Медия без
политическа реклама

Изчезна китайският учен, създал първите генномодифицирани бебета

03 Дек. 2018
БНТ

Изчезна китайският учен Хе Джианкуи, извършил първата генна модификация на бебета близнаци с цел имунитет към ХИВ-вируса. Изследователят бил видян за последно в кампуса на Южния университет за наука и технологии в Шенжен, съобщи БНТ.

След като той направи изявление за резултата от дейността си миналата седмица на научна конференция в Хонгконг, китайските власти са започнали незабавно разследване. Ученият бил повикан да се върне обратно в университета. Според хонгконгски вестник, той е бил поставен под домашен арест в кампуса. Говорител на университета отрече тези твърдения. 

 

Предистория

На 26 ноември Хе обяви, че е създал първите в света генетично манипулирани бебета, което би било научен пробив, но твърде спорно от етична гледна точка. Този вид манипулация на гени е забранена в повечето страни, тъй като технологията е все още експериментална и промените в ДНК могат да преминат към бъдещите поколения, потенциално с непредвидени странични ефекти. Много учени смятат, че е твърде опасно да се правят такива опити, а някои остро критикуваха съобщението на Хе Джианкуи. 

Ученият обяви, че е променил ембрионите на седем двойки по време на лечение за фертилност, като досега има потвърдена една бременност. Той обясни, че целта му не е да лекува или предотвратява наследствено заболяване, а да се опита да предаде способност, която някои хора притежават в имунната си система: да са резистентни на възможна бъдеща инфекция с ХИВ.

Според него родителите са дали съгласието си за експеримента. Хе обаче добави, че няма да разкрива допълнителна информация. Липсва и независимо потвърждение на твърдението му. Ученият не е публикувал и изследванията, за да могат да бъдат проверени от други експерти.

На въпросната научна конференция в Хонконг Хе заяви: "Чувствам голяма отговорност, че това не е просто първият случай, но и пример, а обществото ще реши какво да направи по-нататък по отношение на разрешаване или забрана на такива науки".

През последните години учените са открили относително лесен начин за манипулиране на гени в ДНК, които управляват тялото. Инструментът, наречен Crispr-Cas9, дава възможност да се работи с ДНК, за да се достави необходим ген или да се спре работата на такъв, който причинява проблеми. Вече са  правени опити с възрастни при лечението на смъртоносни болести, като промените в гените се ограничават само до лекуваното лице. Ако сперматозоиди, яйцеклетките или ембриони се манипулират, то промените биха могли да бъдат наследени.

В Хонконг китайският учен коментира, че от няколко години променя гени на мишки, маймуни и човешки ембриони и е кандидатствал за патенти за методите си. Той допълва, че е избрал ембрионален ген за редактиране на ХИВ, защото тези инфекции са основен проблем в Китай. Хе твърди, че се опитва да спре ген, наречен CCR5, който образува протеинова врата, позволяваща на ХИВ вируса, който причинява СПИН, да влезе в клетките.

Генната промяна настъпва по време на ин витро оплождане. След първоначалният подбор и когато ембрионите са на възраст от три до пет дни, няколко клетки са премахнати и са проверени за редактиране. Двойките могат да избират дали да използват манипулирани или необработени ембриони за опити за бременност. Общо 16 от 22 ембриони са редактирани и 11 ембриона са използвани в шест опита.

Хе Джианкуи коментира, че лично е разяснил целите и е обяснил на участниците, че редактирането на ембрионални гени никога не е било изпробвано преди и носи рискове. Той допълни, че ще осигури застрахователно покритие за всяко дете от проекта и планира медицинско проследяване, докато децата навършат 18 години, и по-дълго, ако се съгласят, след пълнолетие.

"Вярвам, че това ще помогне на семействата и техните деца. Ако се причинят нежелани странични ефекти или вреди, бих почувствала същата болка която и те, и това ще бъде моя отговорност", каза Хе Джианкуи, чиято съдба продължава да е неизвестна.

 

Ключови думи:

Хе Джианкуи, ДНК, ХИВ