Медия без
политическа реклама

Volkswagen направи чисто дизелово гориво

Суровината е рециклирано олио, а използването му намалява разхода и вредните емисии на двигателите

06 Дек. 2018

Концернът Volkswagen пострада тежко от скандала с манипулираните дизелови двигатели, гръмнал в САЩ през есента на 2015 г. Ръководството на германския производител обаче явно продължава да счита, че този тип гориво има бъдеще въпреки сериозните ограничения, които вече се налагат в големите градове в Европа.

Специалистите от Volkswagen, с помощта на учените от университета Кобург, са създали нова разновидност на познатия биодизел, наречена R33 BlueDiesel. Част от веществата в нея са извлечени по пътя на промишлена преработка на остатъци от мазнина за пържене във фритюрник. Първата партида от новото гориво е произведена от компанията Shell Global Solutions, в сътрудничество с Tecosol и Neste.

Вече 9 месеца новият биодизел се използва в две станции за зареждане. Едната е в централата на Volkswagen във Волсфбург, а другата - в научноизследователския център на фирмата в Залцгитер. Заради тестове някои от служителите на германския концерн зареждат колите си само с новото гориво R33.

Всъщност буквата R в названието означава regenerative (възстановяем), а 33% е процентът на вторичния продукт в горивото, което отговаря на най-високите европейски изисквания за екология. От компанията твърдят, че изгаряйки R33 BlueDiesel, автомобилът изхвърля с 20% по-малко CO2 в сравнение със стандартния дизел. Затова и то може да бъде много полезно за компании с големи автомобилни паркове, които искат да намалят въздействието им върху околната среда.

Засега проектът е само експеримент, но във Volkswagen са убедени, че той може да се превърне в реалност. В концерна се готвят за масово електрифициране на моделите си, но уточняват, че то все още е далеч във времето. Затова и инженерите на германския производител работят върху нова платформа за автомобили с бензинови и дизелови двигатели, която ще трябва да бъде готова през 2026 г. По това време Volkswagen Group, в която влизат общо 12 различни производителя, предвижда около половината от продаваните превозни средства да бъдат с електрическо задвижване. В тази бройка влизат не само моделите на ток, но и хибридите.

Ключови думи:

Volkswagen, дизел

Още по темата