Медия без
политическа реклама

Горанов живеел в апартамент от кръстника си заради земетресението през 2012 г.

Тогава той обитавал имот на 10-ти етаж, трусът стресирал децата му и това наложило преместването

03 Дек. 2018Обновена

„Към момента, в който съм декларирал, че ползвам апартамента на Иван Сариев, аз съм преценил, че това не е конфликт на интереси, но ако Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се произнесе в друг смисъл, ще си нося последствията".  Това заяви в студиото на „Здравей, България”  по Нова тв финансовият министър Владислав Горанов. Повод е проверката на прокуратурата за луксозен апартамент, който той ползва заедно със семейството си безвъзмездно. Жилището е в комплекс, строен от братя Домусчиеви, а собственик на имота е кръстникът на Горанов.

„Нека започнем от това, че жилището, което обитавам, не е мое. През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз и в момента, в който се промени закона и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен. В края на краищата тази преценка ще бъде направена от Антикорупционната комисия”, коментира Владислав Горанов. Той обаче не каза на кой етаж живее в момента.

На въпрос как ще коментира очакванията на хората, че обикновено този, който дава нещо безвъзмездно, очаква да получи нещо, Горанов отговори, че отношенията му с Иван Сариев са от преди той да заема публични длъжности.

„Нека да се изследва – ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третирани фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Защото в противен случай като финансов министър, който ръководи едни от най-големите администрации в държавата, и то свързани с целия икономически живот, аз трябва да се затворя като отшелник някъде и да не се виждам с жив човек”, каза още Владислав Горанов.

По повод твърденията на малки търговци на горива, че картелът не е между фирмите на пазара на горива, а между „Лукойл” и държавата, Горанов заяви, че държавата и определена компания, колкото и да е голяма тя, няма как да сключат картел.

„Със сигурност борбата с контрабандата и намаляването на незаконната търговия с горива е голяма тема. Не очаквайте финансовият министър да заклеймява една или друга компания. За мен е важно в сектора да има достатъчно конкуренция и достатъчно прозрачност на ценообразуването, защото ако по някакъв начин те са ограничени, това би могло да създава напрежение”, каза Владислав Горанов.

На въпрос дали наистина търговците на горива работят с надценка от 1 стотинка на литър, Горанов отговори, че няма как да се знаят точните числа без задълбочена данъчна ревизия, но „в една бензиностанция има търговия на дребно и с други стоки, които до голяма степен успяват да издържат самия обект”. Той не е съгласен с търговците, че въвеждането на изискване за изписване на всички компоненти в цената на горивото в касовата бележка ще стане причина за увеличение на цените.  По изчисления на финансовото ведомство инвестицията на бензиностанциите за изпълнението на новото изискване ще е около 200 лева.

„Не може от лошия пример на един служител да осъждаме цели администрации”. Така Горанов коментира данъчния служител, задържан за взимане на подкуп. Той е поискал от фирма 45 хиляди лева, за да не състави акт. Проверка на финансовото министерство показала, че търговецът не е бил в нарушение, тоест става въпрос за рекет от страна на данъчния служител, уточни министърът.

„2018 г. ще приключим с 10 млрд. лева допълнително данъчни приходи в хазната в сравнение с 2014 година. В този смисъл искам да призова българските граждани да не се поддават над рекет и да осъществяват бизнеса си в съответствие с данъчното законодателство”, каза Горанов. Той беше категоричен, че приходната агенция не поставя чадър над никой от служителите си.  

 

 

Още по темата