Медия без
политическа реклама

Без наколенки

Тъй като сте абсолютен прокурор - на диванчето!

03 Дек. 2018

На 1 април 2010 г. един зрелищен арест разтърси България и прослави МВР Пикчърс. Прокурорът Роман Василев, когото май бяха излъгали, че ще става главен прокурор, водеше ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Цонев бе арестуван зрелищно, публично, от робокопи, които натискаха главата му в гърдите, разкарвайки арестанта като мечка - както в наши дни се правят демонстрации на сила срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Най-атрактивната част от ареста на Цонев беше монологът на прокурор Василев: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в корупционно престъпление. Тъй като сте си абсолютен престъпник... на колене!". 

От делата срещу Цонев не произлезе нищичко - той бе оправдан по всички обвинения; но делата, които Цонев заведе срещу България, вървят повече от успешно. Преди дни стана ясно, че Цонев е осъдил държавата да му изплати 108 000 лв. заради унизителния арест. 

За поведението си прокурор Василев бе наказан - с "порицание". 

И както писа в ретроспекция Медиапул: Роман Василев "напусна съдебната система през 2014-а, няколко дни преди фалита на КТБ, успя да спаси парите си в банката и взе десетина брутни заплати обезщетение за вярната си служба към държавата". 

В неделя Роман Василев гостува на bTV за един вълнуващ разговор равносметка.

***

Жени Марчева, bTV: Какво си мислите, като гледате тези кадри отпреди 8 години, г-н Василев? 

Роман Василев: Ами, пхффф. Честно казано, да ви кажа...

ЖМ: Честно!

РВ: Честно да ви кажа, ако с такъв ентусиазъм отразявахме успехите на прокуратурата, обществото щеше да има съвсем друг вид. 

ЖМ: Съжалявате ли за изречените по време на ареста думи - "абсолютен престъпник"? 

РВ: Значи, вижте, ъъъъъ. Психическото и емоционалното напрежение към онзи момент доведе до тези неконтролирани мои думи. Но аз още същия ден, ако си спомняте или върнете назад кадрите, ще видите, че съм излезнал и каквото трябва, съм направил. Аз съм са... казал.. извинил съм са за думите, отвел съм са от досъдебното производство, за да няма СЪМНЕНИЯ ЗА НЯКАКВА БЕЗПРИСТРАСТНОСТ, но бъдете сигурни, че главата в пясъка няма да си я заравям заради това, което съм казал. 

ЖМ: Казвате - "емоционално-психическо състояние", какво е било?

РВ: Емоционално-психично натоварване! 

ЖМ: Натоварване. Че сте били под стрес в тоя момент. 

РВ: Ами вижте. Тогава стресът беше доста голям. По това дело. Натоварването беше достатъчно голямо. Да, пак казвам, тези изречени думи не са за хвалба. И АЗ ГИ ПРИЕМАМ. И съм поднесъл своите извинения. Аз не съм се крил!

ЖМ: На кого? На кого се извинихте?

РВ: Мисля, че беше по телевизията. Аз станах и казах: аз поемам цялата отговорност. И я поех цялата отговорност за ръководенето на тази операция. Независимо кой какви задължения от другите служители е имал. Аз станах и поех отговорността. И за разлика от много държавни лица, аз не се криех. Излезнах и казах истината. Това е. Но няма да си посипя главата с пепел или да си крия главата в пясъка. 

ЖМ: Ако днес очи в очи застанете с Николай Цонев, бихте ли му казали по мъжки - "извинявай, съжалявам". 

РВ: Аз съм го казал. Още на следващия ден съм се извинил. Ако това ще му бъде удовлетворение - да, аз обичам мъжките приказки - и така съм направил. Поел съм отговорността за цялата операция. Независимо, пак казвам, независимо, мммм, кой какви разпределения е имал. 

ЖМ: Добре де, ама вие познавате закона по-добре от всеки един друг. Въпреки напрежението, въпреки стреса, какво трябва да ти се случи, за да нарушиш една от основите на правото - това е презумпцията за невиновност. Честно. Има момент, който не разбирам. 

РВ: Кпхъм. Вижте, ааа, пф, кхм, презумпцията за невиновност - да. Ако трябва да я коментираме. Нооо, пак казвам, ако с този интусиазъм, с който нали сега коментираме това дело, аз мога да ви кажа, че, ааа, пф, сигурно има доста други дела, които могат да се коментират. Но ако с този ентусиазъм говорим за успехите на прокуратурата, мисля, че обществото ще има съвсем друго виждане. 

ЖМ: Сега ще говорим и за успехите на прокуратурата, но само да се върна и към това, което ни събира като повод тази сутрин - 100 хил. лева ще получи г-н Цонев, което изчислих, че ако в България 2,3 млн. са по статистика работещите хора - по 23 лева ще трябва да плати всеки един от нас на Цонев за това, което му се случи. На кого да благодарим? 

РВ: Вижте, тука, тука пак поставяме темата, каруцата пред коня. Значи, във всяка една европейска държава има такова законодателство - за отговорността на държавните органи. В момента търсиме нещо да изкараме, че видите ли, градският прокурор Роман Василев и прокуратурата са най-големите виновници за всичко, което се случва в държавата. Е, не е така! 

_________

Послепис. Прави впечатление настойчивостта, с която г-н Василев повтаря, че е поел ЦЯЛАТА отговорност за "грешките", допуснати в бруталната акция срещу Николай Цонев. Цялата отговорност според нас включва и изплащането на обезщетението за Николай Цонев. Така не само отговорността, но и извинението ще е по-пълно, по-мъжко, по-удовлетворително. За жертвата и за данъкоплатците. 

Още по темата