка на Памфуций

Хубав материал, който да служи като обеца на всички , които оправдават саморазправата през правоохранителните органи и органите на правосъдието с глупости от типа "покрай сухото гори и мокрото". 

Magi

Цецко е върха на айсберга. Погледнете тия в НС , където 89,999%  са на неговото ниво. Един приятел казваше " Има мозък колкото равновесие да пази" Представяте ли си какво чудо сме изпратили в НС , да ни управляват. Мислете , бе хора когато гласувате. Не може дапозволим това да продължава.

gowedo

О цецко, ти спасителю наш насъшний!!!!!!!!!!!!

wreckage
снимка на wreckage

по времето на Сакса властите беха почнали да осиновяват некои од обитателите на зоопарка, обаче не стигнаха дотам да им дават паспорти, засилвайки ги по тоа начин по нанагорнището на социалната мобилност.

Влез или се регистрирай за да коментираш